Η καλύτερη νηστίσιμη και θρεπτική συνταγή για γλυκό.
Χάρη στην άνοδο της vegan κουζίνας τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν πλέον πολλά νηστίσιμα υλικά και συνταγές για λαχταριστά σπιτικά γλυκά.
Ένα από τα δημοφιλέστερα συστατικά των νηστίσιμων εδεσμάτων είναι φυσικά το λαχταριστό ταχίνι, το οποίο τυχαίνει να είναι και ιδιαίτερα θρεπτικό και κατάλληλο για όσους συνηθίζουν να προσέχουν τη διατροφή τους καθώς καθιστά τα γλυκά πιο light.
Για να σας βοηθήσουμε να ικανοποιήσετε τις γλυκές σας λιγούρες κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής εμείς βρήκαμε μία απλή συνταγή του σεφ Γιώργου Τσούλη για πεντανόστιμα ταχινοπιτάκια.
Υλικά
- null
- 60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- ¼ κ.γ. μαστίχα
- 9 γρ. ξερή μαγιά
- 120 ml χλιαρό νερό
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 100 ml χυμό πορτοκαλιού
- 60 ml ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
- 250 γρ. ταχίνι
- 250 γρ. μέλι
- 200 γρ. σταφίδες σουλτανίνα
- 6 γρ. κανέλα σε σκόνη
Για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Εκτέλεση για τη ζύμη: Βάζουμε στο multi τη ζάχαρη, τη μαστίχα και τα χτυπάμε πάρα πολύ καλά, μέχρι να διαλυθούν τελείως.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη μαγιά, το χλιαρό νερό, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε 5 λεπτά περίπου στην άκρη μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι μαζί με το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το μείγμα με τη μαγιά και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με το γάντζο μέχρι να δημιουργηθεί μία ζύμη η οποία θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ που το έχουμε λαδώσει ελαφρώς, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για 1 ώρα.
- Αφού φουσκώσει η ζύμη, αλευρώνουμε καλά τον πάγκο εργασίας και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα μήκους 40 εκατοστών και πλάτους 50 εκατοστών.
- Μόλις ανοίξουμε τη ζύμη απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της με ένα κουτάλι το ταχίνι, το μέλι, ρίχνουμε τις σταφίδες και πασπαλίζουμε με κανέλα.
- Ξεκινώντας από τη μακριά πλευρά του ζυμαριού τυλίγουμε σε ρολό τη ζύμη και τσιμπάμε πιέζοντας ελαφρά με τα χέρια ώστε το τελείωμα της να κλείσει καλά.
- Με ένα μαχαίρι κόβουμε σε 10–12 ίσες κάθετες φέτες και αφήνουμε στην άκρη. Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 35×25εκ. και τοποθετούμε μέσα τα ρολάκια σε κάθετη διάταξη το ένα δίπλα στο άλλο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Σκεπάζουμε το σκεύος με μία πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
- Τέλος, αφαιρούμε τα ταχινοπιτάκια από το φούρνο και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με άχνη ζάχαρη.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 35-40 λεπτά.
- Αφαιρούμε τα ταχινοπιτάκια από το φούρνο και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με άχνη ζάχαρη.
Πηγή