Τρίτη , 5 Νοέμβριος 2024

Τα δημοφιλή φαγητά που όλοι φτιάχνουν λάθος -Από την καρμπονάρα μέχρι τη χωριάτικη σαλάτα

Το φαγητό δεν αποτελεί απλώς μια βιολογική ανάγκη για επιβίωση, αλλά και απόλαυση, σωματική, ψυχική καθώς και κοινωνική.

Τα παραδοσιακά πιάτα από όλο τον κόσμο αποτελούν γαστρονομικά ορόσημα, βαθιά ριζωμένα στην ιστορία, τη γεωγραφία και τον τρόπο ζωής του εκάστοτε πολιτισμού.

Με την πάροδο του χρόνου, πολλά από αυτά τα πιάτα έχουν γίνει εμβληματικά παγκοσμίως, κυρίως λόγω των επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης, της μετανάστευσης, του τουρισμού, της τεχνολογικής προόδου, των εκπομπών μαγειρικής αλλά και του γεγονότος ότι υπάρχουν διαθέσιμα τα υλικά σε όλο τον κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα, μπορεί κανείς να αναδημιουργήσει τις παραδοσιακές γεύσεις σχεδόν κάθε πιάτου από το σπίτι. Μάλιστα, πολλά από αυτά τα πιάτα παράγονται μαζικά και βρίσκονται στα μενού των περισσότερων εστιατορίων.

Ωστόσο, πολλά πιάτα υφίστανται πλέον αλλαγές με αποτέλεσμα, τις περισσότερες φορές, να χάνουν την αυθεντικότητά τους. Αυτό είναι πιο σύνηθες με την ιταλική κουζίνα, αλλά και με ορισμένες άλλες κλασσικές κουζίνες, όπως η ιαπωνική, η κινέζικη, η γαλλική κ.λπ.

Και παρόλο που δεν είναι κακό να προσαρμόζουμε ένα πιάτο, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το πρωτότυπο δεν θα χαθεί στη μετάφραση και ότι δεν θα υποκύψουμε στη χρήση υλικών χαμηλής ποιότητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια είναι, όμως, τα παραδοσιακά πιάτα που οι περισσότεροι μαγειρεύουν λάθος; Είναι 12 πολύ γνωστά πιάτα από την Ιταλία, τη Γαλλία αλλά και την Ελλάδα, σύμφωνα με το Taste Atlas.

Aglio e olio

Το Aglio e olio, που σημαίνει «σκόρδο και λάδι», είναι ένα μινιμαλιστικό πιάτο που βασίζεται στην απλότητα των βασικών συστατικών του: Σπαγγέτι, φρέσκο σκόρδο, ελαιόλαδο και νιφάδες κόκκινης πιπεριάς.

Το αυθεντικό aglio e olio δεν έχει κρέμα, μαϊντανό, κουκουνάρι ή τυρί. Στις μη αυθεντικές εκδοχές μπορεί να υπάρχουν συστατικά όπως λιαστές ντομάτες, αντζούγιες ή γαρίδες. Κάποιοι μπορεί να προσθέσουν ακόμη και παρμεζάνα ή κρέμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καρμπονάρα

Η μακαρονάδα καρμπονάρα είναι ένα ρωμαϊκό πιάτο ζυμαρικών που φημίζεται για την κρεμώδη υφή και την πλούσια γεύση του. Παραδοσιακά παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας κρόκους αβγών, τυρί πεκορίνο, guanciale (μάγουλο χοιρινού) και μαύρο πιπέρι.

Σε αντίθεση με ορισμένες εκδοχές εκτός Ιταλίας, η αυθεντική ρωμαϊκή συνταγή δεν περιλαμβάνει κρέμα και μπέικον.

Ταλιατέλες με ραγού μπολονέζ

Το Ragù Alla Bolognese είναι μια πλούσια σάλτσα κρέατος που προέρχεται από την Μπολόνια της Ιταλίας. Παραδοσιακά, φτιάχνεται με μείγμα ψιλοκομμένων κρεάτων, συμπεριλαμβανομένου μοσχαριού και χοιρινού, σιγομαγειρεμένα με σοτέ από κρεμμύδι, σέλινο, καρότο, ντομάτες και κρασί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αυθεντική μπολονέζ χαρακτηρίζεται από την αργή διαδικασία μαγειρέματος, η οποία επιτρέπει στις γεύσεις να συγχωνεύονται και να αναπτύσσονται σε βάθος. Σερβίρεται συνήθως με ταλιατέλες, ένα φαρδύ, επίπεδο ζυμαρικό, και όχι με μακαρόνια που βρίσκονται συνήθως σε «σπαγγέτι μπολονέζ» εκτός Ιταλίας.

Οι μη αυθεντικές εκδοχές μπορεί να έχουν αποκλειστικά μοσχαρίσιο κιμά, μπαχαρικά όπως βασιλικό ή ρίγανη και είναι πιο παχύρρευστη και βαριά σε σύγκριση με τη γνήσια σάλτσα.

Χωριάτικη σαλάτα

Η χωριάτικη σαλάτα αποτελείται από ένα δροσερό μείγμα με ώριμες ντομάτες, αγγούρια, κόκκινα κρεμμύδια, ελιές, τυρί φέτα και συχνά πράσινες πιπεριές. Σε αντίθεση με πολλές σαλάτες παγκοσμίως, δεν περιλαμβάνει μαρούλι ή άλλα φυλλώδη λαχανικά. Μια γενναιόδωρη ποσότητα ελαιόλαδου και ρίγανης και μια πλάκα από φέτα ολοκληρώνουν το πιάτο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σαλάτα Caprese

Η σαλάτα Caprese είναι ένα απλό ιταλικό πιάτο με ζωηρές γεύσεις φρέσκιας ντομάτας, τυριού μοτσαρέλα, βασιλικού και ελαιολάδου. Με την πάροδο του χρόνου, έχουν εμφανιστεί παραλλαγές με προσθήκες όπως βαλσάμικο, αβοκάντο ή πέστο, που αποκλίνουν από το πρωτότυπο.

Σαλάτα του Καίσαρα

Η σαλάτα του Καίσαρα είναι ένα κλασικό πιάτο από την Τιχουάνα του Μεξικού που δημιουργήθηκε από τον Ιταλοαμερικανό εστιάτορα Caesar Cardini τη δεκαετία του ’20. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν έχει σχέση με τον ομώνυμο Ρωμαίο αυτοκράτορα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σαλάτα αποτελείται παραδοσιακά από μαρούλι romaine, κρουτόν και τυρί παρμεζάνα, ντυμένη με μείγμα αυγού, σκόρδου, σάλτσας Worcestershire, χυμού λεμονιού και ελαιόλαδου. Με την πάροδο του χρόνου, έχουν εμφανιστεί πολλές παραλλαγές, με προσθήκες ψητού κοτόπουλου ή μπέικον.

Παέγια

Η παέγια είναι ένα διάσημο πιάτο από τη Βαλένθια της Ισπανίας, που παραδοσιακά μαγειρεύεται σε φαρδύ, ρηχό τηγάνι που ονομάζεται paellera. Τα κλασικά συστατικά περιλαμβάνουν κουνέλι, κοτόπουλο, πράσινα φασόλια, λευκά φασόλια και μερικές φορές σαλιγκάρια, όλα εμποτισμένα με τη γεύση του σαφράν και του δεντρολίβανου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι σύγχρονες παραλλαγές, ειδικά αυτές που είναι προσαρμοσμένες για διεθνείς ουρανίσκους, συχνά ενσωματώνουν συστατικά όπως θαλασσινά, chorizo (πικάντικο λουκάνικο), μπιζέλια ή πιπεριές, που δεν υπάρχουν στην αυθεντική εκδοχή.

Chili con Carne

Το τσίλι είναι ένα πικάντικο στιφάδο που προέρχεται από τα νοτιοδυτικά της Αμερικής, κυρίως από το Τέξας. Η παραδοσιακή συνταγή αποτελείται από βοδινό κρέας, πιπεριές τσίλι, κρεμμύδι και ένα μείγμα μπαχαρικών.

Όταν το τσίλι έγινε γνωστό και εκτός Τέξας, εμφανίστηκαν πολλές παραλλαγές, με τις ντομάτες και τα φασόλια, να γίνονται μια κοινή προσθήκη. Άλλα μη παραδοσιακά συστατικά, όπως καλαμπόκι, μανιτάρια ή ζυμαρικά, μπορούν να βρεθούν σε ορισμένες εκδοχές του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μοσχάρι Στρογκανόφ

Το στρογκανόφ με καταγωγή από τη Ρωσία, είναι ένα κρεμώδες πιάτο που φτιαχνόταν αρχικά με σοταρισμένα κομμάτια βοείου κρέατος και πλούσια σάλτσα από ξινή κρέμα. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές τον 19ο αιώνα και παραδοσιακά δεν περιείχε μανιτάρια ή κρεμμύδια, αν και πολλές σύγχρονες παραλλαγές έχουν.

Το αυθεντικό μοσχαρίσιο στρογκανόφ σερβίρεται συνήθως με πατάτες, αντί για ζυμαρικά ή ρύζι που συναντάμε συχνά στις δυτικές διασκευές. Η ουσία του πιάτου βρίσκεται στην πολυτελή σάλτσα και το τρυφερό βοδινό κρέας, που συνήθως στερείται διακοσμήσεων όπως λευκό κρασί, σάλτσα Worcestershire ή πάστα ντομάτας.

Κις Λορέν

Η κις λορέν είναι μια αλμυρή πίτα από τη Λωραίνη της Γαλλίας. Διαθέτει μια πλούσια γέμιση από αυγά, κρέμα γάλακτος και καπνιστό μπέικον, μέσα σε μια βουτυράτη ζύμη. Με την πάροδο του χρόνου, έχουν εμφανιστεί παραλλαγές, με συστατικά όπως τυρί, κρεμμύδια ή μανιτάρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, οι παλιοί υποστηρίζουν ότι μια γνήσια κις λορέν πρέπει να περιέχει μόνο την κλασική τριάδα αυγά-κρέμα-μπέικον. Αυτό το πιάτο φημίζεται για την ευελιξία του, καθώς το απολαμβάνουν συχνά για πρωινό, μεσημεριανό ή δείπνο και είναι βασικό προϊόν τόσο στα γαλλικά μπιστρό όσο και στα διεθνή καφέ.

Κρουασάν

Το κρουασάν είναι ένα βουτυρένιο, αφράτο αρτοσκεύασμα, iconic στα γαλλικά αρτοποιεία, αλλά η προέλευσή του εντοπίζεται στο αυστριακό kipferl. Αυτή η απόλαυση σε σχήμα μισοφέγγαρου με μια τεχνική στρώσης βουτύρου και ζύμης, η οποία, όταν ψήνεται, έχει ως αποτέλεσμα τις χαρακτηριστικές αέρινες στρώσεις της. Παραδοσιακά, το κρουασάν δεν περιέχει γέμιση, επιτρέποντας στην καθαρή βουτυρώδη ουσία του να λάμψει. Ωστόσο, οι σύγχρονες εκδοχές συχνά περιλαμβάνουν διάφορες γεμίσεις, από αμυγδαλόπαστα μέχρι σοκολάτα ή ζαμπόν και τυρί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τιραμισού

Το τιραμισού είναι ένα κλασικό ιταλικό επιδόρπιο, γνωστό για τη αναζωογονητική του γεύση. Είναι φτιαγμένο από στρώσεις σαβαγιάρ εμποτισμένων με καφέ ανάμεσα σε ένα κρεμώδες μείγμα τυριού μασκαρπόνε, αυγών και ζάχαρης. Η σκόνη κακάο πασπαλίζεται γενναιόδωρα από πάνω, προσθέτοντας πλούσιο βάθος στο γλυκό. Πολλοί πιστεύουν ότι προέρχεται από τις περιοχές Veneto ή Friuli Venezia Giulia της Ιταλίας.

Το παραδοσιακό τιραμισού δεν περιέχει αλκοόλ, αλλά σε πολλές εκδοχές βρίσκουμε κρασί Marsala, ρούμι ή κονιάκ. Άλλες παραλλαγές περιλαμβάνουν συστατικά όπως σαντιγί, τυρί cottage, κομματάκια σοκολάτας και φρούτα, ή ακόμη και παντεσπάνι αντί για σαβαγιάρ και μετατρέποντας το επιδόρπιο σε κέικ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή