Κυριακή , 15 Δεκέμβριος 2024

Συνταγή για μηλόπιτα με τριφτή ζύμη -Ζεστή, αφράτη και λαχταριστή

Αν αγαπάς τα μήλα, τότε θα ξετρελαθείς με αυτή τη συνταγή για μηλόπιτα.

Η μηλόπιτα είναι μια από τις αγαπημένες μας γλυκιές πίτες. Μεγαλώσαμε τρώγοντάς την, καθώς την έφτιαχνε η μαμά ή η γιαγιά μας.

Μια αφράτη πίτα ή τάρτα με μήλα είναι το ιδανικό σνακ που συνοδεύει τέλεια τον καφέ ή το τσάι μας. Βρήκαμε μια απίθανη συνταγή για μηλόπιτα με τριφτή ζύμη που λιώνει στο στόμα, είναι αφράτη και απολαυστική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υλικά συνταγής για μηλόπιτα

Για τη ζύμη

  • 4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 1 κ.σ. baking powder
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 250 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1 φλ.τσ. ζάχαρη
  • 2 αυγά

Για τη γέμιση

  • 4 μήλα μεγάλα ή 5 μέτρια
  • 2 κ.σ. μαργαρίνη
  • 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 φλ.κφ. κονιάκ

Εκτέλεση συνταγής για μηλόπιτα

  • Για τη γέμιση: Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε κυβάκια. Ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα μήλα για 5 λεπτά. Σβήνουμε με το χυμό του λεμονιού και το κονιάκ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα, την κανέλα και τις σταφίδες και μαγειρεύουμε, μέχρι να στεγνώσουν τα μήλα από τα υγρά τους.
  • Για τη ζύμη: Aναμειγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το baking powder, την κανέλα και το αλάτι. Σε άλλο μπολ δουλεύουμε λίγο τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη με μια σπάτουλα.
  • Κάνουμε στο μείγμα του αλευριού μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε εκεί τα αυγά και το μείγμα της μαργαρίνης. Ανακατεύουμε με τα δάχτυλα με βιαστικές κινήσεις, μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ομοιογενές μείγμα. Αφήνουμε τη ζύμη στην κατάψυξη για 10 λεπτά και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175C.
  • Βγάζουμε τη ζύμη από την κατάψυξη και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη, ένα μεγαλύτερο (τα 2/3 της ποσότητας) και ένα μικρότερο. Το μικρότερο το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη, μέχρι να το χρειαστούμε.
  • Αλείφουμε με λίγη μαργαρίνη το ταψί. Ανοίγουμε σε φύλλο την ζύμη και την στρώνουμε στον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση των μήλων και την ισιώνουμε να πάει παντού.
  • Βγάζουμε την υπόλοιπη ζύμη από την κατάψυξη και την τρίβουμε με τα δάχτυλα ή στην χοντρή πλευρά του τρίφτη, πάνω από τα μήλα να πάει παντού και να τα σκεπάσει. Ψήνουμε τη μηλόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
  • Μόλις κρυώσει η μηλόπιτα, την πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη κρυσταλλική και κανέλα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Πηγή