Υλικά για 4 άτομα
Για τα μπαρμπούνια
- 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
- χυμό από 1/2 λεμόνι
- 1 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 4 μέτρια μπαρμπούνια περίπου 1 κιλό όλα μαζί καθαρισμένα
- αλάτι
- πιπέρι
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Για τα φασολάκια
- 4 σκελίδες σκόρδο
- χυμό από 1 λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κιλό φρέσκια φασολάκια
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Για τα μπαρμπούνια
- Ξεπλύνετε καλά τα ψάρια και σκουπίστε ελαφρά με χαρτί κουζίνας.
- Αλατοπιπερώστε τα ψάρια και αλείψτε ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώστε ένα πυρέξ. Ανακατέψτε το σκόρδο με τον μαϊντανό, αλατοπιπερώστε και μοιράστε το μείγμα στις κοιλιές του κάθε ψαριού.
- Τοποθετήστε τα ψάρια στο πυρέξ και περιχύστε με το χυμό λεμονιού, βάζοντας μερικές ροδελίτσες λεμόνι επάνω σε κάθε ψάρι.
- Ψήστε στο φούρνο για 20 λεπτά και σερβίρετε αμέσως με τα φασολάκια.
Για τα φασολάκια
- Καθαρίστε τα φασολάκια κόβοντας τις άκρες και αφαιρώντας τις πλάγιες ίνες. Εάν είναι μεγάλα τα κόβετε στη μέση. Τα ξεπλένετε με άφθονο νερό.
- Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει τα ζεματάτε περίπου για 12 λεπτά. Τα σουρώνετε και τα βάζετε σε σουρωτήρι.
- Παίρνετε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και ρίχνετε μέσα το ελαιόλαδο, το αφήνετε να ζεσταθεί καλά και ρίχνετε μέσα τις σκελίδες σκόρδου κομμένες στη μέση.
- Τις σοτάρετε καλά μέχρι να μαυρίσουν. Αμέσως μετά τις βγάζετε και τις πετάτε. Μ’ αυτόν τον τρόπο το λάδι θα πάρει όλο το άρωμα του σκόρδου χωρίς να βαρύνει καθόλου.
- Ρίχνετε μέσα τα φασολάκια και τα σοτάρετε ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα με προσοχή να μη διαλυθούν.
- Όταν γυαλίσουν και ζεσταθούν καλά σβήνετε με το χυμό λεμονιού και τα σερβίρετε ζεστά σε βαθιά σαλατιέρα.
Source link