Οι πολίτικες συνταγές για σιροπιαστά γλυκά είναι πραγματικά το κάτι άλλο.
Ένα από τα πιο λαχταριστά μικρασιάτικα γλυκίσματα είναι το κιουνεφέ, το περίφημο μικρασιάτικο κανταΐφι. Πρόκειται για ένα θεϊκό γλυκό που προέρχεται από τα βάθη της Μικράς Ασίας. Είναι γεμιστό με γλυκό τυρί, καλύπτεται από τραγανό κανταΐφι και λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα. Στην Ελλάδα συνήθως παρασκευάζεται με τυρί κρέμα, μυζήθρα ή ανθότυρο.
Υλικά συνταγής για κιουνεφέ
- Μισό κιλό κανταΐφι
- 1 κούπα βούτυρο, καθαρισμένο και λιωμένο
- Μισό κιλό ανθότυρο
- 1 μισή κούπα κρέμα γάλακτος
- Μισό κ.γλ. βανίλια
- 1 κούπα φιστίκι Αίγινας, ανάλατο και ψημένο
Για το σιρόπι
- 3 κούπες ζάχαρη
- 2 κούπες νερό
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση συνταγής για κιουνεφέ
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μπολ, λιώνουμε το ανθότυρο με το πιρούνι και το ανακατεύουμε με την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια, να γίνει μια λεία πάστα.
- Ξάνουμε το κανταΐφι και βουτώντας τις παλάμες μας στο βούτυρο, το τρίβουμε, να βουτυρωθεί καλά.
- Στρώνουμε το μισό βουτυρωμένο κανταΐφι σε ένα ταψί 40 εκ. κι απλώνουμε επάνω τη γέμιση.
- Καλύπτουμε το υπόλοιπο κανταΐφι, στρώνοντάς το προσεχτικά, να σκεπαστεί όλη η επιφάνεια.
- Ψήνουμε στους 180C, 1 ώρα περίπου, ώσπου να ροδίσει καλά το κανταΐφι.
- Tο βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Eτοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό 5 λεπτά, να δέσει ελαφρά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
- Aπλώνουμε τα φιστίκια στην επιφάνεια του γλυκού, το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά, πριν το σερβίρουμε.
- Αν θέλουμε, προσθέτουμε μια μπάλα παγωτό.
Πηγή