Αυτή η συνταγή για κριτσίνια με γεύση και άρωμα καρότου είναι τόσο εύκολη, όσο και πεντανόστιμη.
Ένα
σπιτικό κριτσίνι είναι
πάντοτε χρήσιμο για ένα γρήγορο σνακ,
ειδικά αν κανείς λατρεύει τα τυριά.
Είναι πολύ πιο εύκολα από όσο νομίζετε
και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει,
πολύ περισσότερο από ένα κριτσίνι του
εμπορίου.
Μερικά μυστικά της συνταγής
Τα κριτσίνια αυτά γίνονται με ελαιόλαδο, που θα δώσει άρωμα στο τελικό αποτέλεσμα. Μπορείτε βέβαια να μοιράσετε τη λιπαρή ουσία με κάποιο άλλο σπορέλαιο, ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο για να έχετε ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.
Καθώς ψήνονται τα κριτσίνια δεν παίρνουν πολύ έντονο χρώμα, οπότε μην περιμένετε να σκουρύνουν πολύ για να τα βγάλετε από τον φούρνο. Αν θέλετε να γίνουν πιο τραγανά, μειώστε την θερμοκρασία στο φούρνο (στους 160) και αφήστε τα περισσότερη ώρα να βγάλουν την υγρασία τους.
Μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε και στρογγυλά κριτσίνια ή να τα βουτήξετε σε σουσάμι πριν τα ψήσετε.
Υλικά
- 5 μέτρια καρότα (370 γρ περίπου καθαρισμένα)
- 150ml ελαιόλαδο
- 100ml κρασί
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 πρέζα γλυκιά πάπρικα
- 400 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουταλάκι baking powder
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα καρότα και κόβουμε τα δύο σε ροδέλες. Τα βράζουμε ή τα ψήνουμε στον ατμό να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά, πριν τα πολτοποιήσουμε.
- Τρίβουμε τα υπόλοιπα καρότα ωμά, αλατίζουμε ελαφρά και ανακατεύουμε μαζί με τον πολτό των βρασμένων.
- Σε μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το κρασί και τα μπαχαρικά, ενώ σε άλλο, αναμειγνύουμε το αλεύρι, το baking και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το καρότο στο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σε δόσεις το μείγμα των στερεών υλικών και ζυμώνουμε ώσπου να πάρουμε μια ομοιόμορφη ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί 20 λεπτά
- Πλάθουμε κριτσίνια διαμέτρου περίπου ενός εκατοστού πάχους και 15 εκατοστά μήκος περίπου. Στρώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου
Πηγή