Υπάρχουν πολλές εκδοχές αυτής της συνταγής, που συνδυάζουν το δυτικότροπο κέικ, με το ανατολίτικο σιρόπι. Αυτή τη φορά όμως, πρωταγωνιστής του γλυκού είναι το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι.
Η γιαουρτόπιτα θυμίζει πολύ το ρεβανί ή την πορτοκαλόπιτα. Ενα κέικ με άρωμα εσπεριδοειδών και μπόλικα αυγά, το οποίο στο τέλος λούζεται σε κλασικό σιρόπι. Εμείς έχουμε επιλέξει ως άρωμα το λεμόνι, όμως μπορείτε να κάνετε ακριβώς την ίδια συνταγή και με πορτοκάλι.
Υλικά
- 300 γρ γιαούρτι
- 300 γρ ζάχαρη
- 180 γρ βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
- 5 μεγάλα αυγά
- 200 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 200 γρ σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κουταλάκι baking powder
- 2 μέτρια λεμόνια, το ξύσμα και το χυμό (χυμό 1/3 του φλιτζανιού)
- 1 βανιλίνη
- Για το σιρόπι: 3 φλιτζάνια ζάχαρη
- 2 2/4 φλιτζάνια νερό
- Τη φλούδα ενός λεμονιού
- Χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
- Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και τη βανιλίνη και συνεχίζουμε το χτύπημα να ασπρίσει το μείγμα και να φουσκώσει
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και τέλος το αλεύρι κοσκινισμένο, ανακατεμένο με το baking powder και το σιμιγδάλι
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι 20×15 εκατοστά και γυρίζουμε το μείγμα
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου. Βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο και αν βγαίνει στεγνή, τότε η γιαουρτόπιτα είναι έτοιμη
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι να πάρουν μια βράση. Αφού λιώσει η ζάχαρη, χαμηλώνουμε και αφήνουμε να πάρει ελαφρύ χρώμα για 10’ λεπτά περίπου.
- Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο, αφήνουμε πέντε λεπτά και κόβουμε σε κομμάτια. Περιχύνουμε με το σιρόπι όσο είναι ζεστό και αφήνουμε να κρυώσει και να τραβήξει
Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr
Πηγή