Αν κάτι μπορεί να περιγράψει καλύτερα το ελληνικό καλοκαίρι, αυτό είναι ένα τραπέζι εκεί που «σκάει το κύμα», εκλεκτή παρέα και ακόμη εκλεκτότεροι μεζέδες. Αυτή η συνταγή περιγράφει απόλυτα την πιο όμορφη εποχή του χρόνου.
Ο γαύρος είναι ίσως το πιο διαδεδομένο, εκτός από το πιο φτηνό, ψάρι στο πιάτο του Ελληνα (ο οποίος, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια καταναλώνει όλο και λιγότερα θαλασσινά). Από το ταπεινό αλλά πεντανόστιμο ψάρι ξεπηδούν δεκάδες συνταγές, όμως ο μαρινάτος είναι η πιο εντυπωσιακή.
Αψύς από το ξύδι, πικάντικος χάρη στο μπούκοβο και τις καυτερές πιπεριές και με πινελιές δροσιάς από τον φρέσκο μαϊντανό, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για να συνοδεύσει το τσίπουρο ή το ούζο.
Τα μυστικά της συνταγής
Εκείνο που πρέπει να προσέξετε, εκτός φυσικά από την προμήθεια ολόφρεσκου ψαριού, είναι ο γαύρος να είναι κάπως ψωμωμένος, γιατί αλλιώς θα «χαθεί» στο ξίδι και δεν θα «φτουράει» στο πιρούνι. Επιπλέον, καλό είναι να προσέξετε και το αλάτι. Προμηθευτείτε ανθό, για να μπορέσει να λιώσει και να μην μένει στο στόμα.
Θα ξέρετε πως το ψάρι έχει ψηθεί στο ξίδι, αν τρίβοντας το δέρμα του στα δάχτυλά σας, αυτό απομακρύνεται εύκολα. Το καλοκαίρι, η διαδικασία είναι πιο γρήγορη, αλλά όσο δροσίζει ο καιρός το ξίδι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ενεργήσει.
Υλικά
- 1 κιλό γαύρος
- ½ λίτρο λευκό ξίδι + 2 κουταλιές για το γαρνίρισμα
- 4 κουταλάκια θαλασσινό αλάτι
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 κουταλάκια μπούκοβο
- 300 ml ηλιέλαιο
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα ψαράκια από το κεφάλι και τα εντόσθια. Φυσικά, μπορείτε να ζητήσετε από τον ψαρά να κάνει αυτή τη δουλειά για εσάς.
- Στρώνουμε σε λεκάνη, κοντά κοντά, το κάθε ψάρι με το άλλο και περιχύνουμε με το ξίδι. Αφήνουμε τα ψαράκια σε θερμοκρασία δωματίου για δύο ώρες περίπου.
- Βγάζουμε και ξεπλένουμε τα ψαράκια ένα ένα, κάτω από τρεχούμενο νερό, αφαιρώντας το εσωτερικό κόκαλο.
- Στρώνουμε σε ένα μικρό γυάλινο μπολ (θέλουμε να κάνουμε στρώσεις) με καπάκι. Ρίχνουμε 1 κουταλάκι θαλασσινό αλάτι, μια στρώση γαύρο και από πάνω προσθέτουμε ψιλοκομμένο σκόρδο, μια πρέζα μπούκοβο.
- Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, ώσπου να στρώσουμε όλο το ψάρι. Περιχύνουμε με το ξίδι και το ηλιέλαιο (επιλέγουμε ηλιέλαιο γιατί το ελαιόλαδο παγώνει στο ψυγείο).
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ημέρα.
- Σερβίρουμε σε πιατέλα, στραγγίζοντας από το παραπάνω λάδι και ραντίζοντας με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο μαϊντανό και καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες, αν το επιθυμούμε.
Πηγή