Υλικά για 4 άτομα
Για τη ζύμη
- 1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κούπα βούτυρο
- ½ κουταλάκι αλάτι
- 2 κουταλιές γεμάτες χυμό λεμονιού
- 1 κουτάλι της σούπας νερό
- ξύσμα από ένα λεμόνι
Για τη γέμιση
- 10 καθαρισμένες, μισοβρασμένες αγκινάρες
- 1 κρεμμύδι ξερό σε λεπτές φέτες
- 10 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 πράσο (χωρίς τα πολύ πράσινα)
- 1 ματσάκι μάραθο (ή άνηθο)
- 4 αβγά
- ½ κούπα κρέμα γάλακτος ελαφριά
- 2 κούπες τριμμένη γραβιέρα ή οποιοδήποτε άλλο τυρί
- λίγη γραβιέρα για το πασπάλισμα
- αλάτι
- πιπέρι
- λίγο μπαχάρι
googletag.cmd.push(function() {googletag.display(“dfpAdSlot_Gevseis_450x50_text_ad”); })
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
- Τρίψτε το βούτυρο με το αλεύρι, προσθέστε το αλάτι, τον χυμό του λεμονιού, το νερό και το ξύσμα.
- Ζυμώστε με τα δάχτυλα να ενωθούν τα υλικά κι αποφύγετε το υπερβολικό ζύμωμα (η ζύμη δεν πρέπει να γίνει λεία).
- Ανοίξτε τη ζύμη σαν σε φύλλο, ανάμεσα σε δύο μεμβράνες ή σε λαδόκολλες και προσαρμόστε το σε μια ταρτιέρα. Φροντίστε να καλύψετε και τα πλαϊνά.
Για τη γέμιση
- Βάλτε στο τηγάνι λίγο λάδι και προσθέστε το λεπτοκομμένο ξερό κρεμμύδι με λίγο αλάτι, μέχρι να μαραθεί στη φωτιά.
- Στη συνέχεια ρίξτε το πράσο και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
- Αλατοπιπερώστε και προσθέστε το μπαχάρι. Όταν μαραθούν όλα αυτά και πιούν τα υγρά τους, κατεβάστε απ’ τη φωτιά και προσθέστε ψιλοκομμένο το μάραθο.
- Στο μεταξύ χτυπήστε τα αβγά με το πιρούνι για λίγο, ενώστε τα με την κρέμα γάλακτος και βάλτε τα τυριά.
- Αυτό το μίγμα ανακατέψτε το με το άλλο που έχετε στο τηγάνι.
- Ωστόσο, έχετε καθαρίσει και μισοβράσει τις αγκινάρες.
- Τις στραγγίζετε, τις κόβετε στη μέση και, αφού τις στρώσετε πάνω στη ζύμη, καλύψτε τες με το μίγμα που έχετε ήδη ετοιμάσει.
- Αν οι αγκινάρες είναι μεγάλες, θα χρειαστείτε λιγότερες από 10. Κι αν έχετε μόνο πάτους από αγκινάρες, δεν χρειάζεται να τις κόψετε.
- Πασπαλίστε με λίγο τυρί και ψήστε γύρω στα 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Source link