Πέμπτη , 20 Φεβρουάριος 2025

Τσικνοπέμπτη: Άχαστη συνταγή για τέλειο γλασάρισμα -Η πιο εύκολη μαρινάδα -Ο σεφ Βαγγέλης Δρίσκας προτείνει

Τι να μαγειρέψουμε την Τσικνοπέμπτη και πώς να κερδίσουμε τις εντυπώσεις των καλεσμένων μας δημιουργώντας εύκολα, νόστιμα και δημιουργικά πιάτα.

«Η μαγειρική είναι το μέσο, το κυριότερο είναι να περνάμε ωραία» λέει ο κοσμοπολίτης σεφ Βαγγέλης Δρίσκας σε μία κουβέντα μας για το σωστό ψήσιμο στο κρέας.

Τιπς για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης

«Εύχομαι σε όλους μας μία όμορφη Τσικνοπέμπτη και να θυμάστε ότι είναι μία αφορμή να βρεθούμε με ανθρώπους που αγαπάμε και όχι να την περάσουμε με άγχος στην κουζίνα» τονίζει ο Βαγγέλης Δρίσκας, και προτείνει μικρά τιπς για να πετύχουμε το τέλειο ψήσιμο, σε τηγάνι, φούρνο και bbq, τη σωστή μαρινάδα για νόστιμο και αφράτο κρέας αλλά και ένα ελαφρύ γλυκό που δεν θα βαρύνει το στομάχι μας. Το κρασί το αφήνει στη διάθεση και τις γεύσεις του καθενός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συνταγές του Βαγγέλη Δρίσκα μέσα από τις εκπομπές, το σάιτ και τα βιβλία του, είναι δοκιμασμένες, κατανοητές και εύκολες. «Γίνεται μία καθοδήγηση βήμα βήμα, φιλοδοξώ να βοηθάω να μαγειρέψει κάποιος καλά και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση στην κουζίνα» λέει ο Βαγγέλης Δρίσκας.

Το τέλειο ψήσιμο στο παϊδάκι

Ο Βαγγέλης Δρίσκας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, τα νέα και ό,τι καινούργιο συμβαίνει στον χώρο της γαστρονομίας στην Ελλάδα και στον κόσμο, και μας δίνει τις συμβουλές του. «Έχω ειδικές προτάσεις για την Τσικνοπέμπτη, και μία εύκολη, που ”κουμπώνει” ταμάμ με την ημέρα, είναι τα διπλοψημένα χοιρινά παϊδάκια ή κοτόπουλου».

«Για να πετύχουμε το τέλειο ψήσιμο και να είναι ζουμερό το κρέας τα πασπαλίζω με καστανή ζάχαρη, πάπρικα, μουστάρδα, τα βάζω σε ένα ταψί, τα σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και τα ψήνω στον φούρνο για 30′ στους 180.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά τα αλείφω με σάλτσα bbq και τα ψήνω στη σχάρα, οπότε, έχουν μία φορά μαγειρευτεί στο φούρνο για να μαλακώσουν και δεύτερη φορά πάνω στη σχάρα για να γλασάρουν και γίνονται απίθανα.

Τα ”σιγουράκια” που θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπους είναι λεπτά παϊδάκια κοτόπουλου, μπριζόλες λαιμού που προτιμώ χωρίς κόκαλο, πανσετούλα που αγαπούν οι Έλληνες, λουκάνικο και όχι κρέας μοσχάρι, που πάντα είναι πιο δύσκολο στο ψήσιμο και τη διαχείριση.

Επίσης, σε ένα αντικολλητικό σχαροτήγανο, πάνω στην εστία μας, μπορούμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα πολύ κοντινό σε bbq.

Τρίτο τιπ το γκριλ, που και εδώ πετυχαίνουμε ωραίο ψήσιμο σε μπριζολάκια, μανιτάρια και λαχανικά».

Διπλοψημένα, γλασαρισμένα χοιρινά παϊδάκια @shutterstock
Διπλοψημένα, γλασαρισμένα χοιρινά παϊδάκια @shutterstock

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σωστή μαρινάδα και ο ρόλος της

«Τα κρέατά μας θέλουν σίγουρα ένα μαρινάρισμα πιο πριν με κάποια σάλτσα. Θα σας πω έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο για μαρινάρισμα στο κρέας μας για να γίνει νόστιμο και μαλακό» λέει ο Βαγγέλης Δρίσκας.

«Σε 1 κιλό νερό, προσθέτουμε μία κουταλιά ζάχαρη (αν έχουμε καστανή την προτιμούμε) και μία κουταλιά αλάτι. Θα βάλουμε μέσα ένα κιλό φιλετάκια χοιρινό ή κοτόπουλο και θα τα αφήσουμε δύο ώρες. Αυτό θα δώσει στο κρέας μας έξτρα υγρασία, οπότε, όταν ψηθούν, δεν θα ξεζουμιστούν και θα είναι νόστιμα.

Για όσους προτιμούν κάτι πιο έθνικ μπορούν να ακολουθήσουν το κορεάτικο, το ασιατικό μπάρμπεκιου. Ουσιαστικά, χρησιμοποιούν υλικά όπως η σόγια σος, το ρυζόξιδο, το τζίντζερ, την oyster sauce, το σάκε. Aν ανακατέψουμε υλικά με μία κουταλιά ζάχαρη έχουμε μία σάλτσα που ”ασιατίζει”.

Αν μαρινάρουμε το κρέας μας σε αυτή τη σάλτσα θα έχουμε αυτό το εξωτικό, θα έλεγα, αποτέλεσμα, χωρίς να είναι ”ξένο” στις γεύσεις μας. Αυτά είναι υλικά που έχουν μπει καιρό στις κουζίνες μας. Επιπλέον, το βάθος και τα αρώματα των ασιατικών φαγητών προκαλούν μια ευεξία. Τολμήστε να δοκιμάσετε διαφορετικές γεύσεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ψητά κυδώνια σε κρασί με μπαχαρικά, ξηροί καρποί και μέλι @shutterstock
Ψητά κυδώνια σε κρασί με μπαχαρικά, ξηροί καρποί και μέλι @shutterstock

Eύκολο και γρήγορο γλυκάκι

«Πώς θα ”κλείσει” ένα τραπέζι Τσικνοπέμπτης; Επικά! Σίγουρα οι οικοδεσπότες θα έχουν περάσει αρκετή ώρα στην κουζίνα, οπότε αν θέλουν να κάνουν ένα δικό τους γλυκό, εύκολα, γρήγορα, μπορούν να κάνουν ένα απλό και ουσιαστικό επιδόρπιο.

Όσο υπάρχουν ακόμα κυδώνια στην αγορά, ψητά κυδώνια και ψητά μήλα. Κομμένα στη μέση με λίγο ροζέ κρασί και λίγη ζάχαρη και μπαχαρικά, ψημένα για μισή ώρα, είναι ένα απίθανο γλυκό. Βάζουμε και ένα γιαούρτι από δίπλα και είναι ονειρεμένα. Ένα ψητό γλυκό φρούτο είναι ευπρόσδεκτο μετά από ένα πλούσιο γεύμα».

Καλή επιτυχία!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα βιβλία του Βαγγέλη Δρίσκα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ


Πηγή