Συχνά όταν ακούμε χριστουγεννιάτικες συνταγές, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Αυτά όμως τα τριγωνικά γλυκάκια θα γίνουν τα αγαπημένα σας φέτος τα Χριστούγεννα.
Ονομάζονται ισλί και μοιάζουν αρκετά με τα μελομακάρονα, κυρίως επειδή είναι σιροπιασμένα και περιέχουν καρύδια και άρωμα κανέλας. Ωστόσο, τα μικρασιάτικα ισλί είναι πολύ πιο τραγανά και η διαφορά τους είναι πως είναι γεμιστά με καρύδι.
Μερικά μυστικά
της συνταγής
Οι παλιές νοικοκυρές χρησιμοποιούν την γνωστή φυτική λιπαρή ουσία που ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη πριν χρόνια για γλυκά και μπισκότα. Ωστόσο, θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε το συστατικό με πρόβειο, μαλακό βούτυρο, σαν εκείνο που χρησιμοποιούμε για τους κουραμπιέδες.
Καλό είναι να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το γαρίφαλο και την κανέλα. Είναι ιδιαίτερα αρωματικά, αλλά αν πέσουν σε μεγαλύτερη ποσότητα θα σκεπάσουν όλες τις άλλες γεύσεις, κάτι που δεν θέλουμε για το τελικό αποτέλεσμα.
Τέλος, οι Μικρασιάτισες μαγείρισσες είχαν ένα τσιμπιδάκι, με το οποίο κεντούσαν τα ισλί, έκαναν δηλαδή σχέδια στην επιφάνειά τους. Αυτό, πέραν του αισθητικού αποτελέσματος, βοηθά το σιρόπι να εισέλθει ως μέσα στο γλυκό, αλλά και το τριμμένο καρύδι να σταθεί (αν προσθέτετε καρύδι πάνω από τα ισλί).
Υλικά
- Για τη ζύμη: 6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 πρέζα αλάτι
- 4 κουταλιές κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
- 1 φλιτζάνι μαγειρικό λίπος ή πρόβειο βούτυρο
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Για τη γέμιση: 2 φλιτζάνια καρύδια τριμμένα
- 2 κ.σ κανέλα
- 1 κ.σ γαρίφαλο
- 2 κ.σ ζάχαρη
- Για το σιρόπι: 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι μέλι
- 2 1/2 φλιτζάνια νερό
- 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
- Σε λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη εκτός από το αλεύρι. Προσθέτουμε και το αλεύρι σταδιακά και ζυμώνουμε να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 30 κομμάτια περίπου και αφήνουμε στην άκρη
- Ανακατεύουμε τα καρύδια τριμμένα, με τη ζάχαρη και την κανέλα με το γαρίφαλο.
- Με ένα πλάστη ανοίγουμε τα μπαλάκια της ζύμης σε δίσκους 10-12 εκατοστών και βάζουμε λίγη από τη γέμιση στο εσωτερικό τους. Διπλώνουμε τη ζύμη ώστε να κλείσουμε τη γέμιση και στρώνουμε με την ένωση προς τα κάτω σε ταψί με λαδόκολλα. Αν έχουμε τσιμπιδάκι, κεντάμε την επιφάνεια των γλυκών, ειδάλλως τρυπάμε ελαφρά με ένα μικρό πιρουνάκι
- Ψήνουμε τα ισλί στους 180 βαθμούς, στον αέρα για 45 λεπτά περίπου να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα
- Στο μεταξύ βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρολάκι και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά
- Ρίχνουμε τα ισλί όπως είναι ζεστά από το φούρνο στο σιρόπι και γυρίζουμε με κουτάλα να τραβήξουν
Πηγή