Σάββατο , 21 Δεκέμβριος 2024

Τα ιδανικά κρασιά για το εορταστικό τραπέζι -Τι πάει με πλατώ, σαλάτες, γαλοπούλα και χριστουγεννιάτικα γλυκά

Το εορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων είναι πάντα πλούσιο σε εκλεκτά εδέσματα και γλυκά αλλά και το απαραίτητο συνοδευτικό ποτό που είναι συνήθως το κρασί.

Τα πατροπαράδοτο κρασί συνοδεύει τέλεια όλα τα ελληνικά φαγητά, από τα ορεκτικά και τις σαλάτες, μέχρι τα κυρίως πιάτα (κρεατικά, ζυμαρικά, ψάρια) αλλά και τα γλυκά!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κρασί, είτε σε μπουκάλι είτε χύμα, δεν λείπει από κανένα σπίτι στις γιορτές, από ένα απλό μεσημεριανό οικογενειακό τραπέζι μέχρι τα λαμπερά ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ποιο κρασί, όμως, είναι ιδανικό για κάθε πιάτο; Ποιο πάει με το κάθε φαγητό; Να επιλέξουμε λευκό, ροζέ ή κόκκινο;

Ο σομελιέ του Herve Restaurant στα Πετράλωνα, που έχει διακριθεί με αστέρι Michelin, Χρήστος Θεοδωρόπουλος προτείνει τα ιδανικά κρασιά για το φετινό χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν.

Τα ιδανικά κρασιά του χριστουγεννιάτικου ρεβεγιόν -Τι πάει με τι

Welcome drink

Πρώτη επιλογή είτε σαν απεριτίφ είτε για το καλωσόρισμα που συνοδεύετε με καναπεδάκια είναι ένα αφρώδες κρασί από τη Βόρεια Ελλάδα, τη Δράμα, από το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη. 100% βιδιανό με πολύ ωραία αρώματα από τσουρέκι, μαγιά, ψωμί, δροσιστική λεμονάτη οξύτητα και πολύ ωραία φυσαλίδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γαλοπούλα

Με τη γεμιστή γαλοπούλα ταιριάζει ένα λευκό κρασί από νησιώτικο terroir, το Santa Thecla του 2022 από τη Σέριφο. Με ποικιλίες ασύρτικο, σεριφιώτικο Αηδάνι με λεμονάτη οξύτητα, λιπαρό σώμα και αρώματα από ορυκτά στοιχεία, πράσινα φρούτα όπως μήλο, αχλάδι, με βουτυράτο χαρακτήρα.

Σαλάτες

Από το οινοποιείο Αυδή, ένα ροζέ μοσχοφίλερο του 2023 μπορεί να συνδυαστεί τέλεια με σαλάτες, ειδικά πράσινες με χριστουγεννιάτικα φρούτα, όπως ρόδι. Έχει ωραία αρώματα από τριαντάφυλλο, καραμέλα γάλακτος, φράουλα, κόκκινα κεράσια και δροσιστική οξύτητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλατώ τυριών και αλλαντικών

Το τελευταίο κρασί είναι από το οινοποιείο του Κωνσταντίνου Μανούρα από την Κρήτη, to Θ{έρως} Wines Collectiva και είναι από τη σπάνια ποικιλία πλυτό του 2023. Λευκό, με τραγανή, υψηλή οξύτητα, αρώματα από άνθη λεμονιάς, εσπεριδοειδή όπως φλούδες lime, κίτρο και ωραία λιπαρότητα που συνδυάζεται άψογα με ένα πλατώ τυριών και αλλαντικών. Η οξύτητα θα έρθει να ξεπλύνει και να καθαρίσει τον ουρανίσκο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λαζάνια

Με τα λαζάνια και γενικά τα ζυμαρικά με κιμά ή κρέας με κόκκινη σάλτσα ταιριάζει ένα ξινόμαυρο από τη Νάουσα, από το οινοποιείο Μάρας, το πιο νέο οινοποιείο της περιοχής. Το ξινόμαυρο μένει 12 μήνες σε βαρέλι και θα δούμε αρώματα από ντομάτα, φράουλα, κόκκινα κεράσια και με βοτανικά στοιχεία. Η υψηλή οξύτητα, οι μέτριες αλλά καλοδουλεμένες τανίνες και το λιπαρό σώμα θα ταιριάξουν άψογα με το συγκεκριμένο πιάτο.

Γλυκά

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τα μελομακάρονα αλλά και με γλυκά με σοκολάτα επιλέγουμε ένα κρασί από το κτήμα Σιγάλα από τη Σαντορίνη, τον «Απηλιώτη», μια Μανδηλαριά. Θα δούμε αρώματα από πολύ ωραία γλυκά του κουταλιού, βύσσινα, δαμάσκηνα, σοκολάτα, γλυκό μπαχαρικό, ωραίες οξύτητες, με το οποίο μπορείτε να κλείσετε το δείπνο σας.


Πηγή