Πέμπτη , 26 Δεκέμβριος 2024

Συνταγή για σπιτική μαρμελάδα βερίκοκο -Το μαρινάρισμα που θα κάνει τη διαφορά | GASTRONOMIE

Αν υπήρχαν τίτλοι ευγενείας για τις μαρμελάδες, αυτή η συνταγή σίγουρα θα έπρεπε να ανακηρυχθεί ο βασιλιάς.

Το βερίκοκο προσφέρει ακαταμάχητο άρωμα και γεύση και η προετοιμασία της συνταγή για σπιτική μαρμελάδα χωρίς ίχνος συντηρητικού είναι ό, τι πιο εύκολο έχετε ετοιμάσει ποτέ.

Το μυστικό για να γίνει ακαταμάχητη είναι στη… ζάχαρη. Πασπαλίζουμε τα φρούτα με ζάχαρη και τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και να καραμελώσουν πριν ακόμη αρχίσουμε το βράσιμο.

Υλικά

  • 1 κιλό ώριμα βερίκοκα
  • 800 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • Το χυμό από 3 λεμόνια
  • 3 κλωναράκια αρμπαρόριζα
  • 1 ποτηράκι του κρασιού νερό

Προετοιμασία

  • Κόβουμε τα βερίκοκα στα δύο και αφαιρούμε το κουκούτσι. Βάζουμε σε μεγάλο μπολ και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και το χυμό ενός λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε σκεπασμένο όλο το βράδυ στο ψυγείο
  • Βάζουμε τα καραμελωμένα βερίκοκα σε μεγάλη κατσαρόλα να πάρουν βράση και στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό. Συνεχίζουμε το βράσιμο, αφαιρώντας με μια τρυπητή κουτάλα τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια της μαρμελάδας
  • Βράζουμε για περίπου 50’ λεπτά με μία ώρα. 15’ λεπτά πριν αποσύρουμε, προσθέτουμε το χυμό λεμόνι που απομένει και τα κλωναράκια αρμπαρόριζας. Αφαιρούμε την αρμπαρόριζα πριν γεμίσουμε τα βάζα
  • Ετοιμάζουμε τα γυάλινα βαζάκια που θα αποθηκεύσουμε τη μαρμελάδα. Αν θέλουμε να σιγουρέψουμε πως τα βάζα θα κλείσουν καλά βάζουμε τα βαζάκια ανάποδα, πάνω σε μια πετσέτα στο φούρνο. Σε θερμοκρασία 100 βαθμούς αφήνουμε για 15 λεπτά
  • Γεμίζουμε με μαρμελάδα ως το χείλος, βιδώνουμε το καπάκι πολύ καλά και αναποδογυρίζουμε τα βάζα πάνω σε πετσέτα όσο ακόμη η μαρμελάδα είναι ζεστή. Κι αν δεν μπορείτε να την ανοίξετε μετά, έχουμε το τρικ, για να το καταφέρετε.

Πηγή