Η σχετικά απλή σούπα είναι ένας τελείως διαφορετικός τρόπος να μαγειρέψουμε τις φακές σούπα και ανοίγει νέους ορίζοντες για τον ουρανίσκο μας.
Θυμίζει το νταλ και το κάρι που σερβίρεται στη νότια Ινδία. Ο κουρκουμάς και το λεμόνι της δίνουν αποτοξινωτικές ιδιότητες.
Για 4-6 άτομα:
- ελαιόλαδο
- 1 πράσο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. σκόνη κουρκουμάς
- 2 κ.γ. σκόνη κύμινο
- 2 κ.γ. μαύροι σπόροι μουστάρδας
- χυμός από 2–3 λεμόνια
- 250 γρ. κόκκινες φακες
- 1 κύβος λαχανικών
- 4 χούφτες κέιλ ή κάποιο άλλο πράσινο λαχανικό (π.χ. σπανάκι ή σέσκουλο), ψιλοκομμένο
- Προαιρετικά, αλατισμένο γιαούρτι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρετε το πράσο σε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει και να βγάλει το άρωμά του. Προσθέστε τα μπαχαρικά και μαγειρέψτε για λίγα ακόμη λεπτά.
- Ρίξτε τον χυμό ενός λεμονιού και ανακατέψτε καλά τον πάτο της κατσαρόλας ώστε να αναδευτούν όλα τα μπαχαρικά.
- Προσθέστε τις φακές και 1,5 λίτρο νερό και τον κύβο λαχανικών. Αφήστε να κοχλάσει για 20-35 λεπτά, μέχρι οι φακές να μαγειρευτούν και η σούπα να χυλώσει.
- Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Μπορείτε αν θέλετε να περάσετε τις φακές από πολύ λεπτό κόσκινο για να απομακρύνετε τα πολλά υγρά.
- Ρίξτε τον χυμό από τα υπόλοιπα 2 λεμόνια, δοκιμάζοντας στην πορεία ώστε να μην υπερβάλλετε με το λεμόνι.
- Πριν το σερβίρισμα, σοτάτερε την πρασινάδα της επιλογής σας σε λίγο λάδι, ώστε να είναι μαλακή στο κέντρο και ελαφρώς τραγανή στην άκρη.
- Σερβίρετε σε βαθιά πιάτα με λίγο γιαούρτι που θα έχετε αλατίσει, και την τραγανή πρασινάδα.
Η συνταγή είναι της Anna Jones από το annajones.co.uk.
Πηγή