Μελιτζάνες με σάλτσα και τυριά. Ενας εξαιρετικός μεζές, μια ωραία συνταγή, που δεν πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε!
Οι μελιτζάνες είναι ένα λαχανικό που έχει φανατικούς θαυμαστές αλλά και φανατικούς πολέμιους. Αν ανήκετε την πρώτη κατηγορία, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε αυτή την εξαιρετική συνταγή της «Ιταλίδας γιαγιάς» μιας αγαπημένης Ιταλίδας youtuber, της 85χρονης Τζίνα Πετίτο, η οποία γεννήθηκε στην Ιταλία αλλά από το 1970 ζει στις ΗΠΑ και τα τελευταία χρόνια μαθαίνει στο Ιντερνετ πώς φτιάχνουν αυθεντικές ιταλικές συνταγές. Σε αυτό το βίντεο δείχνει τη σπέσιαλ συνταγή για μελιτζάνες στο φούρνο με τυριά και σάλτσα. Αν πάλι επιμένετε στις κλασικές συνταγές με μελιτζάνες θυμηθείτε την εξαιρετική συνταγή που είχαμε δει για παπουτσάκια αλλά και τη συνταγή για ψευτομουσακά.
Υλικά συνταγής για μελιτζάνες με τυριά και σάλτσα
- 3 μεγάλες μελιτζάνες
- 1 φλιτζάνι αλέυρι προσθέστε
- 5 μεγάλα αυγά
- ½ φλιτζάνι φυτικό λάδι
- 500 γραμμάρια μοτσαρέλα τριμμένη
- 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί Pecorino Romano
- Ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
- Τυρί Provolone σε φέτες (προαιρετικά)
Για την κόκκινη σάλτσα
- ½ κρεμμύδι
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 συσκευασίες των 500 ml συμπυκνωμένη ντομάτα
- 4-6 Φρέσκα φύλλα βασιλικού
- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
Εκτέλεση συνταγής για μελιτζάνες με τυριά και σάλτσα
- Κόβουμε σε ροδέλες τις μελιτζάνες.
- Σε μια λεκάνη βάζουμε κρύο νερό με μπόλικο αλάτι και τοποθετούμε μέσα τις μελιτζάνες. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για μισή με μία ώρα.
- Οταν έρθει η ώρα βγάζουμε τις μελιτζάνες και τις στραγγίζουμε σε μπόλικο χαρτί κουζίνας. Τις στεγνώνουμε καλά.
- Εντωμεταξύ προετοιμάζουμε τα υλικά για το κουρκούτι, δηλαδή προσθέτουμε στο αλεύρι ελάχιστο αλάτι και λίγο πιπέρι και χτυπάμε τα πέντε αυγά σε ένα μπολ.
- Και συνεχίζουμε τη συνταγή μας φτιάχνοντας τη σάλτσα μας. Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Κατόπιν ρίχνουμε τη ντομάτα μαζί με μερικά κλωναράκια φρέσκου βασιλικού, αλάτι και πιπέρι.
- Αφήνουμε να να βράσει η σάλτσα μας για μισή ώρα, προσέχουμε αν χρειαστεί λίγο νερό.
- Πριν την κλείσουμε προσθέτουμε και ρίγανη.
- Για να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες, τις περνάμε πρώτα από το αλεύρι και μετά από το αβγό. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.
- Στη συνέχεια στήνουμε το φαγητό μας σε ένα πυρέξ.
- Ξεκινάμε βάζοντας λίγη σάλτσα στο ταψί, και πασπαλίζουμε με Pecorino Romano. Ακολούθως στρώνουμε τις μελιτζάνες μας και συνεχίζουμε βάζοντας σάλτσα και τριμένη μοτσαρέλα. Συνεχίζουμε το τρίπτυχο μελιτζάνα, σάλτσα, τριμμένη μοτσαρέλα για όσες στρώσεις μας παίρνει στο πυρέξ μας. Αφού στρώσουμε την τελευταία στρώση μελιτζάνας, πασπαλίζουμε με μαϊντανό, ξανά σάλτσα και Pecorino Romano.
- Καλύπτουμε το πυρέξ μας με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για μια ώρα στο φούρνο…
Πηγή