Μια συνταγή που δεν χρειάζεται συστάσεις. Ένα πιάτο ζεστό και χουχουλιάρικο, ιδανικό όσο κρυώνει ο καιρός.
Δύσκολα υπάρχει στη χώρα αυτή σπίτι που να μην τιμούσε τους λαχανοντολμάδες ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το πιάτο αυτό έχει άρωμα, έχει λεμονάτη γεύση και υπήρξε η αμετακίνητη σταθερά σε κυριακάτικα τραπέζια το χειμώνα.
Μερικά
μυστικά της συνταγής
Είναι σημαντικό το λάχανο που θα διαλέξετε να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να μπορέσετε να πάρετε φύλλα πλατιά και καθαρά για να τυλίξετε τους ντολμάδες. Από την άλλη, υπολογίστε πως θα πρέπει το λαχανικό που θα επιλέξετε να χωράει άνετα σε κάποιο σκεύος, ώστε να το ζεματίσετε και να πάρετε τα φύλλα.
Καλό είναι να κάνετε το αυγολέμονο αφαιρώντας σε διαφορετικό σκεύος ικανή ποσότητα ζωμού, γιατί δεν θέλετε να διαλύσετε τα ντολμαδάκια με την κουτάλα στην κατσαρόλα. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συμπληρώνετε νερό, όσο βράζουν οι ντολμάδες, διότι με αυτό θα φτιάξετε τη σάλτσα.
Πολλές συνταγές, αυγοκόβουν τους λαχανοντολμάδες και στη συνέχεια ετοιμάζουν μια κρέμα με την οποία συνοδεύουν το πιάτο, αφού ψηθεί. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ρού, όμοιο με εκείνο που κάνουμε την μπεσαμέλ (1 ποσότητα βούτυρο, 1 ποσότητα αλεύρι), λεμόνι και ζωμό.
Υλικά
- 1 λάχανο λευκό
- ½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
- 2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- ½ ματσάκι άνηθο φρέσκο
- 4-5 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι γλασέ
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- Για το αυγολέμονο: 2 αυγά
- Το χυμό από δύο μεγάλα λεμόνια
- 2 κουταλιές αλεύρι
Εκτέλεση
- Προετοιμάζουμε πρώτα το λάχανο. Το τοποθετούμε ολόκληρο σε μια κατσαρόλα με νερό και το ζεματάμε ώστε να μπορέσουμε να χωρίσουμε τα φύλλα του. Αφαιρούμε σιγά, σιγά τα φύλλα που μαλακώνουν και αφήνουμε σε σουρωτήρι
- Αφού κρυώσουν, κόβουμε το κοτσάνι τους και στρώνουμε όσα δεν έχουν διαλυθεί, το ένα πάνω στο άλλο. Κρατήστε τα μικρότερα φύλλα για την κατσαρόλα
- Βάζουμε σε μπολ τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι και το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνηθο και τον δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε και το λάδι και ανακατεύουμε καλά
- Στρώνουμε τα μικρά φύλλα στον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας. Παίρνουμε μια-δυο κουταλιές από τη γέμιση και τοποθετούμε στο κέντρο ενός φύλλου. Τυλίγουμε, διπλώνοντας παράλληλα τις άκρες του λάχανου στο εσωτερικό.
- Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες στριμωχτά στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε με δεύτερη στρώση ώσπου να τελειώσουν όλα τα υλικά
- Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λάχανο, και περιχύνουμε με πέντε φλιτζάνια νερό με ζωμό λαχανικών. Τοποθετούμε ένα πιάτο πάνω από τους ντολμάδες και βάζουμε στη φωτιά να σιγοβράσουν για περίπου μία ώρα
- Για το αυγολέμονο, χτυπάμε τα αυγά με τον χυμό λεμονιού και το αλεύρι. Παίρνουμε μπόλικο από το ζωμό στον οποίο έβρασαν οι λαχανοντολμάδες (περίπου δυο φλιτζάνια) και ρίχνουμε με σταθερή ροή στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας διαρκώς.
- Γυρίζουμε το αυγολέμονο σε μικρή κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και συνεχίζουμε το ζωηρό ανακάτεμα. Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες περιχύνοντας με το αυγολέμονο σε κάθε πιάτο. Αν φτιάξουμε την κρέμα, περιχύνουμε το αυγολέμονο απευθείας στους λαχανοντολμάδες και ανακινούμε την κατσαρόλα.
Πηγή