Υπάρχουν συνταγές για γλυκά και συνταγές για αριστουργήματα της ελληνικής παράδοσης. Ένα από τα τελευταία είναι το παραδοσιακό, σιροπιαστό κανταΐφι.
Οι μνήμες των παιδικών μας χρόνων είναι γεμάτες από παραγεμισμένα κανταϊφάκια, τυλιγμένα με χάρη και στρωμένα σε ανοξείδωτα πιατάκια που πλημμυρίζουν από σιρόπι σε παραδοσιακά καφενεία από την Θράκη ως την Κρήτη.
Η πρώτη πιρουνιά δύσκολη, μέχρι να βρεθεί η…χρυσή τομή ανάμεσα στο τραγανό μαλλί, τους ξηρούς καρπούς και το συρόπι που «μουλιάζει» το κάτω μέρος του γλυκού.
Μερικά μυστικά
της συνταγής
Εκείνο που κάνει το κανταΐφι που θα δείτε ακαταμάχητο, είναι πως βάζουμε ένα μείγμα από τους βασιλιάδες των γλυκών ταψιού. Καρύδι για απίθανη γεμάτη γεύση, αμύγδαλο για πιο τραγανό αποτέλεσμα και φιστίκι Αιγίνης για ακαταμάχητη επίγευση.
Το μυστικό στο κανταΐφι είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο να «ξάνετε» καλά το ζυμαρένιο μαλλί. Όσο καλύτερο το ανοίξετε, τόσο καλύτερα θα τυλιχθεί και – έτι πιο σημαντικό – τόσο καλύτερα θα ψηθεί. Γι’ αυτό το τελευταίο, συνιστούμε να ραντίζετε τα φύλλα με λιωμένο βούτυρο πριν τα τυλίξετε.
Τέλος, όπως
και κάθε συνταγή που απαιτεί σιρόπιασμα,
απαιτεί ένα υλικό να είναι κρύο και το
άλλο καυτό. Στην προκειμένη περίπτωση,
το κανταΐφι σιροπιάζεται καυτό, μόλις
βγει από το φούρνο.
Υλικά
- 500 γρ. φύλλο κανταΐφι
- 100 γρ, καρύδια, χοντροσπασμένα
- 100 γρ. αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
- 100 γρ φυστίκι Αιγίνης ανάλατο
- 1 κ.γ. κανέλα
- 300 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο (σε βάζο)
- Για το σιρόπι: 300 γρ. νερό
- 450 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 στικ κανέλα
- φλούδες λεμονιού από ένα μεγάλο πορτοκάλι
Υλικά
- Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, το στικ κανέλας και τις φλούδες λεμονιού και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά ώσπου να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει
- Ανακατεύουμε καρύδια, αμύγδαλα και φιστίκι σε ένα μπολ και πασπαλίζουμε με την κανέλα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνος τους 160 βαθμούς στον αέρα.
- Χωρίζουμε το μισό κανταϊφι και το ανοίγουμε με τα χέρια μας, ώστε να ανοίξουν οι ίνες. Χωρίζουμε σε 6-7 κομμάτια και ξεκινάμε το τύλιγμα.
- Ραντίζουμε ελαφρά το εσωτερικό με βούτυρο, το φύλλο. Απλώνουμε στην άκρη μια κουταλιά από τη γέμιση και τυλίγουμε γυρίζοντας το κανταϊφι προς τα μέσα για να ασφαλίσουμε τη γέμιση.
- Στρώνουμε σε ταψάκι 25 εκατοστών, με την ένωση προς τα κάτω
- Είναι πολύ σημαντικό να στριμώξουμε τα κανταϊφάκια στο ταψί. Αφού τυλίγουμε όλα τα κανταϊφάκια περιχύνουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ½ ώρα ώσπου να πάρει χρώμα το κανταϊφι και να ψηθεί
- Σιροπιάζουμε αμέσως το καυτό κανταΐφι με το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε τουλάχιστον μισή ώρα να πιει τα υγρά.
Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr
Πηγή