Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Πώς να φτιάξετε την τέλεια πίτα: Τα μυστικά σεφ ζαχαροπλαστικής παγκοσμίου φήμης | GASTRONOMIE

Οι πίτες και οι παρασκευές με ζύμη είναι από τις πιο απαιτητικές στην κουζίνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι δύσκολο να τα καταφέρετε! Και τι καλύτερο από μια πίτα φτιαγμένη από τα χεράκια σας;

Και μπορεί μια πίτα να θεωρείται μπελάς, αλλά, αν μη τι άλλο, αυτές τις μέρες το μόνο που δεν λείπει είναι χρόνος. Ας τον αξιοποιήσουμε λοιπόν σε κάτι δημιουργικό και αγχολυτικό, αφού η μαγειρική αποδεδειγμένα αποφορτίζει. Τώρα λοιπόν όλα τα μυστικά της ζύμης για υπέροχες πίτες αποκαλύπτονται από τον Γάλλο σεφ ζαχαροπλαστικής Ντομινίκ Ανσέλ.

Ο γνωστός 41χρονος σεφ ανακηρύχθηκε ο καλύτερος σεφ ζαχαροπλαστικής το 2017 στα βραβεία των 50 καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο, και είναι μάλιστα ο νεότερος σεφ στον οποίο έχει απονεμηθεί αυτό το βραβείο.

Το 2017 ανακάλυψε το διάσημο κρόνατ, το υβρίδιο κρουασάν και ντόνατ, προκαλώντας παγκόσμια φρενίτιδα για αυτή τη διαφορετική λιχουδιά και τώρα έχει αρτοποιεία στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες. Ο ίδιος, μιλώντας στη βρετανική «Daily Mail», αποκαλύπτει τις κορυφαίες συμβουλές του για την τέλεια πίτα.

Τα πάντα βρίσκονται στη ζύμη και το φύλλο

Για τους αρχάριους που τώρα ξεκινούν και θέλουν να φτιάξουν τη δική τους σπιτική πίτα, το μυστικό, σύμφωνα με τον Ντομινίκ Ανσέλ, βρίσκεται στη ζύμη και το φύλλο της πίτας.

Λέει χαρακτηριστικά: «Ενα λεπτό και ελαφρύ φύλλο ζύμης που μπορεί να περιέχει τη πιο βαριά γέμιση είναι καμβάς, είτε πρόκειται για αλμυρές είτε για γλυκές πίτες».

«Για εμένα, η απλούστερη ζύμη είναι ένας συνδυασμός από αλεύρι, βούτυρο και λάδι για να πετύχει ένα τραγανό αποτέλεσμα».

Τι να προσέξετε στη ζύμη

Ο Ντομινίκ Ανσέλ προσθέτει ότι τα περισσότερα λάθη γίνονται κατά τη δημιουργία της ζύμης.

«Η υφή της ζύμης είναι το πιο δύσκολο κομμάτι και θεωρώ ότι αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η θερμοκρασία», είπε.

Η θερμοκρασία παίζει μεγάλο ρόλο / Φωτογραφία: Shutterstock

Αν, για παράδειγμα, ξεδιπλώνετε τη ζύμη και βλέπετε ότι έχει μαλακώσει πολύ, βάλτε την ξανά στο ψυγείο ή ακόμα και στην κατάψυξη μέχρι να είναι αρκετά κρύα και σφιχτή και να τη δουλέψετε ξανά.

«Εάν πάλι η κουζίνα σας είναι πολύ ζεστή και οι πάγκοι δεν βοηθούν μπορείτε να απλώσετε έναν δίσκο με παγάκια για να κρυώσετε έτσι τη ζύμη», συμπληρώνει.

Μην το παρακάνετε με το ζύμωμα

Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι μαγείρισσες είναι το υπερβολικό ζύμωμα.

ζύμωμα από γυναικεία χέρια
Προσοχή στο ζύμωμα / Φωτογραφία: Shutterstock

«Εάν θέλετε να φτιάξετε μια παραδοσιακή πίτα, το υπερβολικό ζύμωμα προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη διάσπαση στο βούτυρο, ενώ ταυτόχρονα το ζεσταίνει, κάτι που θα οδηγήσει σε μια ζύμη που δεν θα έχει αυτήν τη λεπτή και τρυφερή υφή που χρειάζεται».

«Το υπερβολικό ζύμωμα ενεργοποιεί επίσης την ανάπτυξη της γλουτένης περισσότερο από ό,τι χρειάζεται και μπορεί να κάνει την πίτα σκληρή και στεγνή».

Μη φοβάστε να πειραματίζεστε

Ο σεφ είπε επίσης στην «DailyMail» ότι όσοι είναι πιο προχωρημένοι στις πίτες πρέπει να πειραματίζονται.

«Καθώς γίνεστε πιο προχωρημένοι και θέλετε να πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς γεύσεων, η ζύμη της πίτας δεν μπορεί να είναι ίδια», είπε.

«Για παράδειγμα, μια παραδοσιακή πίτα κολοκύθας μπορεί να ραντιστεί με λίγο μέλι και βούτυρο, αντί να μένει μια παραδοσιακή πίτα», καταλήγει.




Πηγή