Η μαγιά που φουσκώνει στην κουζίνα και το ζυμάρι που ψήνεται στον φούρνο ξυπνούν τις αισθήσεις και δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα πριν ακόμη το ψωμί φτάσει στο τραπέζι. Με αυτή τη συνταγή, η εμπειρία του σπιτικού ψωμιού θα «αναδύεται» σε χρόνο μηδέν.
Το κόλπο με τη γάστρα το γνωρίζετε καλά. Ανακαλύψαμε λοιπόν μια συνταγή που έρχεται να πατήσει πάνω στην τεχνική αυτή, κατά την οποία δεν ζυμώνετε σχεδόν καθόλου το ψωμί και παράλληλα επιταχύνει τη διαδικασία ενεργοποίησης της μαγιάς, για τις ημέρες εκείνες που δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος.
Θα πρέπει να τονίσουμε εδώ πως με τον τρόπο αυτόν, η κόρα του ψωμιού δεν θα γίνει το ίδιο τραγανή, ενώ και η υφή θα έχει κάποιες διαφορές, σε σύγκριση με το κλασικό σπιτικό ψωμί, όπως βγαίνει από τη γάστρα.
Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο πως η τιμή του ψωμιού ανεβαίνει, κάθε νέα συνταγή είναι ένα ακόμη «όπλο» στην κουζίνα.
Μερικά
μυστικά της συνταγής
Για να «επιταχύνετε» τη διαδικασία φουσκώματος, θα χρειαστείτε έναν φούρνο μικροκυμάτων. Αυτός είναι και το κόλπο για να μην περιμένετε 2 ή και 3 ώρες πριν ψήσετε το ψωμί. Αντ’ αυτού, μπορείτε να βάλετε το ψωμί στο φούρνο για ψήσιμο μισή ώρα, αφού το ζυμώσετε.
Μπορεί η ζύμη να μην πλάθεται όπως εκείνη ενός κλασικού ψωμιού, αφού αναμείξετε όλα τα υλικά, να είναι αρκετά υδαρή, όμως δεν πρέπει να είναι ρευστή σαν μια ζύμη κέικ. Αν δείτε πως συμβαίνει κάτι τέτοιο, προσαρμόστε το αλεύρι ανάλογα.
Σημειώστε πως σημαντικό συστατικό για την επιτυχία της συνταγής είναι να κάψετε τη γάστρα καλά πριν βάλετε το ψωμί σε αυτή. Αυτός είναι και ο λόγος που τοποθετούμε το ζυμάρι σε λαδόκολλα, για να μπορούμε να το μεταφέρουμε γρήγορα στο καυτό σκεύος.
Αν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα στο κάτω μέρος του ψωμιού, πασπαλίστε τη λαδόκολλα με λίγο ψιλό σιμιγδάλι. Σε πολλές συνταγές δεν προσθέτουν ζάχαρη, ωστόσο φαίνεται πως το γλυκό στοιχείο βοηθά πολύ τη μαγιά να δράσει.
Υλικά
- 450 γρ. αλεύρι κίτρινο για ψωμί (και για όλες τις χρήσεις είναι κατάλληλο)
- 1 φακελάκι (9γρ.) ξηρή μαγιά
- ½ κουταλάκι ζάχαρη
- 2 κουταλάκια αλάτι
- 375 ml ζεστό νερό (όχι καυτό)
- Λίγο έξτρα αλεύρι για τον πάγκο εργασίας
- ¾ κ.γ. μπαλσάμικο ξίδι
Εκτέλεση
- Βάζουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το νερό, χλιαρό αλλά όχι καυτό, σε ένα μπολ και ανακατεύουμε να ενωθούν.
- Την ίδια ώρα προθερμαίνουμε το φούρνο, με τη σχάρα στη μεσαία θέση του φούρνου, στην υψηλότερη θερμοκρασία και βάζουμε τη γάστρα άδεια, με το καπάκι κλειστό, να κάψει καλά
- Προσθέτουμε 300 γρ. αλεύρι στο μείγμα της μαγιάς, μαζί με το αλάτι και το ξίδι. Αν το ζυμώσουμε στο μίξερ, χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό για 3-4 λεπτά. Αφαιρούμε το φτερό, προσθέτουμε τον γάντζο και το υπόλοιπο αλεύρι και χτυπάμε για 7-8 λεπτά. Υπολογίστε 20 λεπτά ζύμωμα, αν δουλεύετε τη ζύμη με το χέρι.
- Το ζυμάρι θα παραμένει υγρό, αλλά ελαστικό, ενώ πρέπει ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ για να είναι έτοιμο.
- Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ που μπορεί να μπει σε φούρνο μικροκυμάτων, βάζουμε μέσα το ζυμάρι, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και βάζουμε στα μικροκύματα, στην υψηλή ένταση για 25 δευτερόλεπτα. Αφήνουμε να ξεκουραστεί μέσα στον φούρνο για πέντε λεπτά και επαναλαμβάνουμε το ψήσιμο στο υψηλό του μικροκυμάτων για 25 ακόμη δευτερόλεπτα.
- Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε σκεπασμένο για 15 λεπτά να φουσκώσει ακόμη περισσότερο.
- Ακολουθούμε τώρα την ίδια διαδικασία, όπως με το ψωμί στη γάστρα. Πασπαλίζουμε τον πάγκο με λίγο αλεύρι και γυρίζουμε το ζυμάρι. Με μια σπάτουλα ή ένα εργαλείο κουζίνας με πλατιά επιφάνεια (μια σπάτουλα για κέικ) διπλώνουμε τις άκρες του ζυμαριού ώστε να δημιουργήσουμε στρογγυλό σχήμα.
- Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε λαδόκολλα, αναποδογυρίζοντάς το στο χαρτί. Βγάζουμε την καυτή γάστρα και με προσοχή τοποθετούμε το ψωμί, κρατώντας το από τη λαδόκολλα στο εσωτερικό της. Σκεπάζουμε και βάζουμε πίσω στο φούρνο
- Ψήνουμε για μισή ώρα και αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά περίπου ακόμη. Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει πριν το κόψουμε
Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr
Πηγή