Κυριακή , 22 Δεκέμβριος 2024

Συνταγή: Tάρτα με ψητά ντοματίνια, βασιλικό και κρέμα τυριού

Είτε γλυκές είτε αλμυρές, είτε με λαχανικά είτε με κρέας, οι συνταγές για τάρτες είναι ένα αγαπημένο κυρίως γεύμα για κάθε οικογενειακό τραπέζι.

Ειδικά στην αλμυρή εκδοχή της, η γέμιση μιας τάρτας επιδέχεται πάρα πολλές παραλλαγές και μπορεί κανείς εύκολα να αυτοσχεδιάσει στην παρασκευή της.

Ο συνδυασμός με την τραγανή υφή της ζύμης, τα πλούσια αρώματα και τη λαχταριστή γεύση καθιστά μία αλμυρή τάρτα το ιδανικό κυρίως γεύμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Mια λαχταριστή συνταγή που προτείνει ο σεφ Γιάννης Λουκάκος για αλμυρή τάρτα με ψητά ντοματίνια και λαχταριστή κρέμα φέτας -κάθε μπουκιά λιώνει στο στόμα.

Υλικά

Για τα ντοματίνια:

  • 400 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Για τη γέμιση και το τελείωμα της τάρτας:

  • 400 γρ. ζύμη brisée
  • 200 γρ. ντοματίνια ψητά
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. γάλα
  • 2 κρόκοι αβγών
  • 150 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
  • 90 γρ. τυρί φέτα, σε μικρά καρέ
  • ελαιόλαδο
  • βασιλικό, σε μικρά φύλλα
  • αλάτι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε τα ντοματίνια σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη. Αλατίζουμε και στρώνουμε τα ντοματίνια σε ένα ταψί με λαδόκολλα αφήνοντας 3 εκ. απόσταση μεταξύ τους.
  • Ρίχνουμε το σκόρδο πάνω από τα ντοματίνια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120°C μέχρι να χάσουν τα υγρά τους, περίπου 1 με 1:30 ώρα. Διατηρούμε στο ψυγείο μέσα σε ελαιόλαδο.

Για τη γέμιση και το τελείωμα της τάρτας

  • Χτυπάμε τους κρόκους, την κρέμα γάλακτος, το γάλα και το θρυμματισμένο λευκό τυρί σε ένα πολυμηχάνημα ή με ένα ραβδομπλέντερ, μέχρι να γίνουν μια ομογενοποιημένη και απαλή κρέμα.
  • Στρώνουμε στη βάση της τάρτας την κρέμα τυριού και προσθέτουμε τα κομμάτια του λευκού τυριού και τα ψητά ντοματίνια.
  • Ψήνουμε τη τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C μέχρι να σφίξει η κρέμα, 10 λεπτά περίπου. Γαρνίρουμε με τα φύλλα του βασιλικού και το ελαιόλαδο.

Πηγή