Η νηστεία δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, ιδιαίτερα για τους ορκισμένους οπαδούς του street food. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι να την ακολουθήσουμε χωρίς να κόψουμε τις αγαπημένες μας συνήθειες.
Νόστιμο, χορταστικό και οικονομικό το φαγητό του δρόμου είναι για την κάθε χώρα το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της γαστρονομικής της κουλτούρας. Έχουμε συνηθίσει βέβαια να το απολαμβάνουμε στο χέρι, κάνοντας παράλληλα τη βόλτα μας, ή να το παραγγέλνουμε στο σπίτι. Ωστόσο, αν πιάνουν τα χέρια μας στη μαγειρική, μπορούμε κάλλιστα να γίνουμε το delivery του εαυτού μας ακόμα κι αν πρόκειται να φτιάξουμε παραλλαγμένες εκδοχές πολυαγαπημένων γεύσεων.
Vegan ή νηστίσιμα street food;
Το νηστίσιμα φαγητά δεν είναι πάντα vegan αλλά τα vegan φαγητά είναι εξ ορισμού νηστίσιμα. Ποια είναι η διαφορά; Τα vegan δεν περιέχουν απολύτως κανένα ζωικό υλικό σε αντίθεση με τα νηστίσιμα που μπορεί να είναι φτιαγμένα με θαλασσινά, ακόμα και με ψάρια (σε συγκεκριμένες περιπτώσεις – γιορτές π.χ. 25η Μαρτίου κλπ.). Σε κάθε περίπτωση, αν θέλουμε να νηστεύψουμε αλλά να μην στερηθούμε όλα όσα συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε μπορούμε να προσαρμόσουμε υλικά και συνταγές φτιάχνοντας ό,τι ακριβώς θέλουμε στο σπίτι.
Burger φακής με γλυκοπικάντικη μαρμελάδα πιπεριάς
Υλικά (για 4 μερίδες)
- ½ φλ. ε.π.ελαιόλαδο
- ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- ½ κ.γ. τζίντζερ σκόνη
- 800 γρ. φακές, βρασμένες και στραγγισμένες καλά
- 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό λευκό
Για τη μαρμελάδα πιπεριάς
- 2 μεγάλες κίτρινες πιπεριές, πολύ ψιλοκομμένες
- ½ πιπεριά τσίλι, λιωμένη στο μούλτι
- χυμό από μισό λεμόνι
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη στο μούλτι
- ½ κρεμμύδι, λιωμένο στο μούλτι
- 4 κ.σ. ζάχαρη
- ½ κ.γ. θυμάρι
- μια πρέζα αλάτι
- 4 ψωμάκια για χάμπουργκερ πολύσπορα
- 2 χούφτες baby ρόκα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Μπιφτέκια: Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ για 2-3 λεπτά. Το αδειάζουμε σε ένα μπολ. Χτυπάμε ελαφρά τις φακές στο μούλτι (να ψιλοκοπούν αλλά να μη λιώσουν) και τις ρίχνουμε και αυτές στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε το αλεύρι και το ξίδι, αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Χωρίζουμε τη ζύμη στα 4 και πλάθουμε τα μπιφτέκια. Τα βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να σφίξουν. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ψήνουμε τα μπιφτέκια σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.
Μαρμελάδα πιπεριάς: Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. την αφήνουμε να κρυώσει καλά. Τοποθετούμε στη βάση κάθε ψωμιού μια κουταλιά μαρμελάδα, από πάνω ένα μπιφτέκι και λίγη ρόκα. Κλείνουμε με το πάνω μέρος του ψωμιού και σερβίρουμε.
Tip: Σερβίρετε τα μπέργκερ φακής με χοντροκομμένες γλυκοπατάτες, τους πάνε πολύ.

Καυτερός γύρος μανιταριών
Υλικά (για 4 μερίδες)
- 500 γρ. μανιτάρια (λευκά, πλευρώτους ή ανάμεικτα), κομμένα σε λεπτές φέτες
- ½ φλ ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. καυτερή μουστάρδα
- ½ κ.σ. πελτέ ντομάτας
- ½ κ.σ καπνιστή πάπρικα, γλυκιά ή καυτερή
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες στο μούλτι
- 1 κρεμμύδι, λιωμένο στο μούλτι
- 1 πράσινη πιπεριά, λιωμένη στο μούλτι
- 1 σφηνάκι λευκό κρασί
- μια πρέζα ζάχαρη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και μπόλικο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε πολύ καλά, σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες να μαριναριστούν τα μανιτάρια. Ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρουμε τα μανιτάρια για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να χάσουν την υγρασία τους και να ψηθούν καλά. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε τον γύρο μανιταριών ζεστό μαζί με τηγανητές πατάτες, πίτες, φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι και σως από vegan γιαούρτι ή μαγιονέζα.
Tip: Εναλλακτικά μπορείτε να ψήσετε τον γύρο μανιταριών στον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 20 λεπτά.

Πίτσα με μεσογειακά λαχανικά
Υλικά (για 4 μερίδες)
- 400 γρ. ζύμη για πίτσα, σπιτική ή έτοιμη (κατά προτίμηση ψυγείου)
- 1 φλ. σάλτσα ντομάτας για πίτσα, σπιτική ή έτοιμη
- 3 φλ. vegan μοτσαρέλα
- 2 κολοκυθάκια, σε πολύ λεπτές φέτες
- 10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- λίγα μανιτάρια shimeji (προαιρετικά)
- 1 κόκκινη πιπεριά, λεπτοκομμένη
- 1 φλ. πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσια
- 1 φλ. καλαμπόκι
- μισό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- 1 χούφτα baby ρόκα
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις και βάζουμε τη σχάρα στην τελευταία θέση του φούρνου. Λαδώνουμε ελαφρά δύο μέτρια στρογγυλά ταψιά και απλώνουμε μέσα τη ζύμη. Μοιράζουμε τη σάλτσα και την απλώνουμε καλά στα δυο ζυμάρια. Από πάνω αραδιάζουμε τη μοτσαρέλα, τα κολοκυθάκια, τα ντοματίνια και τα μανιτάρια και ψήνουμε για 20 λεπτά. Προσθέτουμε την πιπεριά, τις ελιές, το καλαμπόκι, το κρεμμύδι και τη ρόκα και σερβίρουμε.
Tip: Πριν σερβίρετε ραντίστε τη ζεστή πίτσα με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και πασπαλίστε με φρέσκια ρίγανη, της ταιριάζουν πολύ.

Vegan hot dog με φασόλια
Υλικά (για 4 μερίδες)
Για τα λουκάνικα
- 500 γρ. λευκά φασόλια, βρασμένα
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- ½ πράσο, ψιλοκομμένο
- ½ κ.γ. κύμινο
- μια πρέζα κανέλα
- μια πρέζα μπαχάρι
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- χυμό από 1 λάιμ
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 4 ψωμάκια για hot dog
- 2 αγγουράκια τουρσί (πίκλες), σε ροδέλες
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- μουστάρδα
- κέτσαπ
- λίγο μαύρο σουσάμι
Εκτέλεση
Λουκάνικα: Χτυπάμε τα φασόλια στο μούλτι μέχρι να ψιλοκοπούν αλλά όχι να λιώσουν. Τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε απαλά με τα χέρια μας. Καλύπτουμε με μεμβράνη ή καπάκι και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει το μείγμα. Χωρίζουμε τη ζύμη στα 4 και πλάθουμε τα λουκάνικα. Τα ξαναβάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα και έπειτα τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Σύνθεση: Κόβουμε τα ψωμάκια και βάζουμε μέσα από ένα λουκάνικο. Προσθέτουμε τις πίκλες, το κρεμμυδάκι, κέτσαπ και μουστάρδα. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και σερβίρουμε.

Ντόνατ με άχνη ζάχαρη
Υλικά (για 4 μερίδες)
- 1 κούπα ζεστό νερό
- 50 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 1 φακελάκι (8 γρ.) ξερή μαγιά
- 60 ml ε.π. ελαιόλαδο (ή ηλιέλαιο)
- 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- μια πρέζα αλάτι
- άχνη ζάχαρη για την επικάληψη
Εκτέλεση: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Προσθέστε το λάδι, το αλεύρι και το αλάτι συνεχίζοντας το ανακάτεμα, με το χέρι, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να έχουμε μια λεία ζύμη. Ζυμώνουμε καλά για τουλάχιστον 5 λεπτά και σχηματίζουμε μια μεγάλη μπάλα. Λαδώνουμε ένα μπολ, τη βάζουμε μέσα και σκεπάζουμε με πετσέτα. Αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει η ζύμη και να διπλασιαστεί σε όγκο. Τη χωρίζουμε σε 8 ίσα κομμάτια, τα πλάθουμε μπάλες και τα πιέζουμε λίγο από πάνω να γίνουν πλακουτσωτά. Με ένα μικρό κουπάτ κάνουμε τρύπα στη μέση. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε μπόλικο ε.π. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο και τηγανίζουμε τα ντόνατ για 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Με τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν τα περιττά λάδια. Τα πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη και σερβίρουμε.
Tip: Μπορούμε επίσης να πασπαλίσουμε τα ντόνατς με κρυσταλλική ζάχαρη και χρωματιστή τρούφα ή να τα περιχύσουμε με λιωμένη μαύρη σοκολάτα.
Πηγή