Αυτά τα Χριστούγεννα μοιραστείτε με τους αγαπημένους γευστικά πιάτα, παραδοσιακά, με υλικά του τόπου και μία στάλα έμπνευση.
Μία σούπα ζεστή είναι το πιο καλοδεχούμενο «άνοιγμα» για τους συνδαιτημόνες, μία πλούσια σε χρώματα και αρώματα σαλάτα, αλλά και ένα γλυκόξινο κρέας πρωταγωνιστούν και θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους.
Εμείς εξασφαλίσαμε τρεις λαχταριστές συνταγές, διά χειρός Βαγγέλη Δρίσκα, για να προετοιμαστείτε έγκαιρα για τα τραπέζια των γιορτών.
Τι να μαγειρέψουμε σε ένα εορταστικό τραπέζι;
Ο Βαγγέλης Δρίσκας γεννήθηκε στην Κοµοτηνή, έχει ταξιδέψει πολύ και τα ελληνικά υλικά που προτιμά μπλέκουν νόστιμα με εμπνεύσεις από το εξωτερικό. Τα οικογενειακά εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία καθόρισαν την επαγγελµατική του πορεία, με γνώμονα πάντα την αποπλάνηση του ουρανίσκου.
Πιάτο πρώτο: Κολοκυθόσουπα με φασκόμηλο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ
500 γρ. κίτρινη κολοκύθα
4 κ.σ. βούτυρο
2 πατάτες
2 πράσα
1 κ.σ. ψιλοκομμένο τζίντζερ
3-4 φύλλα φασκόμηλο
1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου
200 ml κρέμα γάλακτος
6 φέτες προσούτο (προαιρετικά) ψιλοκομμένος μαϊντανός
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίστε την κολοκύθα από τη φλούδα και τους σπόρους και κόψτε τη σε μικρότερα κομμάτια. Καθαρίστε και κόψτε τα πράσα σε φέτες και τις πατάτες σε μικρότερα κομμάτια. Σοτάρετε όλα τα λαχανικά μαζί με το τζίντζερ στο βούτυρο και προσθέστε τον ζωμό κοτόπουλου και το φασκόμηλο. Αλατοπιπερώστε και βράστε σε μέτρια φωτιά για 30′. Μόλις μαγειρευτεί η σούπα, περάστε την από το μπλέντερ για να γίνει κρέμα, ανακατέψτε με την κρέμα γάλακτος, μοιράστε τη στα πιάτα και γαρνίρετε με το προσούτο και με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Για το ψητό προσούτο, απλώστε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο σε ένα ταψί και βάλτε στη σειρά τις φέτες. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 10′ ή μέχρι να ροδίσουν και αφήστε τες σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
Πιάτο δεύτερο: Ταμπουλέ με μήλα, καρύδια και ρόδι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ
100 γρ. πλιγούρι
2 ματσάκια μαϊντανός
2 μήλα
100 γρ. καρύδια
1 κρεμμύδι
1 ρόδι
4 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
100 ml ελαιόλαδο
5-6 κλωναράκια φρέσκος δυόσμος
ανθός αλατιού σε νιφάδες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάλτε σε ένα μπολ 200 ml νερό και τον χυμό λεμονιού, ρίξτε το πλιγούρι και αφήστε το να μουλιάσει τουλάχιστον για 1-2 ώρες στο ψυγείο. Ψιλοκόψτε τον μαϊντανό και τα μήλα με τις φλούδες τους. Ψιλοκόψτε τον δυόσμο, τα καρύδια και το κρεμμύδι. Καθαρίστε το ρόδι και κρατήστε τους σπόρους του. Στραγγίστε το πλιγούρι και αδειάστε το σε ένα μπολ. Προσθέστε τον μαϊντανό, τα μήλα, τα καρύδια, το κρεμμύδι, τον δυόσμο, το ελαιόλαδο και αλατίστε το μείγμα. Ανακατέψτε, σερβίρετε και πασπαλίστε τη σαλάτα με τους σπόρους του ροδιού.
Κυρίως Πιάτο: Πηλιορείτικο χοιρινό στη γάστρα με ξερά φρούτα και κάστανα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ
1,5 κιλό χοιρινό μπούτι, τυλιγμένο ρολό σε δίχτυ
3 ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο ή 2 κουτ. γλυκού πολτός σκόρδου
200 γρ. ξερά βερίκοκα χωρίς κουκούτσι
200 γρ. ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
500 γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
750 ml κόκκινο κρασί
2 φύλλα δάφνης
2 ξύλα κανέλας
4-5 κόκκοι μπαχάρι
ελαιόλαδο
ανθός αλατιού
νιφάδες πιπέρι
Για τον πουρέ πατάτας:
1 κιλό πατάτες
200 ml γάλα
100 γρ. βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το φαγητό αυτό χρειάζεστε γάστρα, για να σιγομαγειρευτεί στον φούρνο. Σοτάρετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και μετά τα μεταφέρετε στη γάστρα. Ξεκινήστε σοτάροντας σε 4-5 κουτ. ελαιόλαδο τα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες & το σκόρδο. Ρίξτε το κρέας, αλατοπιπερώστε και αφήστε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Μεταφέρετε το φαγητό στη γάστρα. Ρίξτε το κρασί, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα, τα κάστανα, τα φύλλα δάφνης, την κανέλα & το μπαχάρι.
Σκεπάστε & ψήστε στους 170 βαθμούς για 2,5 ώρες. Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τες σε κομμάτια. Βράστε σε ανάλατο νερό για 20-25′ και πολτοποιήστε με το εργαλείο του πουρέ. Προσθέστε το γάλα ζεστό, λίγο ανθό αλατιού και ανακατέψτε. Ρίξτε το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια και ανακατέψτε για να αφρατέψει ο πουρές. Απλός και νόστιμος, ιδανικός για να τον σερβίρετε με το χοιρινό και τη σάλτσα του. Για να σερβίρετε το κρέας, βγάλτε το από τη γάστρα, αφαιρέστε το δίχτυ και κόψτε το σε φέτες.
Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!
Ο Βαγγέλης Δρίσκας μετά από µία πετυχηµένη και βραβευµένη πορεία ως Chef σε µεγάλα εστιατόρια, από το 2000 ξεκίνησε τα σεµινάρια µαγειρικής και τις εµφανίσεις του στην τηλεόραση. Από το 2011 παρουσιάζει τις δικές του εκποµπές µαγειρικής και µέχρι σήµερα έχει σχεδόν καθηµερινή παρουσία στην τηλεόραση. Το πάθος του είναι τα ταξίδια, που έγιναν η αφορµή για να συγκεντρώσει µοναδικές συνταγές και γνώσεις από όλα τα µέρη του κόσµου, τις οποίες µοιράζεται µε το κοινό µέσα από τις εκποµπές, τα βιβλία και τα σεµινάρια µαγειρικής.
Ο Βαγγέλης Δρίσκας είναι συγγραφέας έξι εξαιρετικά επιτυχηµένων βιβλίων µαγειρικής (όλα κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πατάκη), που έχουν αποσπάσει διεθνή βραβεία: Κάθε µέρα σεφ, Αρωµατική κουζίνα, Ένας χρόνος στην κουζίνα του Βαγγέλη Δρίσκα, Κινέζικη κουζίνα, Αυτή είναι η κουζίνα µου, Chef στην κουζίνα σας. Κλασική μαγειρική του αύριο.
Το πιο πρόσφατο βιβλίο του Happy Buddha. Ιστορίες και συνταγές από τα ταξίδια μου στην Ασία κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το 2023.
Πηγή