Η πιο απλή διαδικασία, το τηγάνισμα, έχει κι αυτή τα μυστικά της για να έχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα. Αν η συνταγή αυτή δεν ήταν μια φίνα διαδικασία, δεν θα τις αποκαλούσαν οι Άγγλοι French Fries.
Τι είναι, θα σκεφτεί κανείς; Απλώς… πατάτες τηγανητές! Κι όμως, έχετε παρατηρήσει πως δεν είναι πάντοτε ίδιες; Αρχικά, συμβαίνει συχνά να είναι πολύ λαδωμένες και κατά κάποιον τρόπο «παπαριασμένες», γεγονός που αφαιρεί την απόλαυση της τραγανότητας. Επιπλέον, λίγο παραπάνω τηγάνισμα και θα πάρουν πολύ έντονο σκούρο χρώμα και ανάλογη γεύση.
Για να τα πάρουμε όμως από την αρχή, το πιο σημαντικό για να έχουν επιτυχία οι τηγανητές πατάτες είναι να διαλέξετε την κατάλληλη ποικιλία. Ρωτήστε τον παραγωγό στη λαϊκή ή το μανάβικο και θα σας δώσει την κατάλληλη. Συνήθως, η πατάτα που κάνει για τηγάνι είναι πιο λευκόσαρκη, σκληρή και βγάζει υγρά όταν την κόβουμε.
Μερικά μυστικά
της συνταγής
Οι παλιές νοικοκυρές συνηθίζουν να αλατίζουν τις πατάτες πριν τις τηγανίσουν. Είναι ένα κόλπο που αν το συνηθίσετε, και το εκτελέσετε σωστά, τότε δεν χρειάζεται να «χιονίσετε» το πιάτο σας με αλάτι.
Δοκιμάστε να επιλέξετε όμοιες σε μέγεθος πατάτες, προκειμένου να καταφέρετε να κόψετε και όμοιες πατάτες τηγανητές. Αυτό θα βοηθήσει πολύ να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα από την πρώτη ως την τελευταία.
Αν και ακούγεται κάπως υπερβολικό, η τέλεια τηγανητή πατάτα απαιτεί τη χρήση θερμόμετρου. Ένα θερμόμετρο κουζίνας δεν στοιχίζει παραπάνω από 5 ευρώ και θα σας φανεί χρήσιμο και για το ψήσιμο κρεάτων.
Τέλος, η αλήθεια είναι πως η πατάτα στο ελαιόλαδο, και δη τηγανισμένη στο γκάζι, γίνεται πολύ πιο νόστιμη. Αν πάλι το πρώτο είναι πολύτιμο για να το καίμε και το δεύτερο δύσκολο να βρεθεί σε διαμέρισμα, μπορείτε να επιλέξετε ένα ωραίο καλαμποκέλαιο.
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες για τηγάνι
- 2 λίτρα καλαμποκέλαιο
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Κόβουμε τις πατάτες κατά μήκος σε δίσκους πάχους μισού εκατοστού περίπου. Στη συνέχεια, με ένα καλό μαχαίρι, κόβουμε σε πατάτες τηγανητές μισού εκατοστού, όσο πιο ομοιόμορφες γίνεται.
- Βυθίζουμε τις πατάτες σε κρύο νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά. Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε τις πατάτες, αλλάζοντας το νερό τουλάχιστον τρεις φορές.
- Στη συνέχεια τοποθετούμε τις πατάτες σε μια στρώση πάνω σε πετσέτα, να στεγνώσουν. Στο μεταξύ, βάζουμε το λάδι σε μεγάλη βαριά κατσαρόλα (5 λίτρων) και ζεσταίνουμε στους 165 βαθμούς Κελσίου.
- Σκουπίζουμε σχολαστικά τις πατάτες και προσθέτουμε το 1/3 της ποσότητας στο λάδι, ανεβάζοντας ελαφρώς τη θερμοκρασία. Η κρύα πατάτα θα ρίξει το θερμόμετρο στους 150 βαθμούς. Δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί αν το λάδι φτάσει πάλι τους 165 βαθμούς.
- Τηγανίζουμε ανακατεύοντας προσεκτικά ανά διαστήματα με τρυπητή κουτάλα, για 2-3 λεπτά. Πρέπει οι πατάτες να πάρουν ένα λευκό χρώμα και να είναι μαλακές τόσο ώστε να κόβονται με ένα κουτάλι.
- Αφαιρούμε τις πατάτες σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν, προσπαθώντας να τις τοποθετήσουμε σε μια στρώση, ιδανικά σε ένα μεγάλο ταψί. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με όλες τις πατάτες.
- Βάζουμε και πάλι το λάδι στη φωτιά να φτάσει τους 180 βαθμούς και επιστρέφουμε σε δόσεις τις προτηγανισμένες πατάτες, τηγανίζοντας για ένα με δύο λεπτά ώστε να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Μεταφέρουμε και πάλι στο ταψί, που έχουμε στρώσει με νέο χαρτί κουζίνας, και αλατίζουμε.
Πηγή