Τα φασόλια έχουν μεγάλους φαν και μεγάλους αντι-φαν. Με αυτή τη συνταγή του Τζέιμι Ολιβερ θα τα λατρέψουν όλοι ανεξαιρέτως.
Πρόκειται για μια διάσημη συνταγή του Βρετανού σεφ, την οποία όμως δίνει με φασόλια κονσέρβα (στη συνταγή χρησιμοποιεί 2 κονσέρβες φασόλια για την ακρίβεια). Εμείς επιλέγουμε αντί για φασόλια κονσέρβα να βράσουμε τα δικά μας υπέροχα μαυρομάτικα φασόλια και εν συνεχεία να τα εντάξουμε στη συνταγή του Τζέιμι Ολιβερ που δίνει αρώματα και γεύσεις πέρα από τα συνηθισμένα. Μια πραγματικά υπέροχη συνταγή, για όσπρια, εξίσου ωραία με τη συνταγή για μαροκινές φακές που είχαμε δει πριν λίγο καιρό.
Υλικά συνταγής για φασόλια του Τζέιμι Ολιβερ
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και λίγο έξτρα για το σερβίρισμα
- 4 σκελίδες σκόρδου σε λεπτές φέτες
- δεντρολίβανο φρέσκο (μισό ματσάκι) ή αποξηραμένο (δυο κουταλιές)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού τσίλι
- μισό πακέτο φασόλια μαυρομάτικα
- 2 κ.γ. ξύδι
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό,
- χυμός 1 λεμονιού
- φρυγανισμένο ψωμί για το σερβίρισμα.
Εκτέλεση συνταγής για φασόλια του Τζέιμι Ολιβερ
- Ξεκινάμε τη συνταγή μας βράζοντας τα φασόλια σε αλατισμένο νερό με βάση τις οδηγίες. Προσοχή να μην τα παραβράσουμε γιατί θα μαγειρευτούν στη συνέχεια για περίπου 5 με 7 λεπτά ακόμη.
- Μόλις βράσουν τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το τσίλι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά ή έως να χρυσίσει το σκόρδο.
- Αν έχετε βάλει φρέσκο δεντρολίβανο, αφαιρέστε και κρατήστε στην άκρη τη μεγαλύτερη ποσότητα.
- Προσθέστε τα φασόλια στο τηγάνι.
- Σιγοβράζουμε και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά, για 5-7 λεπτά ή έως ότου η σάλτσα πήξει ελαφρώς. (αν χρειαστεί προσθέτουμε απειροελάχιστο νερό για να πάρουν όλα τα υλικά μαζί μια βράση).
- Προσθέστε το ξύδι, ανακατέψτε και ολοκληρώστε τη συνταγή σας βάζοντας το μαϊντανό και το χυμό λεμονιού.
- Βάζουμε στο πιάτο μας δυο φέτες φρυγανισμένο ψωμί, βάζουμε από πάνω τα φασόλια μας, πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο και ρίχνουμε και λίγο φρέσκο ελαιόλαδο.
Πηγή