Πρόκειται για την πιο εύκολη και απολαυστική συνταγή για πίτα που έχετε ετοιμάσει ποτέ. Ένα γρήγορο σνακ για βραδινό, μια «τίμια» ιδέα για ταπεράκι στο γραφείο.
Στην
Αιτωλοακαρνανία την αποκαλούν ζυμαρόπιτα,
ακριβώς γιατί αυτή η συνταγή γίνεται
απλά και μόνο με έναν χυλό, τυρί και για
όσους το επιθυμούν λουκάνικο. Δεν
χρειάζεται να ανοίξετε φύλλο, ούτε να
παιδεύεστε με τις ώρες στην κουζίνα.
Μια συνταγή για πίτα που θα είναι έτοιμη το πολύ σε μία ώρα και θα αντικαταστήσει μια… ξενόφερτη πίτσα, χωρίς να υστερεί σε τίποτα σε γεύση. Οι επιλογές σε αυτή την πίτα είναι απεριόριστες. Ένα πιάτο αντίστοιχο με μια ζαμπονοτυρόπιτα χωρίς φύλλο.
Μερικά μυστικά
της συνταγής
Μπορείτε να
κάνετε τη ζυμαρόπιτα με απλό αλεύρι,
προσθέτοντας ίσως και μια κουταλιά
baking powder για να φουσκώσει
ο χυλός. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα
πριν μπει η πίτα στο φούρνο πρέπει να
είναι ένας αραιός, ομοιόμορφος χυλός.
Μια ωραία
ιδέα, στα πρότυπα της φοκάτσια, είναι
να πασπαλίσετε την επιφάνεια με ανθό
αλατιού και μυρωδικά. Προσέξτε, αν
αποφασίσετε να κάνετε κάτι τέτοιο,
αφαιρέστε αλάτι από τον χυλό.
Τέλος,
η φέτα καλό είναι να είναι σκληρή, για
να μην λιώσει και να την τρίψετε σε
χοντρά κομμάτια, ώστε να μένουν στο
δόντι μετά το ψήσιμο.
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 300 γρ. φέτα σκληρή τριμμένη
- 200 γρ. χωριάτικο λουκάνικο
- Αλάτι και πιπέρι
- 300ml γάλα
- 450ml νερό
- 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
- Ανθό αλατιού και φυλλαράκια δεντρολίβανο
Εκτέλεση
- Βάζουμε το αλεύρι με μια πρέζα αλάτι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το νερό χλιαρό και στη συνέχεια το γάλα και χτυπάμε με ένα σύρμα να πάρουμε έναν ομοιόμορφο χυλό
- Τρίβουμε μέσα στον χυλό τη φέτα και ανακατεύουμε ελαφρά να πάει παντού. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Γυρίζουμε τον χυλό σε ταψί διαμέτρου 40 εκατοστών, το οποίο έχουμε λαδώσει καλά
- Κόβουμε το λουκάνικο σε λεπτές φέτες και μοιράζουμε στην επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζουμε με τον ανθό και το δενδρολίβανο και βάζουμε στο φούρνο
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα του φούρνου για 40’ λεπτά περίπου
Πηγή