Τρίτη , 5 Νοέμβριος 2024

Πού θα βρεις τα πιο λαχταριστά χριστουγεννιάτικα γλυκά στην Αθήνα -Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, πανετόνε

Χριστούγεννα σημαίνουν γιορτινή διακόσμηση, φωτάκια, χρώμα, μουσική, φαγητό (πολύ), ποτό και, φυσικά, άφθονα, πεντανόστιμα χριστουγεννιάτικα γλυκά που πλαισιώνουν το τραπέζι των γιορτών.

Οι γιορτές δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς τα παραδοσιακά γλυκά, όπως είναι οι χιονάτοι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα που λιώνουν στο στόμα, οι μελωμένες δίπλες αλλά και τα αφράτα τσουρέκια και πανετόνε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτές τις ημέρες, λοιπόν, τα γλυκά έχουν την τιμητική τους είτε ως δώρο είτε ως κέρασμα στις επισκέψεις και τα οικογενειακά τραπέζια. Και μπορεί οι δουλειές να μην επιτρέπουν σε πολλούς να τα φτιάξουν στο σπίτι, ωστόσο υπάρχουν υπέροχα ζαχαροπλαστεία και εργαστήρια που φημίζονται για τα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματά τους, όπου μπορείς να βρεις τα πάντα.

Παραδοσιακά ή μοντέρνα, μεγάλα κομμάτια ή μικρές μπουκίτσες, σκέτα ή με λαχταριστές και ευφάνταστες γεμίσεις, διαφορετικά toppings που δεν πάει ο νους σου, για όλα τα γούστα και τα βαλάντια.

Ψάξαμε και βρήκαμε τα καλύτερα μαγαζιά με χριστουγεννιάτικα γλυκά, από παραδοσιακούς κουραμπιέδες και μελομακάρονα μέχρι ιταλικά πανετόνε και μυρωδάτα τσουρέκια, και σας τα παρουσιάζουμε.

Μελομακάρονα

Ρεμούνδος

Ο φούρνος του Ρεμούνδου στην Κυψέλη δεν έχει άδικα τη φήμη των καλύτερων μελομακάρονων της πρωτεύουσας. Τα μελομακάρονα βγαίνουν σε μπουκίτσες με μπόλικο τριμμένο καρύδι και πλούσιο μέλι. Κάθε μπουκιά (ή και παραπάνω) είναι σκέτο όνειρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κυψέλης & Τήνου, Αθήνα

Πετέκ

Στο πολίτικο αυτό ζαχαροπλαστείο θα βρεις παραδοσιακά μελομακάρονα με άρωμα Ανατολής από την Κωνσταντινούπολη. Τα μελομακάρονα γεμίζονται με καρύδι, μπαίνουν σε φορμάκια, παίρνοντας το σχήμα κέικ, και ψήνονται στον φούρνο. Το καρύδι είναι από το Καρπενήσι και το θυμαρίσιο μέλι από τις Κυκλάδες, ενώ ο χυμός και το ξύσμα προέρχονται μόνο από φρέσκα, ελληνικά πορτοκάλια, αρωματικά και πεντανόστιμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3ης Σεπτεμβρίου 81, Αθήνα

Κουραμπιέδες

Αφοί Ασημακόπουλοι

Πρόκειται για ένα ζαχαροπλαστείο-ορόσημο στα Εξάρχεια, με μεγάλη ιστορία, που φημίζεται για όλα τα χριστουγεννιάτικα γλυκά του. Ωστόσο, οι κουραμπιέδες του ξεχωρίζουν, καθώς φτιάχνονται με φρέσκο πρόβειο βούτυρο, καβουρδισμένο ελληνικό αμύγδαλο και γενναιόδωρη δόση από ζάχαρη άχνη. Κάθε μπουκιά μοιάζει να έχει βγει από την κουζίνα της γιαγιάς.

Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια

Kora Bakery

Στο Kora Bakery, οι κουραμπιέδες (ή Koraμπιέδες) είναι τραγανοί απέξω και μαλακοί από μέσα, σαν πεντανόστιμα μπισκοτάκια. Έχουν πλούσιο άρωμα βανίλιας, φρέσκο βούτυρο Κερκύρας, πλούσιο καβουρδισμένο αμύγδαλο και γίνονται (κυριολεκτικά) μια μπουκιά. Λιώνουν στο στόμα και είναι τόσο-όσο στο μέγεθος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι

Δίπλες

Βάρσος

Ο θρυλικός Βάρσος είναι παλιά και σταθερή αξία στην Κηφισιά και επιβάλλεται να το επισκεφθείς. Εκεί θα βρεις φρέσκες, τραγανές δίπλες με μπόλικο καρύδι και μέλι, μια παραδοσιακή συνταγή που δεν έχει αλλάξει εδώ και 130 χρόνια. Ξεχωρίζουν τόσο πολύ, που παρασκευάζονται και πωλούνται όλο το χρόνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά

Ζαχαροπλαστείο Παύλου

Το εμβληματικό ζαχαροπλαστείο Παύλου στα Ιλίσια φημίζεται για τις παραδοσιακές δίπλες του, που παραμένουν ίδιες και απαράλλακτες όλα αυτά τα χρόνια. Κλασικές, μεγάλες, με ψιλοκομμένο καρυδάκι και λαχταριστό σιρόπι, σπάνε στο στόμα και λιώνουν αφήνοντας γλύκα.

Παπαδιαμαντοπούλου 24Γ, Αθήνα (Ιλίσια)

Τσουρέκια

Τερκενλής

Ο Τερκενλής και τα τσουρέκια του δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Με παράδοση από το 1948, δημιουργεί γλυκές αναμνήσεις. Αν δεν έχεις γευτεί γεμιστό τσουρέκι με κάστανο και επικάλυψη λευκής σοκολάτας δεν έχεις δοκιμάσει τίποτα. Το μυστικό της συνταγής βασίζεται στην επιλογή των αγνών πρώτων υλών, στο μεράκι και στην αγάπη γι’ αυτό που κάνουν εδώ και 70 χρόνια. Θα βρεις παραδοσιακό τσουρέκι, vegan, με ελαιόλαδο, γεμιστά, αλλά και ατομικά, στα εμβληματικά γαλάζια κουτάκια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βασιλίσσης Σοφίας, Χαλάνδρι, Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

Lido

Πρόκειται για ένα μικρό πολίτικο ζαχαροπλαστείο που φημίζεται για τα τσουρέκια του, τα οποία φτιάχνει όλο τον χρόνο. Ωστόσο, τα Χριστούγεννα έχει την τιμητική του. Εκτός από τα κλασικά πολίτικα τσουρέκια με μαχλέπι, θα βρεις με σοκολάτα αλλά και με κάστανο. Μαστιχωτό, μαλακό, αφράτο και μυρωδάτο, σε πλεξούδες, είναι το ιδανικό κέρασμα για τον καφέ των γιορτών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χρεμωνίδου 35, Αθήνα

Πανετόνε

Antonis Selekos Conceptual Desserts

Στο κατάστημα-εργαστήριο του pastry chef Αντώνη Σελέκου στο Παγκράτι μπορείς να βρεις πανετόνε όλο τον χρόνο (και να το φας με παγωτό) και όχι μόνο τα Χριστούγεννα. Σκοπός του είναι να μάθει τον κόσμο να τρώει το ιταλικό αυτό αφράτο γλύκισμα όλους τους μήνες και όχι μόνο στις γιορτές, όπως αναφέρει ο ίδιος στο iefimerida.gr.

Η ιδέα γεννήθηκε μέσα στην καραντίνα ήδη από το 2020 και το κατάστημα άνοιξε τις πόρτες του το 2021.

Τον Δεκέμβριο σταματά η παραγωγή όλων των άλλων φρέσκων γλυκών και επικεντρώνεται μόνο στο πανετόνε, άλλωστε είναι το μοναδικό κατάστημα που ειδικεύεται σε αυτό. Από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου έχουν βάλει στόχο να παραγάγουν και να πουλήσουν 8.000 πανετόνε!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά στις γεύσεις, θα βρεις 4 διαφορετικά λαχταριστά πανετόνε, που ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο: Το xmas edition, με πράσινα μήλα, κανέλα και μοσχοκάρυδο, καραμέλα και streusel καστανής ζάχαρης. Το signature με σταφίδες, cranberries, χειροποίητο confit από πορτοκάλι και λεμόνι, σοκολάτα bitter. Το ιδιαίτερο pistachio με φιστίκι Αιγίνης, cranberries, πάστα φιστικιού και λευκή σοκολάτα. Για τους choco lovers, το total hazelnut με σοκολάτα gianduja, καραμελωμένα φουντούκια, αλμυρή καραμέλα και ανθό αλατιού.

Ο Αντώνης Σελέκος κάνει και μια ιδιαίτερη πρόταση για να γίνει η απόλαυση του πανετόνε ακόμη μεγαλύτερη: Απόλαυσε μια φέτα αφράτου πανετόνε με spread αλμυρής καραμέλας βουτύρου και μας ευχαριστείς αργότερα.

Η προπαραγγελία είναι απαραίτητη, καθώς αναμένεται να γίνουν ανάρπαστα!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα βρεις ακόμη υπέροχα μπισκοτάκια, ενώ μετά τις 25 Δεκεμβρίου θα υπάρχει μια αφράτη βασιλόπιτα για την Πρωτοχρονιά.

Εριφύλης 2, Παγκράτι

Panettone MiTo’21

Η εταιρεία MiTo’21, του Μιχάλη Τυράκη, πήρε το όνομά της από τον μύθο (mito στα ιταλικά) και τις δύο πόλεις (Μιλάνο και Τορίνο) όπου έζησε επί 30 χρόνια ο ιδρυτής, ο οποίος αποφάσισε να δημιουργήσει ένα αυθεντικό μιλανέζικο πανετόνε με φρέσκες πρώτες ύλες, υψηλή τεχνογνωσία και αγάπη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φέτος τα Χριστούγεννα ο Μιχάλης Τυράκης θέλησε να εμπλουτίσει τη συλλογή του MiTo’21 με μια νέα δημιουργική γεύση, το Panettone Viennese, εμπνευσμένο από το βιεννέζικο γλυκό Sacher Torte.

Bûche De Noël

Holy Llama

Το bûche de noël ή yule log ή χριστουγεννιάτικος κορμός είναι ένα γιορτινό γλυκό που τα τελευταία χρόνια έχει την τιμητική του και είναι μικρό έργο τέχνης.

Στο Holy Llama θα βρεις έναν υπέροχο κορμό από τραγανή βάση πραλίνας με φεγιετίνη, παντεσπάνι σοκολάτας, mousse λευκής σοκολάτας με βανίλια Μαδαγασκάρης, κρέμα κάστανο, επικάλυψη λευκής σοκολάτας και μοντέ βανίλιας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νίκης 23, Σύνταγμα

Amandine

Στο απίθανο Amandine στο Σύνταγμα, η Γαλλίδα ζαχαροπλάστισσα φτιάχνει κάθε Χριστούγεννα το περίφημο bûche de noël. Φρέσκο πεντεσπάνι, λαχταριστή επικάλυψη σοκολάτας, βανίλια, κόκκινα φρούτα, καραμελωμένα μήλα, ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς ή καφέ κ.ά. σε περιμένουν να τα γευτείς φέτος τα Χριστούγεννα.

Νίκης 13, Σύνταγμα

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή