Ακαταμάχητη σάλτσα κιμά, βελούδινη μπεσαμέλ και λιωμένη γραβιέρα μέσα σε τρυφερά και πεντανόστιμα κολοκυθάκια. Μια συνταγή να «γλείφεις τα δάκτυλά σου».
Άλλοι τα
προτιμούν με μελιτζάνα και άλλοι με
κολοκυθάκια. Σε κάθε περίπτωση, το
αποτέλεσμα είναι πάντοτε νόστιμο και
απολαυστικό. Φαγητό που μυρίζει καλοκαίρι
και σίγουρα θυμίζει καλοκαίρι στο σπίτι
της γιαγιάς.
Υλικά
- 8 μεγάλα κολοκυθάκια ίδιου μεγέθους
- 1 πρέζα αλάτι
- Μισό κιλό κιμά
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 2 ώριμες ντομάτες
- 1 ποτήρι χυμό τομάτας συμπυκνωμένο
- 1 κ.γ. πελτέ τομάτας
- Αλάτι και πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- Για την μπεσαμέλ: 60 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ λίτρο γάλα ζεστό
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
- 40 γρ. τριμμένη γραβιέρα & 20 γρ ακόμη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Πλένουμε τα κολοκυθάκια, αφαιρούμε το κοτσάνι και ένα μικρό κομμάτι από το πίσω μέρος και κόβουμε στη μέση, κατά μήκος
- Βάζουμε σε πανέρι, αλατίζουμε ελαφρά και αχνίζουμε (σαν να ψήνουμε στον ατμό) για περίπου 20 λεπτά να μαλακώσουν, χωρίς να διαλύσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν
- Με ένα κουταλάκι βγάζουμε τη σάρκα και αφήνουμε στην άκρη
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τον κιμά. Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τον κιμά και καβουρδίζουμε να ψηθεί καλά και να σπάσει.
- Σβήνουμε με λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, τον χυμό τομάτας και τις ντομάτες τριμμένες, αφήνοντας σε χαμηλή φωτιά να βράσει για 40 λεπτά περίπου.
- Στο μεταξύ βάζουμε σε κατσαρολάκι το γάλα να αχνίσει, κρατώντας ένα ποτήρι στην άκρη. Διαλύουμε στο κρύο γάλα το αλεύρι και γυρίζουμε στο ζεστό γάλα ανακατεύοντας ζωηρά να πήξει η κρέμα. Προσθέτουμε το βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Αφού αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε την γραβιέρα τριμμένη και ανακατεύουμε να λιώσει
- Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια με 2-3 κουταλιές κιμά και από πάνω προσθέτουμε την μπεσαμέλ, μοιράζοντάς την σε όλα τα κομμάτια
- Στρώνουμε σε ταψί, ελαφρώς ραντισμένο με ελαιόλαδο και ψήνουμε στον αέρα, στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά. Δέκα λεπτά πριν αποσύρουμε το φαγητό, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη τριμμένη γραβιέρα.
Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr
Πηγή