Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024

Συνταγή για χορτόπιτα σουλιώτικη -Πολύ ιδιαίτερη, με υλικό έκπληξη

Οι συνταγές για παραδοσιακές πίτες παραμένουν οι αγαπημένες μας. Ακολουθεί εκπληκτική συνταγή για σουλιώτικη χορτόπιτα και τα μυστικά της.

Οι
πίτες είναι σήμα κατατεθέν της χώρας
μας και ο κάθε τόπος φτιάχνει τη δική
του παραδοσιακή πίτα, ενώ διαφορές
έχουμε ακόμα και στο τρόπο που προσθέτουμε
τα φύλλα.

Η
χορτόπιτα είναι από τις πιο αγαπημένες
πίτες και ειδικά στην περιφέρεια
φτιάχνεται με χόρτα που έχουν στο κήπο,
ανάλογα πάντα την εποχή. Όσο πιο πολλά
χόρτα βάζουμε τόσο πιο πλούσια και
νόστιμη είναι η γέμιση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυρία Παναγιώτα, με καταγωγή από το Σούλι Θεσπρωτίας, μας έδωσε την συνταγή για την τοπική χορτόπιτα που έφτιαχναν οι γυναίκες στη περιοχή. Το μυστικό συστατικό που δίνει ένταση στη γεύση είναι το σκόρδο. Επιπλέον, στα παλαιότερα χρόνια οι Σουλιώτισσες δεν έβαζαν ρύζι για να «δένουν» τα υγρά που βγαίνουν από την πίτα, αλλά για να κρατιούνται χορτάτοι μιας και ήταν το κυρίως φαγητό τους.

Υλικά συνταγής για χωριάτικο φύλλο

  • 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150γρ. πράσσο
  • 200γρ. νερό
  • 80γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Υλικά για τη γέμιση της χορτόπιτας, όπως την φτιάχνουν στο Σούλι

  • 300γρ. σπανάκι
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια
  • 150γρ. ρύζι
  • 300γρ. φέτα
  • 200γρ.λάδι
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • άνηθο
  • μαϊντανό

Πώς ανοίγουμε φύλλο για πίτα

  • Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, το νερό και το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στο χέρι μας. Αν κολήσει προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
  • Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και ανοίγουμε τα φύλλα.
  • Τα φύλλα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το ταψί μας γιατί θα καλύψουμε πάνω τη γέμιση.

Η συνταγή για σουλιώτικη χορτόπιτα -Η αυθεντική

  • Αφού έχουμε ψιλοκόψει όλα τα λαχανικά τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη λεκάνη προσθέτουμε τη φέτα σε τρίμματα και το ρύζι και τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά.
  • Σε ένα μεγάλο ταψί βάζουμε από κάτω τα δύο φύλλα και πάνω ρίχνουμε όλη τη γέμιση. Φροντίζουμε η γέμιση να είναι παντού.
  • Στο τέλος με τα φύλλα που προεξέχουν από το ταψί σκεπάζουμε τη γέμιση.
  • Προσθέτουμε επιπλέον λίγο λάδι και χαράσσουμε λίγο τα φύλλα με μαχαίρι για να μην φουσκώσουν πολύ.
  • Ψήνουμε στους 200βαθμούς για 1 ώρα την πίτα.

Πηγή