Είτε γλυκές είτε αλμυρές, είτε με λαχανικά είτε με κρέας, οι συνταγές για τάρτες είναι ένα αγαπημένο κυρίως γεύμα για κάθε οικογενειακό τραπέζι.
Ειδικά στην αλμυρή εκδοχή της, η γέμιση μιας τάρτας επιδέχεται πάρα πολλές παραλλαγές και μπορεί κανείς εύκολα να αυτοσχεδιάσει στην παρασκευή της.
Ο συνδυασμός με την τραγανή υφή της ζύμης, τα πλούσια αρώματα και τη λαχταριστή γεύση καθιστά μία αλμυρή τάρτα το ιδανικό κυρίως γεύμα.
Mια λαχταριστή συνταγή που προτείνει ο σεφ Γιάννης Λουκάκος για αλμυρή τάρτα με ψητά ντοματίνια και λαχταριστή κρέμα φέτας -κάθε μπουκιά λιώνει στο στόμα.
Υλικά
Για τα ντοματίνια:
- 400 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- 2 γρ. ζάχαρη
- 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
- αλάτι
Για τη γέμιση και το τελείωμα της τάρτας:
- 400 γρ. ζύμη brisée
- 200 γρ. ντοματίνια ψητά
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος
- 100 γρ. γάλα
- 2 κρόκοι αβγών
- 150 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
- 90 γρ. τυρί φέτα, σε μικρά καρέ
- ελαιόλαδο
- βασιλικό, σε μικρά φύλλα
- αλάτι
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα ντοματίνια σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη. Αλατίζουμε και στρώνουμε τα ντοματίνια σε ένα ταψί με λαδόκολλα αφήνοντας 3 εκ. απόσταση μεταξύ τους.
- Ρίχνουμε το σκόρδο πάνω από τα ντοματίνια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120°C μέχρι να χάσουν τα υγρά τους, περίπου 1 με 1:30 ώρα. Διατηρούμε στο ψυγείο μέσα σε ελαιόλαδο.
Για τη γέμιση και το τελείωμα της τάρτας
- Χτυπάμε τους κρόκους, την κρέμα γάλακτος, το γάλα και το θρυμματισμένο λευκό τυρί σε ένα πολυμηχάνημα ή με ένα ραβδομπλέντερ, μέχρι να γίνουν μια ομογενοποιημένη και απαλή κρέμα.
- Στρώνουμε στη βάση της τάρτας την κρέμα τυριού και προσθέτουμε τα κομμάτια του λευκού τυριού και τα ψητά ντοματίνια.
- Ψήνουμε τη τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C μέχρι να σφίξει η κρέμα, 10 λεπτά περίπου. Γαρνίρουμε με τα φύλλα του βασιλικού και το ελαιόλαδο.
Πηγή