Μια σπιτική ζύμη με δύο μόνο υλικά και ένας φευγάτος τρόπος να ψήσετε μια πίτσα σε 2-3 λεπτά. Αυτή η συνταγή θα γίνει το «χακ» για τα βράδια εκείνα που λαχταράτε μια ωραία, αχνιστή πίτσα.
Η πίτσα είναι
επιστήμη, είναι παράδοση και για τους
γείτονες μας τους Ιταλούς (ειδικά τους
Ναπολιτάνους) είναι και θρησκεία. Ωστόσο,
υπάρχουν εκείνες οι μέρες που θα
δοκιμάζατε ένα κομμάτι αχνιστή πίτσα,
χωρίς να μπείτε στον κόπο να την φτιάξετε
με τον χρονοβόρο, θαυμάσιο και απολαυστικό
τρόπο των Ιταλών.
Όχι, αυτή η συνταγή δεν είναι πρόχειρη, απλά επιστρατεύει δύο στοιχεία που την κάνουν απολαυστική. Πρώτον, για τη ζύμη δεν χρειάζεστε παρά μόνο δύο υλικά και δεύτερον για το ψήσιμο μπορείτε να επιστρατεύσετε τον φούρνο μικροκυμάτων*.
Μερικά μυστικά
της συνταγής
Το ζυμάρι
που θα δείτε ακολουθεί τον κανόνα ένα
προς ένα. Για κάθε γραμμάριο αλεύρι,
προσθέτετε αντίστοιχη ποσότητα στραγγιστό
γιαούρτι. Προσοχή, προσοχή! Αν το γιαούρτι
δεν είναι στραγγιστό, τότε ίσως να
χρειαστεί περισσότερο αλεύρι ώστε να
αντισταθμιστεί η υγρασία.
Σημειώστε
πως με το ζυμάρι αυτό μπορείτε να φτιάξετε
ότι λαχταράτε, ακόμη και πίτες για
σουβλάκι ή πιο ρουστίκ, πιτάκια
(τυροπιτάκια, λουκανικοπιτάκια κτλ).
Επιπλέον, θα δείτε στις οδηγίες πως πρέπει να αφήσετε το ζυμάρι να ξεκουραστεί. Αν και αυτή είναι η καλύτερη πρακτική και επειδή εδώ μιλάμε με όρους ταχύτητας, μπορείτε να φτιάξετε την πίτσα κατευθείαν.
Σε κάθε περίπτωση αν φτιάξετε το ζυμάρι σε ανύποπτο χρόνο και το φυλάξετε στο ψυγείο τυλιγμένο σε μεμβράνα, θα δείτε πως το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο ποιοτικό.
Τώρα, όσον
αφορά στον φούρνο μικροκυμάτων, κάνουμε
ένα πρώτο ψήσιμο μόνο στο ζυμάρι, γιατί
αν βάλουμε και το τυρί, αυτό θα λιώσει
μεν, το ζυμάρι θα μείνει άψητο δε.
*Τέλος, επειδή η πίτσα είναι ένα έδεσμα που ψήνεται γρήγορα, μπορείτε να προθερμάνετε τον φούρνο της κουζίνα σας και αν τοποθετήσετε ένα ταψί, λαμαρίνα να κάψει καλά. Όταν έχετε την πίτσα έτοιμη (ιδίως αν επιλέξετε να ανοίξετε πολύ λεπτό το ζυμάρι) την βάζετε στη λαμαρίνα και ψήνετε για 15’ λεπτά το πολύ.
Υλικά
- 50γρ αλεύρι
- 50 γρ γιαούρτι στραγγιστό
- Μια πρέζα αλάτι
- 2 κουταλιές σάλτα ντομάτας με βασιλικό
- 3 κουταλιές τριμμένο μαλακό κίτρινο τυρί (τύπου ένταμ)
- 3 κουταλιές τριμμένο σκληρό κίτρινο τυρί (γραβιέρα, παρμεζάνα, πεκορίνο κτλ)
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το αλεύρι και προσθέτουμε προαιρετικά μια πρέζα αλάτι. Πλάθουμε καλά με το χέρι να ενωθούν τα υλικά και το αλεύρι να τραβήξει την υγρασία. Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 20 λεπτά στο ψυγείο
- Ανοίγουμε το ζυμάρι, τοποθετούμε σε ένα κομμάτι λαδόκολλας και στρώνουμε την σάλτσα ντομάτας. Βάζουμε στο φούρνο μικρκοκυμάτων για 40 δευτερόλεπτα να ψηθεί πρώτα η ζύμη, πριν προσθέσουμε και το τυρί
- Προσθέτουμε το τυρί και βάζουμε ξανά στο φούρνο μικροκυμάτων για 30-40 δευτερόλεπτα
Πηγή