Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025

Ο πόλεμος του κρασιού -Στα «μαχαίρια» Κροατία και Ιταλία για τους αφρώδεις οίνους προσέκο και προσέκ | GASTRONOMIE

Σε έναν ιδιότυπο πόλεμο για την ονομασία προέλευσης των κρασιών τους επιδίδονται για μια ακόμη φορά, με ακροατή την Ευρώπη, η Κροατία και η Ιταλία.

Οι οινοπαραγωγοί από την Κροατία κατέθεσαν και πάλι αίτηση προκειμένου να διασφαλίσουν την ονομασία προέλευσης του παραδοσιακού τους κρασιού, προσέκ, το οποίο φυσικά μοιάζει πολύ, τουλάχιστον στο όνομα, με το ονομαστό προσέκο.

Είναι η δεύτερη φορά που η Κροατία προσπαθεί να πάρει το σήμα ονομασίας προέλευσης, καθώς την πρώτη φορά η Ιταλία κατάφερε να μπλοκάρει την προσπάθεια αυτή, το 2013.

Το όνομα των δύο οίνων μοιάζει πολύ

Η Ρώμη υποστηρίζει πως τα ονόματα prosec και prosecco μοιάζουν πολύ. Οι οινοπαραγωγοί από το Ζάγκρεμπ απαντούν πως πράγματι ακούγονται παρόμοια, όμως υποστηρίζουν πως οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να ξεχωρίσουν τα δύο είδη κρασιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το prosek παρασκευάζεται με τη χρήση ξηρών σταφυλιών, που καλλιεργούνται πέριξ των δαλματικών ακτών, που μεταξύ του 1420 και 1797 βρισκόταν υπό την εξουσία της Δημοκρατίας της Βενετίας.

«Σκεφτείτε το. Η πρωτεύουσα της χώρας μου υπήρξε η Βενετία, οπότε είναι σαν να πολεμά κανείς τους Βενετούς και προφανώς θα βρεθούν ομοιότητες στις δύο γλώσσες» υποστηρίζει οινοπαραγωγός από το κροατικό νησί Χβαρ. Όσο για τις ομοιότητες, στην Κροατία σημειώνουν πως το κρασί τους μοιάζει στο βινσάντο, ενώ το προσέκο θυμίζει λευκό κρασί με προσθήκη ανθρακούχου νερού.

Η αρχαία καταγωγή του κροατικού κρασιού

Οι παραγωγοί του prosek υποστηρίζουν άλλωστε πως το κρασί τους παράγεται στην περιοχή για περισσότερα από 2.000 χρόνια, ενώ, αντίθετα, το διάσημο ιταλικό κρασί οριοθετήθηκε στις βόρειες περιοχές της Ιταλίας μόλις το 1930.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ιταλία έχει ήδη αποκτήσει προστασία ονομασίας προέλευσης για το διάσημο κρασί της, ενώ πλέον η περιφέρεια του Βένετο είναι η μόνη που μπορεί να παράγει το προσέκο. Μια επιτροπή στο Τρεβίζο της Ιταλίας είναι εκείνη που δίνει την άδεια για την οινοποίηση του κρασιού στην Ιταλία.

«Το προσέκο έχει τη δική του ταυτότητα, που δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο σύγχυσης, και είναι σκανδαλώδες πώς η Ευρώπη επιτρέπει τέτοιες διαδικασίες», σημείωσε ο πρόεδρος του Βένετο, Λούκα Ζάια.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr


Πηγή