Συνταγή για αλμυρό σουφλέ κανταΐφι που θα σας κάνει να γλείφετε τα δάχτυλά σας!
Το κανταΐφι για πολλούς από εμάς είναι ένα φαγητό που ανασταίνει μνήμες από τα παιδικά μας χρόνια, από κάτι ανέμελες Κυριακές στο σπίτι της γιαγιάς που μας κέρναγε το αγαπημένο σιροπιαστό επιδόρπιο.
Καθώς είναι στο μυαλό μας συνυφασμένο με αυτές τις γλυκές αναμνήσεις, είναι δύσκολο να φανταστούμε το κανταΐφι σε ένα αλμυρό πιάτο.
Ωστόσο, όπως αποδεικνύει αυτή η συνταγή του Πέτρου Συρίγου, μπορεί να είναι εξίσου, αν όχι παραπάνω απολαυστικό. Αυτή η παραλλαγή του κλασσικού σουφλέ με βάση το κανταΐφι υπόσχεται να συναρπάσει εσάς και τους καλεσμένους σας με την πλούσια γεύση του.
Υλικά
Για το κανταΐφι:
- 1 πακέτο φύλλο κανταΐφι
- 600 ml γάλα χλιαρό
- 400 ml κρέμα γάλακτος 35%
- 5 αυγά
- 1 κ.τ.γ μοσχοκάρυδο
- 50 γρ βούτυρο
Για την γέμιση:
- 200 γρ γραβιέρα τριμμένη
- 150 γρ καπνιστό τυρί τριμμένο
- 200 γρ μοτσαρέλα τριμμένη
- 150 γρ παρμεζάνα
- 150 γρ ζαμπόν ψιλοκομμένο
- 150 γρ μπέικον ψιλοκομμένο
- 200 γρ μπεσαμέλ σφιχτή
- 1 αυγό
- 1 κρόκο αυγού
- 100 γρ βούτυρο για το κανταΐφι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Αλείφουμε ένα πυρίμαχο σκεύος με βούτυρο.
- Αφήνουμε να ξεπαγώσει το κανταΐφι και το ξάνουμε.
- Το χωρίζουμε σε δυο ίσα μέρη, το μισό θα πάει από κάτω και το άλλο μισό πάνω από τη γέμιση.
- Το κρατάμε μαλακό βάζοντας μια πετσέτα βρεγμένη από πάνω του.
- Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ.
- Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα τριμμένα τυριά, το ζαμπόν, το μπέικον, τη μπεσαμέλ, τα αυγά και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
- Στρώνουμε το μισό κανταΐφι στον πάτο του πυρίμαχου σκεύους και αδειάζουμε από πάνω τη γέμιση.
- Έπειτα σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι, προσοχή δεν το πιέζουμε θέλουμε να είναι αφράτο.
- Χαράσσουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα 5 αυγά με το γάλα, την κρέμα γάλακτος και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, περιχύνουμε το κανταΐφι.
- Αφήνουμε το σκεύος για 1 ώρα εκτός ψυγείου ώστε να φουσκώσει με τα υγρά το κανταΐφι.
- Μετά από 1 ώρα λιώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε πάνω από το κανταΐφι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια από το κανταΐφι.
Δείτε το βίντεο της συνταγής:
Πηγή