Το Πάσχα είναι εδώ και απαιτεί αυγοκούλουρα! Μια από τις πιο κλασικές συνταγές για κουλουράκια πασχαλινά είναι αυτή της Βέφας Αλεξιάδου.
Η Βέφα Αλεξιάδου, όταν είχε παρουσιάσει στο παρελθόν τη συνταγή της για πασχαλινά κουλούρια, είχε προτείνει, αντί για βανίλια που βάζουμε συνήθως, να βάλουμε μαστίχα για έξτρα και διαφορετική γεύση. Ο καθένας μπορεί να εκτελεί τη συνταγή είτε με βανίλια είτε με μαστίχα. Μια υπέροχη συνταγή για τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Τις προηγούμενες ημέρες, εν τω μεταξύ, είδαμε μια υπέροχη συνταγή για κουλουράκια σμυρνέικα, αλλά και μια συνταγή για τσουρέκι-αφρό.
Συνταγή για πασχαλινά κουλούρια της Βέφας Αλεξιάδου
- 1.150 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γραμμάρια βούτυρο φρέσκου γάλακτος
- 250 γραμμάρια μαργαρίνη σοφτ
- 2 κούπες ζάχαρη
- 4 αβγά
- 3 βανίλιες
- μισό κουταλάκι αμμωνία
- 1 κουταλιά γάλα
- 5 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση συνταγής για πασχαλινά κουλούρια της Βέφας Αλεξιάδου
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια (ή μαστίχα) να αφρατέψουν
- Οταν αφρατέψουν θα ρίξουμε ένα ένα τα κροκάδια
- Εντωμεταξύ θα διαλύσουμε την αμμωνία μέσα στο γάλα.
- Σε περίπτωση που επιλέξουμε να κάνουμε κουλουράκια με γεύση μαστίχας σε αυτό το σημείο μέσα στο μείγμα της αμμωνίας με το γάλα προσθέτουμε και μισό ποτήρι λικέρ μαστίχα.
- Στη συνέχεια εναλλάξ προσθέτουμε λίγο αλεύρι και λίγο από το μείγμα αμμωνία-γάλα μέσα στο μίξερ.
- Η ζύμη μας πρέπει να είναι προς το σκληρό και όχι μαλακή.
- Πλάθουμε τα κουλουράκια σε σχέδια που μας αρέσουν.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 με 15 λεπτά.
Πηγή