Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Συνταγή για γιαπωνέζικα pancakes -Σκέτος αφρός, λιώνουν στο στόμα | GASTRONOMIE

Η αλήθεια είναι πως ακούγοντας κανείς Pancakes σκέφτεται αγγλικές ή αμερικάνικες συνταγές.

Αυτή όμως η αφράτη συνταγή έρχεται από την Ιαπωνία και είναι το κάτι άλλο. Αέρινη, σχεδόν τρεμουλιαστή, έχει τριπλάσιο όγκο από τα παραδοσιακά pancakes και θα γίνουν το αγαπημένο σας μυστικό για χαλαρά, ανέμελα brunch.

Το μυστικό της κρύβεται στην δύναμη του αυγού και συγκεκριμένα του ασπραδιού, το οποίο προστίθεται στο τέλος ως μαρέγκα, αλλά και στον τρόπο που ψήνεται στο τηγάνι.

Βίντεο: Δείτε το αποτέλεσμα αν ακολουθήσετε τα βήματα της συνταγής

Η πιο παραδοσιακή εκδοχή της συνταγής, θέλει τους Ιάπωνες να προσθέτουν σταδιακά, λίγη, λίγη από τη ζύμη στο τηγάνι, ώσπου να πάρει η τηγανίτα τον απαιτούμενο όγκο. Σε αυτή τη συνταγή όμως, πετυχαίνουμε το ίδιο αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας ένα στρογγυλό μεταλλικό τσέρκι.

Υλικά

  • 2 κρόκοι αυγού
  • 4 ασπράδια αυγού
  • 120 ml γάλα
  • ¾ του φλιτζανιού (95 γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιές baking powder
  • 1/2 κουταλιά μαγειρική σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 50 γρ ζάχαρη
  • Βούτυρο για το σερβίρισμα
  • Σιρόπι σφένδαμου ή ό, τι άλλο επιθυμείτε για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Αναμειγνύουμε τα στερεά υλικά, αλεύρι, baking Powder, μαγειρική σόδα και αλάτι σε ένα μπολ
  • Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το γάλα. Αφού ασπρίσουν προσθέτουμε το μείγμα αλευριού και συνεχίζουμε το χτύπημα με σύρμα ή στο μίξερ ώσπου να γίνει ένα σώμα
  • Χτυπάμε τα ασπράδια αυγού ώσπου να φουσκώσουν και να γίνουν μαρέγκα. Το μείγμα θα πρέπει να στέκεται στο σύρμα.
  • Διπλώνουμε με μια μαρίζ (σπάτουλα) την μαρέγκα προσεκτικά, με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω στο μείγμα του αλευριού. Προσέχουμε να μην ανακατέψουμε απότομα και για πολλή ώρα το μείγμα ώστε να κρατήσει τον όγκο του
  • Βουτυρώνουμε ελαφρά δυο μεταλλικά τσέρκια 9 εκατοστών και τα τοποθετούμε στο κέντρο αντικολλητικού σκεύους. Ανοίγουμε σε χαμηλή φωτιά
  • Γεμίζουμε ¾ από τα τσέρκια με το μείγμα σκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε για περίπου δέκα λεπτά, ώστε το κέντρο του pancake να είναι ελαφρά υδαρές
  • Με μια σπάτουλα γυρίζουμε προσεκτικά τα pacakes μαζί με το τσέρκι και αφήνουμε σκεπασμένα να ψηθούν πέντε ακόμη λεπτά
  • Σερβίρουμε με ένα μικρό κομματάκι βούτυρο και το σιρόπι της επιλογής μας

Πηγή