Ένα από τα πιο ταπεινά, αλλά διάσημα και χορταστικά φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Η τυρόπιτα.
Το λατρεμένο έδεσμα το βρίσκουμε σε δεκάδες παραλλαγές. Αλλοι το προτιμούν με φύλλο κρούστας, άλλοι με σφολιάτα, με κανταΐφι, με αλεύρι, με ζύμη. Όπως κι αν απολαμβάνετε την τυρόπιτα, κανείς δεν θα σας κατηγορήσει. Εννοείται ότι μπορείτε να παίξετε και με τα τυριά, αν και η φέτα μαζί με μυζήθρα είναι μάλλον ο πιο αχτύπητος συνδυασμός.Κάποιοι σε πιο εφηβική διάθεση, πιθανότατα θα είστε και φαν των κίτρινων τυριών και αυτών που λιώνουν όταν την κόβετε.
Η τυρόπιτα μπορεί να αποτελέσει γεύμα, πρωινό, σνακ ή βραδινό. Όπως κι αν την προτιμάτε. Αλλά πάντα είναι πιο ωραία όταν τρώγεται ζεστή.
Η τυρόπιτα με φύλλα περέκ είναι μια από τις πιο νόστιμες, τραγανές και light εκδοχές. Ταπερέκ είναι παραδοσιακά φύλλα του Πόντου τα οποία μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα με deli προϊόντα ή παραδοσιακά ποντιακά.
Στην συγκεκριμένη (πανεύκολη) τυρόπιτα τα φύλλα είναι αυτά που δίνουν ένα άκρως τραγανό αποτέλεσμα και το ταψί αδειάζει χωρίς να το καταλάβει κανείς.
Δείτε την εύκολη και Light συνταγή της τυρόπιτας περέκ στο Bovary.gr
Πηγή