Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Τοπ συνταγές για βασιλόπιτα -Από Αργυρώ, Παρλιάρο, Μακρυνιώτη, Καλλίδη, Βακιάρο, Ρουβά [βίντεο] | GASTRONOMIE

Ο χρόνος τελειώνει, όλοι ετοιμαζόμαστε για την αλλαγή και τι μένει; Η βασιλόπιτα. Ψάξαμε και βρήκαμε τοπ συνταγές για βασιλόπιτα γνωστών σεφ.

Για όσους προτιμούν βασιλόπιτα γλυκιά (και όχι αλμυρή) οι επιλογές είναι δύο: Κέικ ή τουρέκι. Για όσους θέλουν παραδοσιακά να την φτιάξουν σπίτι τους τη βασιλόπιτα και όχι να την αγοράσουν απέξω, οι συνταγές και οι ιδέες που κυκλοφορούν άπειρες. Οι γνωστοί τηλεοπτικοί σεφ, έχουν συνταγές για κάθε γούστο. Θρυλική η συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου για βασιλόπιτα κέικ, εξαιρετική η συνταγή που έδωσε μέσα από την εκπομπή της η Αργυρό Μπαρμπαρίγου για βασιλόπιτα τσουρέκι, όπως εξαιρετική και η συνταγή για βασιλόπιτα κέικ του Δημήτρη Μακρυνιώτη.

Υλικά συνταγής για τη βασιλόπιτα του Στέλιου Παρλιάρου

  • 125 γρ. αμύγδαλα λευκά
  • 125 γρ. φουντούκια
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδας κομμένο σε κύβους + επιπλέον, λιωμένο, για το ταψί
  • 250 γρ. άχνη ζάχαρη & επιπλέον για πασπάλισμα
  • 300 γρ. ξερά φρούτα (π.χ. δαμάσκηνα, βερίκοκα, χουρμάδες), ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. λικέρ Amaretto ή κονιάκ ή ό,τι άλλο μας αρέσει
  • 6 τεμ. αυγά μεγάλα
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις & επιπλέον για το ταψί
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση συνταγής για βασιλόπιτα

Σ’ ένα μπολ βάζουμε τα ξερά φρούτα και το λικέρ και τα αφήνουμε να μουλιάσουν. Στο μεταξύ, αλέθουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα μαζί με τα φουντούκια και λίγη από την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη. Τα αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το βούτυρο και την υπόλοιπη άχνη. Τα χτυπάμε με το φτερό μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά και να γίνουν μια λευκή κρέμα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα ξερά φρούτα μαζί με το λικέρ και ρίχνουμε τον πολτό στον κάδο του μίξερ. Χτυπάμε ξανά, προσθέτοντας σταδιακά και τα αυγά. Μόλις αναμειχθούν τα υλικά, σταματάμε το μίξερ. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στο μείγμα ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με μια ευλύγιστη σπάτουλα (μαρίζ), έως ότου ενσωματωθούν.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά, πριν ξεφορμάρουμε. Τέλος, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Η πρωτότυπη συνταγή εδώ.

Υλικά συνταγής για βασιλόπιτα του Δημήτρη Μακρυνιώτη

  • 500 γρ. βούτυρο αγελάδος LURPAK
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 10 μεσαία αυγά
  • 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 150 γρ. πούδρα αμυγδάλου
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1 βανίλια
  • Ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια
  • 300 γρ. αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας σας
  • 50 ml ποτό της αρεσκείας

Εκτέλεση συνταγής για βασιλόπιτα κέικ του Δημήτρη Μακρυνιώτη

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα φρούτα, το ποτό και λίγο καυτό νερό για να μαλακώσουν και να απορροφήσουν το ποτό.
  • Καλό θα ήταν αυτό να γίνει από την προηγούμενη ημέρα ώστε τα φρούτα μας να ποτίσουν καλά.
  • Στον κάδο του μίξερ με το φτερό χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να αφρατεψουν καλά.
  • Έπειτα συνεχίζοντας το ανακάτεμα προσθέτουμε σιγά σιγά τα αυγά που πριν έχουμε χτυπήσει καλά και αφού το μείγμα μας τα αποροφήσει, προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας για 1 ακόμα λεπτό στην ίδια ταχύτητα.
  • Αμέσως μετά παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί 30 εκατοστών και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ή ενός ψαλιδιού κόβουμε ένα αντικολλητικό χαρτί ακριβώς στη διάμετρο του ταψιού ώστε να το τοποθετήσουμε στον πάτο του.
  • Ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα στους 160-165 βαθμούς στον αέρα για 1 ώρα περίπου.
  • Αφού ψηθεί η βασιλόπιτα μας. την αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει, την αναποδογυρίζουμε, αφαιρούμε το χαρτί και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ελαφρώς από την πλευρά που ήταν το χαρτί μας.
  • Τέλος όταν κρυώσει καλά, πασπαλίζουμε ξανά με μια γενναία δόση από ζάχαρη άχνη.

Υλικά συνταγής για την σοκολατένια βασιλόπιτα του Στέλιου Βακιάρου

  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδος ΔΩΔΩΝΗ
  • 320 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 4 αυγά
  • 120 γρ. γάλα
  • 60 γρ. κονιάκ
  • 320 – 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 γρ. baking powder
  • 4 γρ. μαγειρική σόδα
  • 5 γρ. κανέλα
  • 80 γρ. αμύγδαλο τριμμένο
  • Για το mirrorglaze
  • 10 γρ. ζελατίνη
  • 125 γρ. νερό
  • 220 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. κουβερτούρα
  • 30 γρ. κακάο
  • 80 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Εκτέλεση συνταγής για βασιλόπιτα σοκολάτα του Στέλιου Βακιάρου

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.
  • Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη και με το ‘Κ’ χτυπάμε για 3 – 4 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το πρώτο αυγό και μόλις αυτό ενσωματωθεί στο μείγμα προσθέτουμε το δεύτερο κοκ. Προσθέτουμε το γάλα και το κονιάκ και μόλις δούμε ότι έχουν ομογενοποιηθεί σταματάμε το μίξερ.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, το baking powder, τη μαγειρική σόδα, τη κανέλα και το τριμμένο αμύγδαλο και με μια πλαστική σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, κάνοντας απαλές κινήσεις, ομογενοποιούμε το μείγμα.
  • Βουτυρώνουμε ένα τσέρκι 26 – 28 εκ. πολύ καλά (και περιμετρικά μέχρι πάνω) και το αλευρώνουμε πάρα πολύ καλά.
  • Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στο τσέρκι και βάζουμε το φλουρί, το οποίο το έχουμε τυλίξει με ένα αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε για 45 λεπτά ή έως ότου μια οδοντογλυφίδα να βγεί ‘καθαρή’ από το εσωτερικό της βασιλόπιτας.
  • Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά και ιδανικά μεταφέρουμε για 2 ώρες στη κατάψυξη.

Για το mirrorglaze

  • Σε παγωμένο νερό μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης.
  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη και μόλις πάρει μία βράση σιγοβράζουμε για 3 λεπτά. Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και με έναν αυγοδάρτη ομογενοποιούμε καλά. Προσθέτουμε και το κακάο και ανακατεύουμε καλά. Ενσωματώνουμε σιγά-σιγά την κρέμα γάλακτος και τέλος στύβουμε καλά της μουλιασμένες ζελατίνες και της ομογενοποιούμε κι αυτές στο μείγμα.
  • Μεταφέρουμε το γάσο σε μια μικρή κανάτα. Προεραιτικά με έναν πολτοποιητή χειρός χτυπάμε το μείγμα για 1’ και στη συνέχεια το σουρώνουμε από σε ένα ψιλό σουρωτήρι.
  • Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει μέχρι να φτάσει περίπου στους 30 βαθμούς. *Αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα ωραίο γλάσο το οποίο θα αγκαλιάσει το κέικ αν είναι πολύ ζεστό δεν θα μπορέσει να σταθεί πάνω στο κέικ, αντιθέτως αν κρυώσει πολύ δε θα μας δώσει ωραίο τελική εικόνα.
  • Ξεφορμάρουμε την βασιλόπιτα και με ένα μαχαίρι κόβουμε παράλληλα την επιφάνεια της έτσι ώστε να έρθει σε επίπεδο σχήμα. Την αναποδογυρίζουμε και την μεταφέρουμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε βάλει μία σχάρα. (Εναλλακτικά μπορούμε να γυρίσουμε ανάποδα ένα μπολ το οποίο η επιφάνεια του να καλύπτει τουλάχιστον τα 2/3 της βασιλόπιτας.
  • Περιχύνουμε με το γλάσο στο κεντρικά της βασιλόπιτας μέχρι το γλάσο να καλύψει όλη την επιφάνεια. Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και στη συνέχεια με μία σπάτουλα αφαιρούμε τις σταγόνες που θα έχουν δημιουργηθεί στο κάτω μέρος για να δώσουμε καλύτερη εμφάνιση. Μεταφέρουμε με μία σπάτουλα σε μια πιατέλα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Δείτε τη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για βασιλόπιτα τσουρέκι

Πρόσφατα η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου στην εκπομπή της στον ΣΚΑΪ «Ωρα για φαγητό με την Αργυρώ» παρουσίασε μια υπέροχη συνταγή για βασιλόπιτα τσουρέκι:

Συνταγή Βασίλη Καλλίδη για βασιλόπιτα κέικ

Πριν δύο χρόνια ο Βασίλης Καλλίδης είχε παρουσιάσει μια πραγματικά υπέροχη συνταγή για βασιλόπίτα κέικ, την οποία όσοι έχουν δοκιμάσει θεωρούν εγγύηση (και δεν την φτιάχνουν μόνο την Πρωτοχρονιά):

Υλικά συνταγής για τη βασιλόπιτα του Απόστολου Ρουβά

  • 400 γρ. κλασικό βιτάμ soft
  • 400γρ. ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1 κ.γλ. σπόρους κάρδαμου κοπανισμένους
  • 200 γρ. αμύγδαλα ανάλατα ωμά λευκά σε σκόνη
  • 100 ml φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
  • 250 γρ. κράνμπερι αποξηραμένα

Εκτέλεση συνταγής για βασιλόπιτα του Απόστολου Ρουβά


Πηγή