Καθώς μπαίνουμε για τα καλά στην εποχή του τρύγου, μια συνταγή έρχεται στο μυαλό για να εκμεταλλευτούμε τον φρέσκο και πολύτιμο μούστο: Μουστοκούλουρα!
Η φυσική γλυκαντική ύλη, η μαγιά για να γίνει το κρασί, αποτελεί ένα από τα πιο βασικά συστατικά για την παραδοσιακή ζαχαροπλαστική, αλλά και ένα αυθεντικό ντρέσινγκ για σαλάτες που πολλές φορές ξεχνάμε.
Έτσι, επιλέγουμε να φτιάξουμε αφράτα, μαλακά μουστοκούλουρα που θα σας ταξιδέψουν πίσω στην παιδική ηλικία και τις επισκέψεις στο σπίτι της γιαγιάς.
Το πετιμέζι
είναι στην ουσία συμπυκνωμένος μούστος,
οπότε θα χρειαστεί να βράσετε τον
«κομμένο μούστο» (θα πρέπει να έχει
σταματήσει η ζύμωση) σε χαμηλή φωτιά,
ώσπου να πάρετε ένα ωραίο σιρόπι.
Υλικά
- 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κούπα ηλιέλαιο ή μισό μισό με ελαιόλαδο
- ½ κούπα πετιμέζι
- ½ κούπα χυμό πορτοκάλι στυμμένο
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη (προαιρετικά)
- 1 κουταλιά κοφτή αμμωνία
- 1 κουταλιά μαγειρική σόδα
- 2 κουταλάκια κανέλα σε σκόνη
- ½ κουταλάκι γαρίφαλο σε σκόνη
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
- Βάζουμε το λάδι, το πετιμέζι και τη ζάχαρη, αν χρησιμοποιούμε και ανακατεύουμε σε μπολ.
- Λιώνουμε την αμμωνία και τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού (προσοχή αφρίζει) και προσθέτουμε στο μείγμα με το λάδι. Τέλος, ρίχνουμε και τα μυρωδικά, το γαρίφαλο και την κανέλα και το αλάτι
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε σε δόσεις, ζυμώνοντας ώσπου να έχουμε μια σφιχτή ζύμη που δεν κολλάει. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά.
- Πλάθουμε στρογγυλά κουλουράκια (να ξέρετε ότι φουσκώνουν αρκετά) και στρώνουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20-25 λεπτά.
Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr
Πηγή