Τρίτη , 25 Μάρτιος 2025

Το κλειδί -Γιατί οι Ιταλοί τρώνε ζυμαρικά κάθε μέρα και δεν παχαίνουν

Η Ιταλία είναη η χώρα των ζυμαρικών, ο παράδεισος των καλοφαγάδων και των εκλεπτυσμένων γεύσεων.

Και παρά την ποικιλία αυτή στο φαγητό και τη διάθεση των Ιταλών για φαγητό, αλλά και την καθημερινή κατανάλωση πάστας, οι Ιταλοί διατηρούν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά υπέρβαρου στην Ευρώπη.

Ποιο είναι το μυστικό τους; Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Júlia Farré, το κόλπο δεν είναι να εξαλείψουμε αυτό το φαγητό από τη διατροφή, αλλά να ξέρουμε πώς να το προετοιμάζουμε και να το συνοδεύουμε σωστά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς τρώνε οι Ιταλοί μακαρόνια και δεν παχαίνουν

Ένας από τους βασικούς παράγοντες είναι η ποσότητα: Οι Ιταλοί συνήθως καταναλώνουν μέτριες μερίδες των περίπου 80 γραμμαρίων ανά άτομο, γεγονός που αποτρέπει τις υπερβολικές θερμίδες.

Επιπλέον, δίνουν προτεραιότητα στις φυσικές και υγιεινές σάλτσες έναντι των βιομηχανικών επιλογών, όπως η συσκευασμένη ντομάτα, η οποία συνήθως περιέχει ζάχαρη και πρόσθετα. Ενσωματώνουν επίσης λαχανικά στα πιάτα τους, εξισορροπώντας το φαγητό με φυτικές ίνες και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ένα άλλο θεμελιώδες σημείο είναι το μαγείρεμα των ζυμαρικών. Στην Ιταλία, μαγειρεύονται “al dente”, δηλαδή με ένα σημείο σκληρότητας που εμποδίζει την πολύ γρήγορη απορρόφηση των υδατανθράκων από τον οργανισμό, βοηθώντας στον έλεγχο των αιχμών της γλυκόζης.

Για να το πετύχετε αυτό, καλό είναι να μειώσετε το συνηθισμένο χρόνο μαγειρέματος κατά περίπου δύο λεπτά και να δοκιμάσετε την υφή τους πριν τα σουρώσετε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, μια πολύ βαθιά ριζωμένη συνήθεια στην ιταλική κουλτούρα είναι να αποφεύγεται ο συνδυασμός ζυμαρικών με ψωμί. Η συμπερίληψη δύο υδατανθράκων στο ίδιο γεύμα αυξάνει τον γλυκαιμικό δείκτη και μπορεί να ευνοήσει την αύξηση του σωματικού βάρους.


Πηγή