Υπάρχουν γλυκά και γλυκά που μπορούν να χαρακτηριστούν παραδοσιακά και ελληνικά. Αυτή η συνταγή όμως για γαλακτομπούρεκο συνδυάζει την υπέροχη κρέμα, το τραγανό φύλλο και απολαυστικό σιρόπι.
Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα γλυκό που δύσκολα βρίσκει haters! Εκείνο που το κάνει ακαταμάχητο είναι πως συνδυάζει όλα εκείνα τα υλικά που συναντά κανείς μόνο στην ελληνική κουζίνα, όπως τα φύλλα κρούστας, το σιρόπι και το σιμιγδάλι.
Διαβάζουμε πως η προέλευση του γαλακτομπούρεκου χάνεται στα βάθη της γαστρονομικής ιστορίας της χώρας, όμως όπως και να έχει, η συνταγή του είναι μία και αξεπέραστη.
Μερικά
μυστικά της συνταγής
Είναι
πολύ σημαντικό να διαλέξουμε καλό,
αγελαδινό βούτυρο για το στρώσιμο των
φύλλων. Αυτό είναι που θα τα ψήσει στο
φούρνο και θα τα κάνει τραγανά. Επίσης,
σημειώστε πως δεν χρειάζεται να αλείφετε
τα φύλλα. Είναι προτιμότερο να τα
ραντίζετε με το πινέλο χωρίς να τα
ακουμπάτε.
Το
σιμιγδάλι εδώ καλό είναι να είναι ψιλό,
αν θέλουμε φυσικά να έχουμε πιο αφράτη
και απαλή γεύση στο τελείωμα. Προσέξτε
όταν ενώνετε τα αυγά με την κρέμα, γιατί
δεν θέλετε να ψήσετε τα αυγά πριν τα
βάλετε στο γλυκό.
Τέλος,
όπως σε κάθε γλυκό ταψιού, ο κανόνας του
κρύου-ζεστού είναι εκείνος που προκρίνεται
στις περισσότερες συνταγές. Ετοιμάστε
το σιρόπι πριν από όλα και ραντίστε με
αυτό το γλυκό καυτό, μόλις βγει από το
φούρνο.
Υλικά
- Για την κρέμα: 90γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 100γρ. ζάχαρη χωρισμένη σε δύο ίσα μέρη
- 250γρ. κρέμα γάλακτος
- 250γρ. γάλα
- 2 αυγά
- 50γρ. βούτυρο
- 1 βανίλια
- Για τα φύλλα :Μισό πακέτο φύλλο κρούστας (300-400γρ)
- 110 γρ, βούτυρο αγελάδος για τα φύλλα
- Για το σιρόπι: 300 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. νερό
- 40γρ. μέλι
- Φλούδα από λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε με το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, εκτός από το μέλι και αφήνουμε να πάρε βράση και να λιώσει η ζάχαρη. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε να γίνει ένα.
- Βάζουμε τα αυγά και τη μισή ποσότητα ζάχαρης στο μίξερ και χτυπάμε στο δυνατό για 4-5 λεπτά να ασπρίσουν.
- Βάζουμε την κρέμα γάλακτος, την υπόλοιπη ζάχαρη και την βανίλια σε κατσαρόλα να αχνίσει. Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα και προσθέτουμε το σιμιγδάλι, χτυπώντας με σύρμα στο χέρι ώσπου να πήξει η κρέμα. Αφού αρχίσει να κάνει γραμμές κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Χτυπάμε την κρέμα στον κάδο του μίξερ, αφού αφαιρέσουμε το μείγμα του αυγού και αφού κρυώσει, προσθέτουμε και τα αυγά, ενώνοντας με μια σπάτουλα.
- Ξεκινάμε το στρώσιμο των φύλλων. Αν χρησιμοποιήσετε μικρό στρογγυλό ταψάκι (25 εκατοστά περίπου) κόψτε τα φύλλα κατά μήκος στη μέση.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Αλείφουμε καλά το ταψάκι με βούτυρο και στρώνουμε το πρώτο φύλλο. Ραντίζουμε κάθε φύλλο πριν προσθέσουμε το επόμενο και στρώνουμε συνολικά πέντε φύλλα.
- Προσθέτουμε την κρέμα και ανακινούμε να απλωθεί καλά. Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα, πάνω από την κρέμα και ραντίζουμε επίσης κάθε στρώσει με λίγο βούτυρο. Συνεχίζουμε με τα πάνω φύλλα, με τον ίδιο τρόπο. Με ένα πινέλο πιέζουμε τις άκρες μέσα στο ταψί.
- Κόβουμε το γαλακτομπούρεκο με μαχαίρι σε κομμάτια και προσθέτουμε από πάνω το υπόλοιπο βούτυρο.
- Ψήνουμε στον αέρα στους 170οC για μια ώρα περίπου, να πάρουν ωραίο χρώμα τα φύλλα.
- Αφού βγάλουμε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο κι όσο είναι καυτό, περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
Πηγή