Αυτή η συνταγή πρέπει να υπάρχει στα κιτάπια κάθε κουζίνας, για τις ημέρες που θέλουμε κάτι γλυκό, αλλά δεν έχουμε χρόνο να αφιερώσουμε ώρα στην παρασκευή ενός γλυκίσματος.
Οπως φαίνεται, πρόκειται για την πιο απλή, αλλά και ακαταμάχητα νόστιμη παρασκευή, αφού η κρέμα δεν περιέχει παρά γάλα και αυγά, ενώ για τη βάση αρκεί ένα φύλλο σφολιάτας. Ακούγεται σκανδαλωδώς απλοϊκό, όμως το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.
Μερικά
μυστικά της συνταγής
Καλό είναι να έχετε ένα κουπάτ ή ένα πιατάκι του καφέ για να κόψετε τη σφολιάτα σε ομοιόμορφα στρογγυλά. Αν δεν θέλετε να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία, υπάρχουν στα ψυγεία έτοιμα φύλλα σφολιάτας κομμένα στρογγυλά.
Το
μείγμα με το αυγό και το γάλα δεν
περιλαμβάνει, στην παραδοσιακή εκτέλεση
της συνταγής, κάποια αρωματική ύλη.
Ωστόσο, εμείς κρίναμε φρόνιμο να
προσθέσουμε λίγο ξύσμα λεμόνι. Μπορείτε
φυσικά να το παραλείψετε ή να το
αντικαταστήσετε με βανιλίνη.
Η κρέμα φουσκώνει αρκετά στο ψήσιμο, γι’ αυτό σκεφτείτε να τοποθετήσετε τη φόρμα με τα ταρτάκια μέσα σε ένα ταψί (μπορείτε να βάλετε και δυο δάχτυλα νερό), ώστε να μη λερώσετε το φούρνο. Επίσης, φροντίστε να μην παραγεμίσετε τα ταρτάκια.
Τέλος, σκεφτείτε να γυρίσετε την κρέμα σε μια κανάτα, για να γεμίσετε πιο εύκολα τις σφολιάτες πριν τις βάλετε στο φούρνο.
Υλικά
- 85ml γάλα
- 85ml κρέμα γάλακτος
- 2 αυγά
- Το ξύσμα από 1 λεμόνι
- 90 γρ. καστανή ζάχαρη
- 2 φύλλα σφολιάτας
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς.
- Κόβουμε τη σφολιάτα σε ομοιόμορφους κύκλους. Στρώνουμε σε φόρμα για μάφιν στρωμένα με καραμελόχαρτο ή σε ατομικά μεταλλικά δοχεία για ατομικά ταρτάκια. Καλό είναι να μην παιδέψουμε πολύ τη ζύμη, ούτε να την αφήσουμε για ώρα εκτός ψυγείου, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, γιατί θα δυσκολευτούμε στη συνέχεια της συνταγής.
- Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας ώστε να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε, τέλος, και το ξύσμα λεμονιού.
- Γεμίζουμε τα ταρτάκια, αφήνοντας περιθώριο από την επιφάνεια, και ψήνουμε στον φούρνο για 8-9 λεπτά ώστε να σταθεί η γέμιση και να ψηθεί η σφολιάτα.
Πηγή