Μια συνταγή ιδανική για καλοκαιρινά απογεύματα με θέα τη θάλασσα.
Οι σαρδέλες είναι ιδανικός μεζές για ούζο ή ακόμη και μπίρα. Σε αυτή μάλιστα τη συνταγή, προσθέτουμε τραγανό στοιχείο, πανάροντας τα ψαράκια στη φρυγανιά και ένταση με σκόρδο, τυρί και μαϊντανό ανάμεσα σε κάθε φιλέτο.
Υλικά
- 16 μεγάλες σαρδέλες φιλεταρισμένες (χωρίς το κόκκαλο)
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 4-5 κλωναράκια μαϊντανός, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
- 4 κουταλιές κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 1 κρόκος αυγού
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- Για το πανάρισμα: 1 ασπράδι (χτυπημένο στο χέρι με λίγο νερό να γίνει μια ελαφριά μαρέγκα)
- 10 φρυγανιές τριμμένες
Εκτέλεση
- Φιλετάρουμε τις σαρδέλες καθαρίζοντας τα εντόσθια και αφαιρώντας το εσωτερικό κόκκαλο. Μπορείτε να ζητήσετε από τον ψαρά να ετοιμάσει τα ψάρια για εσάς
- Ανακατεύουμε σε μπολ το σκόρδο, το μαϊντανό, το τυρί και το ελαιόλαδο. Χτυπάμε το αυγό και το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά
- Γεμίζουμε με κουταλάκι του καφέ μία μία τις σαρδέλες και σκεπάζουμε με ένα ακόμη φιλέτο
- Χτυπάμε το ασπράδι αυγού και βάζουμε σε μπολ, πλάι σε άλλο όπου έχουμε το αλεύρι και σε ένα τρίτο τη φρυγανιά
- Περνάμε διαδοχικά τις παντρεμένες σαρδέλες από το αλεύρι, μετά στο ασπράδι και τέλος στη φρυγανιά
- Βάζουμε το λάδι να κάψει και τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές
Πηγή