Τρίτη , 5 Νοέμβριος 2024

Πώς η ελληνική κουζίνα εντυπωσίασε το Λονδίνο

Η αυθεντική ελληνική κουζίνα και η ποικιλομορφία της γαστρονομίας στην Ελλάδα είχαν την τιμητική τους την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο.

Περίπου 6000 Βρετανοί επισκέπτες της έκθεσης γαστρονομικού ενδιαφέροντος που διοργάνωσε 16 και 17 Ιουλίου 2022 στο Λονδίνο, το δημοφιλές βρετανικό περιοδικό National Geographic Traveller γνώρισαν τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας μέσα από το πρίσμα της γαστρονομίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με στόχο να γνωρίσουν τα ελληνικά τοπικά προϊόντα και τις πλούσιες γεύσεις τις Ελλάδας, η Υπηρεσία ΕΟΤ Ην. Βασιλείου και Ιρλανδίας διοργάνωσε μια εμπνευσμένη και πρωτότυπη παρουσία για την ελληνική συμμετοχή στην έκθεση, προκαλώντας πολλά θετικά σχόλια και ερωτήσεις για τους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Η έκθεση«National Geographic Traveller Food Festival» απευθυνόταν σε κοινό που είναι λάτρεις της γαστρονομίας και ενδιαφέρεται για πολιτισμό, ταξίδια και πολυτέλεια.

«Η Ελλάδα και ο ΕΟΤ δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το National Geographic Traveler Food Festival που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. Η ανάδειξη και η προβολή της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό και γενικότερα του γαστρονομικού τουρισμού είναι ένας από τους βασικούς άξονες της στρατηγικής του ΕΟΤ για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού. Η ενίσχυση του τουρισμού εμπειρίας αναδεικνύει το μοναδικό τουριστικό μας προϊόν και πολύ περισσότερο την αυθεντικότητα του τόπου μας. Θα ήθελα να συγχαρώ την υπηρεσία ΕΟΤ Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας, τους σεφ που πήραν μέρος με τις δημιουργικές συνταγές τους, καθώς κι όλους συμμετέχοντες για την επιτυχία της ελληνικής παρουσίας. Όλοι μαζί, με καλή συνεργασία, μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα για την ελληνικό τουρισμό» δήλωσε από την Αθήνα ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύο περίπτερα ΕΟΤ – Συμμετοχές

Για την φετινή συμμετοχή της Ελλάδας εξασφαλίστηκαν από τον ΕΟΤ, δύο περίπτερα καθώς και η χορηγία του «Cinnamon Theatre» (ενός από τα δύο θέατρα παρουσιάσεων masterclass της έκθεσης) όπου η Ελλάδα είχε την δυνατότητα να παρουσιάσει ελληνικές συνταγές με τοπικά προϊόντα και το κοινό να δοκιμάσει τα ελληνικά πιάτα. Τα masterclasses που παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια της έκθεσης πλαισιώθηκαν από τους παρακάτω συμμετέχοντες:

  • Περιφέρεια Κρήτης , μέσω των chefs του ξενοδοχειακού ομίλου Aldemar Hotels
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μέσω της chef Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσω των chefs του ξενοδοχειακού ομίλου Mitsis Hotels
  • Οργανισμός Προβολής Θεσσαλονίκης μέσω του σεφ Γιώργου Παλησίδη & Δήμος Θεσσαλονίκης, πρωτεύουσα γαστρονομίας της UNESCO μέσω των chefs του ERGON.
  • Ειρήνη Τζώρτζογλου, νικήτρια σεφ του Masterchef UK 2019
  • Τηλέμαχος Αργυρίου, chef του εστιατορίου Kalimera London
  • Symposio, γαστρονομική δράση του ξενοδοχειακού ομίλου Aldemar Hotels

Κατά την διάρκεια των δύο ημερών του Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκαν στα Ελληνικά περίπτερα είκοσι masterclasses και συνολικά τριάντα οκτώ διαφορετικές παρουσιάσεις ελληνικών συνταγών, τοπικών προϊόντων, ελληνικών κρασιών και ποτών.

Εκτός από τα masterclasses των Ελλήνων σεφ που ταξίδεψαν από την Ελλάδα για το Φεστιβάλ, το πρόγραμμα συμπεριλάμβανε παρουσίαση vegan ελληνικών συνταγών από την influencer/plant based chef Nikki Webster, τα ελληνικά δημοφιλή εστιατόρια του Λονδίνου The Life Goddess και Ergon, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρουσίαση ελληνικών μοναδικών συνταγών όπως γιουβαρλάκια, σφακιανή πίτα, τραχανά Λέσβου με ούζο και γαρίδες, Κρητικά σαλιγκάρια γιαχνί, Κερκυραϊκή παστιτσάδα κ α. Η γνωστή στο βρετανικό κοινό σεφ και νικήτρια του Masterchef 2019 στο Ην. Βασιλείο, Ειρήνη Τζώρτζογλου εκτός από τα masterclasses με κριθαρώτο μελιτζάνας, έδωσε μαθήματα γευσιγνωσίας για την διαφοροποίηση του Ελληνικού παρθένου ελαιόλαδου και του ελληνικού μελιού, ενώ στο περίπτερο διαμορφωμένο ως ελληνικό deli προσφέρθηκε φέτα Δωδώνης, γίγαντες από την εταιρία ελληνικών προϊόντων Odysea, μελεκούνια από τη Ρόδο, κρητικός ντάκος, μαστίχα Χίου, Μακεδονικός χαλβάς, μπουγάτσα Θεσσαλονίκης και ελληνικό καρπούζι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ταυτόχρονα με τα masterclasses μαγειρικής, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του μπαρ του περιπτέρου, πραγματοποιήθηκε οινογνωσία κρητικών οίνων με την υποστήριξη του Wines of Crete από τον σομελιέ Κλέαρχο Κανελλάκη, degustasion τσίπουρου, παραδοσιακός ελληνικός καφές με λουκούμια Σύρου, φραπέ με τσουρέκι Θεσσαλονίκης αλλά και cocktails μαστίχας από την Axia και masterclass κοκτείλς από τον mixologist / Ambassador του Metaxa, Χάρη Γεράκη.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι επισκέπτες μπορούσαν να συμμετέχουν σε διαγωνισμό με έπαθλο για δύο τυχερούς νικητές ένα ταξίδι στην Κέρκυρα ευγενική προσφορά του Τour Οperator Sunvil και δωρεάν διαμονές στην Χίο, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Στην έκθεση εκτός των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης των ελληνικών προορισμών που συμμετείχαν, παρευρέθηκε και η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη η οποία συμμετείχε ενεργά σε όλες τις δράσεις του ελληνικού περιπτέρου, πραγματοποίησε συνεντεύξεις και συνομίλησε με πληθώρα δημοσιογράφων και influencers, προωθώντας περαιτέρω την ελληνική γαστρονομία και τον οινοτουρισμό.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε από το κοινό και τους συνεκθέτες για το εικαστικό του περιπτέρου που φιλοτεχνήθηκε αποκλειστικά για την Ελλάδα από την καλλιτέχνη γραφίστρια Silja Goetz, προβάλλοντας την ελληνικότητα και την σύνδεσή της με την γαστρονομία. Η μεγάλη απήχηση της ελληνικής συμμετοχής στην έκθεση ήταν έκδηλα εμφανής και από την μεγάλη κάλυψη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των ελληνικών πιάτων από influencers που επισκέφθηκαν την έκθεση.


Πηγή