Υλικά για 6 άτομα
- 750 γρ. κιµά (χοιρινό ή βοδινό ή µικτός)
- 2 φλ. τριµµένη κεφαλογραβιέρα
- 500 γρ. (1 πακέτο) χοντρά µακαρόνια σπασµένα
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 3 κουταλιές λιωµένο βούτυρο
- 1 µέτριο κρεµµύδι ψιλοκοµµένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκοµµένη
- 1 φλ. ψιλοκοµµένο µαϊντανό
- 1 κονσέρβα (400 γρ.) ψιλοκοµµένες ντοµάτες
- αλάτι
- φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Για την μπεσαµέλ
- 8 κοφτές κουταλιές (120 γρ.) βούτυρο
- 4 γεµάτες κουταλιές αλεύρι
- 1 λίτρο γάλα
- 3 γεµάτες κουταλιές τριµµένη κεφαλογραβιέρα
- 2 αβγά χτυπηµένα
- αλάτι
- πιπέρι άσπρο
- µοσχοκάρυδο τριµµένο (1/4 κοφτό κουταλάκι περίπου)
googletag.cmd.push(function() {googletag.display(“dfpAdSlot_Gevseis_450x50_text_ad”); })
Εκτέλεση
- Προθερµαίνετε το φούρνο στους 200°C και αλείφετε µε 1- 1 ½ κουταλιά από το λιωµένο βούτυρο ένα ταψί του φούρνου.
- Βράζετε σε άφθονο αλατισµένο νερό τα µακαρόνια µέχρι να µαλακώσουν, τα σουρώνετε, τα επιστρέφετε στην κατσαρόλα και τα ανακατεύετε µε το υπόλοιπο βούτυρο και το µισό τυρί.
- Στο µεταξύ, ζεσταίνετε το λάδι σε σε µια πλατιά κατσαρόλα, σε χαµηλή φωτιά και σοτάρετε µέσα το κρεµµύδι και το σκόρδο µέχρι να µαλακώσουν.
- Προσθέτετε τον κιµά, δυναµώνετε τη φωτιά και τον κοκκινίζετε για 4-5 λεπτά, σπάζοντας τους σβώλους µε ξύλινο κουτάλι.
- Αδειάζετε µέσα τις ψιλοκοµµένες ντοµάτες, τα αλατοπιπερώνετε, χαµηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το µίγµα για 20 περίπου λεπτά, µέχρι να φύγουν τα υγρά του.
- Προς το τέλος του ψησίµατος, ανακατεύετε µέσα το µαϊντανό.
Για την µπεσαµέλ
- Λιώνετε το βούτυρο σε χαµηλή φωτιά σε µια µικρή κατσαρόλα, ρίχνετε µέσα το αλεύρι και το ανακατεύετε µε δύναµη µε ξύλινη κουτάλα ή µε το σύρµα, µέχρι να αφρίσει το βούτυρο και να απορροφηθεί το αλεύρι.
- Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε µέσα αργά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Επιστρέφετε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύετε τη σάλτσα µέχρι να πήξει και να γίνει λεία σαν κρέµα.
- Την αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε µέσα το τυρί, αλάτι και πιπέρι.
- Όταν κρυώσει λίγο, ρίχνετε µέσα τα χτυπηµένα αβγά και το µοσχοκάρυδο και τα ανακατεύετε να ενωθούν.
- Απλώνετε τα µισά µακαρόνια στον πάτο του ταψιού και στρώνετε επάνω τον κιµά.
- Σκεπάζετε µε τα υπόλοιπα µακαρόνια, τα περιχύνετε µε την µπεσαµέλ και τα πασπαλίζετε µε το υπόλοιπο τυρί.
- Ψήνετε το παστίτσιο για 45 λεπτά περίπου, µέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του και το αφήνετε να µείνει για 15 λεπτά έξω από το φούρνο πριν το σερβίρετε.
Source link