Υλικά για 4 άτομα
Για τη ζύμη
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 300 γρ. χλιαρό νερό
- 500 γρ. αλεύρι σκληρό
- 1 πρέζα αλάτι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη φοκάτσια
- 1 μεγάλη χούφτα φύλλα βασιλικού
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 400 γρ. τοματίνια με τα κοτσάνια τους
- χοντρό αλάτι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180o C στον αέρα.
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη μαγιά και 50 γρ. χλιαρό νερό (από τα 300 γρ.) και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
- Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με μια πρέζα αλάτι. Χτυπάμε με τον γάντζο και προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό.
- Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι, αλλά όχι να κολλάει. Περίπου 8-10 λεπτά παίρνει αυτή η διαδικασία.
- Στη συνέχεια βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ και τη μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο λαδωμένο μπολ. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
- Λαδώνουμε καλά τον πάγκο εργασίας μας και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα.
- Παίρνουμε ένα ταψί διαμέτρου 35×25 εκ. και τοποθετούμε λαδόκολλα την οποία λαδώνουμε ελαφρά.
- Βάζουμε το ζυμάρι επάνω της και το αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά σκεπασμένο με μία πετσέτα.
- Καθώς φουσκώνει η ζύμη κρατάμε μερικά φύλλα βασιλικού για να γαρνίρουμε και τα υπόλοιπα τα χτυπάμε με λίγο ελαιόλαδο στο γουδοχέρι ή στο μπλέντερ με τα μαχαίρια μέχρι να διαλυθεί λίγο ο βασιλικός.
- Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την πιέζουμε με το δάχτυλο μας εκτός από τις άκρες έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μικρά λακάκια.
- Σε κάθε λακάκι βάζουμε τα τοματίνια και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το μείγμα λάδι-βασιλικού.
- Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με χοντρό αλάτι και φύλλα βασιλικού και ψήνουμε για 20-25 μέχρι να χρυσαφίσει και να φουσκώσει.
Source link