Από τα γλυκά του Πάσχα το τσουρέκι είναι το πιο απαιτητικό και συνάμα μπελαλίδικο. Αυτή η συνταγή όμως έχει την «σφραγίδα» μιας φιναλίστ του MasterChef.
Καθώς το περασμένο Πάσχα μας βρήκε στο σπίτι, με την πρώτη καραντίνα του κορωνοϊού, οι συνταγές για πασχαλινά γλυκά «πήραν φωτιά». Μπορεί φέτος οι συνθήκες να μην είναι ακριβώς ίδιες, όμως σε κάθε περίπτωση, ένα τσουρέκι να μυρίσει στο φούρνο χρειάζεται.
Πριν έναν χρόνο λοιπόν, η Σπυριδούλα Καραμπουτάκη είχε μοιραστεί με τους χρήστες του διαδικτύου την συνταγή της για αφράτα και νόστιμα τσουρέκια. Σε γενικές γραμμές χρησιμοποιεί κλασικά υλικά, ωστόσο ο τρόπος εκτέλεσης της συνταγής είναι εκείνος που θα κάνει τη διαφορά.
Μερικά μυστικά
της συνταγής
Το μαχλέπι
μπορεί να μην το γνωρίζετε καλά, όμως
είναι το μπαχαρικό που μαζί με τη μαστίχα
θα δώσει την χαρακτηριστική μυρωδιά
στο τσουρέκι. Δύσκολα θα βρείτε συνταγή
χωρίς μαχλέπι, ενώ το μαγικό συστατικό
θα το βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ.
Όπως και σε
κάθε γλυκό με μαγιά, έτσι κι εδώ, το νερό
στο οποίο διαλύουμε τη μαγιά πρέπει να
είναι χλιαρό, αλλά όχι καυτό, γιατί
διαφορετικά δεν θα φουσκώσει το γλυκό
όσο θέλουμε.
Ένα μυστικό
στο τσουρέκι αυτό είναι πως χρησιμοποιεί
τόσο αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο
και κίτρινο σκληρό αλεύρι. Θα βρείτε
στο σούπερ μάρκετ και αλεύρι ειδικά
σχεδιασμένο για τσουρέκια.
Υλικά
- 80 γρ. βούτυρο
- 120 γρ. γάλα
- 170 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ μαχλεπι
- 1 κ.γ μαστίχα
- 1 κ.γ βανίλια σκόνη
- 3 αυγά και 1 κρόκο για το άλειμμα
- 110 γρ νερό χλιαρό
- 11 γρ ξηρή μαγια
- 300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300 γρ αλεύρι σκληρό
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα με τη ζάχαρη, το βούτυρο, το μαχλέπι, τη βανίλια και τη μαστίχα.
- Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό.
- Όταν ζεσταθεί το γάλα με τα υπόλοιπα υλικά -δεν θέλουμε να βράσει- κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε με τη μαγιά που έχουμε διαλύει προηγουμένως στο νερό.
- Ανακατεύουμε πάλι και μεταφέρουμε στο μίξερ με το γάντζο. Ρίχνουμε τα άλευρα σιγά, σιγά ώσπου να πάρουμε μια τέλεια ζύμη μαλακή, που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Σε περίπτωση που κολλάει ρίχνουμε λίγο αλευράκι ακόμα
- Τοποθετούμε τη ζύμη μας σε ένα μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα. Αφήνουμε μιάμιση ώρα τη ζύμη να φουσκώσει καλά. Στη συνέχεια, απλώνουμε στο πάγκο μας και το ζυμώνουμε για 3 λεπτά ακόμη.
- Χωρίζουμε σε 3 μέρη το ζυμάρι και κάνουμε μια πλεξούδα. Βάζουμε το τσουρέκι σε ταψί με λαδόκολλα και το αφήνουμε πάλι να φουσκώσει για μισή ώρα.
- Αλείφουμε με αυγό το τσουρέκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 55 λεπτά
Πηγή