Δευτέρα , 24 Φεβρουάριος 2025

Χαλβάς σιμιγδαλένιος της γιαγιάς -Τοπ συνταγή

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και πέρα από θαλασσινά και άλλα σαρακοστιανά η ημέρα απαιτεί το κλασικό γλυκό: Χαλβά σιμιγδαλένιο.

Ενα γλυκό πεντανόστιμο, σχετικά εύκολο, με αγνά υλικά, αλλά… τούρμπο σε θερμίδες, για το οποίο υπάρχει μια κλασική συνταγή, άχαστη, το περίφημο 1,2,3,4 την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς σαν βάση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οταν λέμε σαν βάση εννοούμε ότι μπορεί να εμπλουτίσει τη συνταγή και τον χαλβά με γεύσεις που ο καθένας επιθυμεί. Φτιάχνουμε την κλασική εκδοχή του χαλβά και ο καθένας την εμπλουτίζει με ό,τι προτιμά, ξηρούς καρπούς, σοκολάτα, αποξηραμένα φρούτα, ή απλά την αρωματίζει με ό,τι προτιμά, πορτοκάλι, κανέλα, γλυκάνισο κλπ.

Συνταγή για χαλβά σιμιγδαλένιο της γιαγιάς, τα υλικά

  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 2 ποτήρια σιμιγδάλι (το ιδανικό είναι ένα ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό και ένα ποτήριο σιμιγδάλι ψιλό)
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό

Σημείωση: Επιλέγοντας το μέγεθος του ποτηριού επιλέγετε ουσιαστικά και το μέγεθος του χαλβά που θα φτιάξετε. Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποείτει το ίδιο ποτήρι για την μέτρηση όλων των υλικων

Εκτέλεση συνταγής

  • Σε μια κατσαρόλα βάζετε τα 4 ποτήρια νερό με τα 3 ποτήρια ζάχαρη για να φτιάξετε το σιρόπι σας.
  • Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζετε το λάδι να κάψει
  • Μόλις κάψει ρίχνετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να ψηθεί και να πάρει χρώμα. Το ιδανικό είναι να μην είναι… άχρωμο αλλά ούτε και να μαυρίσει. Αφήστε το σιμιγδάλι να ψηθεί χωρίς όμως υπερβολές.
  • Μόλις είναι έτοιμο το μείγμα σιμιγδάλι-λάδι αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε -επίσης καυτό- το σιρόπι μας. Ανακατεύουμε γρήγορα.
  • Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε ότι θέλουμε για να δώσουμε έξτρα γεύση ή άρωμα στον χαλβά μας.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια φόρμα και αφήνουμε τον χαλβά μας να σφίξει για περίπου μισή ώρα.
  • Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

Κλασική γεύση

Οι δύο πιο κλασικές εκδοχές του σιμιγδαλένιου χαλβά της γιαγιάς είναι με ζάχαρη και κανέλλα. Αφού ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη χοντρή και κανέλλα και μετά κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Μια δεύτερη επίσης κλασική εκδοχή είναι χαλβάς με αμύγδαλα και κουκουνάρι. Απλά προσθέτετε κουκουνάρι και λευκό αμύγδαλο, ολόκληρα ή σε μεγάλα κομμάτια, στη φάση του σιριπιάσματος. Προσδίδουν εξαιρετική γεύση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδέες για χαλβά σιμιγδαλένιο

Χαλβάς σιμιγδαλένιος της γιαγιάς με φυστίκι
Χαλβάς σιμιγδαλένιος της γιαγιάς με φυστίκι
Χαλβάς σιμιγδαλένιος της γιαγιάς με φυστίκι
Χαλβάς σιμιγδαλένιος της γιαγιάς με φυστίκι χοντροκομμένο
Χαλβάς σιμιγδαλένιος της γιαγιάς με σοκολάτα
Χαλβάς σιμιγδαλένιος της γιαγιάς με σοκολάτα
Χαλβάς σιμιγδαλένιος της γιαγιάς με σοκολάτα και αμύγδαλα
Χαλβάς σιμιγδαλένιος της γιαγιάς με σοκολάτα και αμύγδαλα

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαλβάς σιμιγδαλένιος της γιαγιάς με σταφίδες
Χαλβάς σιμιγδαλένιος της γιαγιάς με σταφίδες
Χαλβάς σιμιγδαλένιος της γιαγιάς του κουταλιού
Χαλβάς σιμιγδαλένιος της γιαγιάς του κουταλιού
Χαλβάς σιμιγδαλένιος της γιαγιάς με πορτοκάλι
Χαλβάς σιμιγδαλένιος της γιαγιάς με πορτοκάλι
Χαλβάς σιμιγδαλένιος της γιαγιάς με αμύγδαλα
Χαλβάς σιμιγδαλένιος της γιαγιάς με αμύγδαλα

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαλβάς σιμιγδαλένιος της γιαγιάς με αμύγδαλα και παγωτό
Χαλβάς σιμιγδαλένιος της γιαγιάς με πορτοκάλι και καρύδια
Χαλβάς σιμιγδαλένιος της γιαγιάς με πορτοκάλι και καρύδια

Πηγή