Αυτή η συνταγή δεν θέλει ιδιαίτερο κόπο, θέλει όμως τρόπο και σύντομα το σπίτι θα μυρίσει νόστιμα και τραγανά δίχρωμα μπισκότα.
Πολλές φορές εκείνο που χρειάζεται για ένα ωραίο γλυκάκι είναι φαντασία. Τα μπισκότα αυτά θα δώσουν χρώμα στο χριστουγεννιάτικο ντεκόρ. Αφήστε που θα τα λατρέψουν τα μικρά παιδιά.
Και δεν πρόκειται παρά για μια κλασική, βασική συνταγή για μπισκότα βουτύρου, σερβιρισμένη σε… στρόβιλους κακάο και βανίλιας. Ίσως μάλιστα να σας θυμίσει λίγο τα διάσημα γαλλικά παλμιέ μπισκότα.
Μερικά μυστικά
της συνταγής
Όπως προείπα, εκείνο που πρέπει να προσέξετε εδώ είναι να ανοίξετε το φύλλο της ζύμης όσο πιο ομοιόμορφα μπορείτε και φυσικά να ακολουθήσετε κατά γράμμα τα βήματα της ξεκούρασης στο ψυγείο. Για την πρώτη δουλειά θα διευκολυνθείτε πολύ βάζοντας τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας.
Τόσο για να τυλίξετε τα δύο φύλλα σε ρολό όσο και προκειμένου να τα κόψετε σε μπισκότα με επιτυχία είναι απαραίτητο να αφήσετε το ζυμάρι στο ψυγείο, ώστε να σφίξει το βούτυρο.
Από εκεί και έπειτα, μπορείτε να φτιάξετε τα ίδια μπισκότα με χρώματα ζαχαροπλαστικής, εναλλάσσοντας δύο από τα αγαπημένα σας χρώματα στα δύο φύλλα της ζύμης.
Υλικά
- 1 φλιτζάνι βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 2 μεγάλα αυγά
- 2 βανίλιες
- 3 ¾ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλάκια baking powder
- 1 πρέζα αλάτι
- ½ φλιτζάνι κακάο σε σκόνη
Εκτέλεση
- Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με την κρυσταλλική και την καστανή ζάχαρη να αφρατέψει καλά. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το baking powder και ρίχνουμε λίγο-λίγο στο μείγμα του βουτύρου.
- Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο και προσθέτουμε το κακάο στο ένα μέρος. Ζυμώνουμε ώστε να πάρει ομοιόμορφο χρώμα. Χωρίζουμε λευκή και σοκολατένια ζύμη σε δύο μέρη.
- Με τη βοήθεια ενός πλάστη και λαδόκολλας ανοίγουμε σε φύλλο. Τοποθετούμε ένα-ένα τα κομμάτια της ζύμης ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και ανοίγουμε σε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο 40 επί 20 εκατοστά περίπου. Κάνουμε το ίδιο με όλη τη ζύμη, ώστε να έχουμε τέσσερα φύλλα. Αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα ενός λευκού φύλλου ζύμης και τοποθετούμε πάνω του ένα σοκολατένιο. Τυλίγουμε σφιχτά σε ρολάκι, ξεκινώντας από το μήκος του παραλληλόγραμμου φύλλου ζύμης. Κάνουμε το ίδιο και με τα άλλα δύο φύλλα, τυλίγουμε σε μεμβράνη και αφήνουμε πάλι στο ψυγείο για δύο ώρες.
- Κόβουμε σε φέτες 2 εκατοστών περίπου και στρώνουμε τα μπισκότα σε λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170 βαθμούς για 10 λεπτά περίπου. Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν, πριν τα αποθηκεύσουμε.
Πηγή