Τι σερβίρουν στην Αθήνα οι μεγαλύτεροι σεφ την Πρωτοχρονιά; Αυτά είναι τα γιορτινά μενού των fine dining εστιατορίων της πόλης.
Το fine dining, με τα πιάτα που είναι σαν βρώσιμα γλυπτά, είναι κάτι παραπάνω από μια εμπειρία γαστρονομίας. Είναι μια διαδραστική παράσταση στην οποία συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις, ένα ρεσιτάλ γεύσης και υψηλής αισθητικής.
Το iefimerida συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τα πρωτοχρονιάτικα μενού που ετοίμασαν οι πιο δημιουργικοί σεφ στα top εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας της Αθήνας:
Σπονδή
Ο ναός της υψηλής γαστρονομίας της Αθήνας, με μια σταθερά ανοδική πορεία από το 1996. Το μενού, το οποίο δίνει έμφαση στα αγνά ποιοτικά υλικά αλλά και στη γαστρονομική καινοτομία, υπογράφει ο executive chef Arnaud Bignon σε συνεργασία με τον chef de cuisine Άγγελο Λάντο.
To πρωτοχρονιάτικο μενού του εστιατορίου Σπονδή:
- Κονσομέ Σελινόριζα / Λεβιστικό
- Μανιτάρι Σέπα Πραλίνα Σουσαμιού
- Χαβιάρι Καβούρι / Yuzu / Άνηθος
- Καραβίδα Τζίντζερ / Λεμονόχορτο / Finger Lime
- Καλκανι Meunière / Αγκινάρα / Μαϊντανός / Κρεμμύδι Εσαλότ
- Ζαρκάδι Κεράσι / Κόκκινο Κρεμμύδι / Πόρτο / Φύλλα
- Τυρί Vacherin Mont d’Or Μαύρη Τρούφα / Σαλάτα / Κρούστα Ψωμιού
- Σοκολάτα Βατόμουρο / Κόκκινο Πιπέρι / Πιπεριά Espelette
Τιμή: €195 το άτομο
Info: spondi.gr | Πύρρωνος 5, Αθήνα, τηλ.: 2107564021
Pelagos
Το εστιατόριο μεσογειακής κουζίνας του πολυτελούς ξενοδοχείου Four Seasons Astir Palace Hotel Athens έχει γράψει δυνατά στη γαστρονομική σκηνή με πιάτα του βραβευμένου σεφ Luca Piscazzi, που αξιοποιούν δημιουργικά τις πρώτες ύλες από τη Μεσόγειο.
To πρωτοχρονιάτικο μενού του εστιατορίου Pelagos:
- Κόκκινες γαρίδες (ταρτάρ): με αλμυρή πανακότα και χαβιάρι Kristal
- Μαγιάτικο σεβίτσε με λαγόχορτο, «Cacio e Pepe»
- Kρύο σπαγγέτι με χαβιάρι ossetra, σάλτσα από μαύρο ταχίνι, tsukudani και oyster sauce
- Φουά γκρα ξηρής ωρίμανσης με γλυκό καλαμπόκι, μαύρη τρούφα και ζωμό μανιταριών και ρακόμελο
- Γλώσσα Meunière με σαφράν hollandaise, ελιές Καλαμάτας και γλυκόριζα
- Φιλέτο μοσχαριού σε μπριός με μαύρη τρούφα και bagna càuda (ζεστό ντιπ από το Ποδεμόντιο με σκόρδο και αντζούγια)
- Σοκολάτα 2023
Τιμή: €450 το άτομο
Wine Pairing: €350
Info: fourseasons.com/athens | Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, τηλ.: 2108901192
Milos
Νέα Υόρκη, Aθήνα, Λας Βέγκας, Μαϊάμι, Λονδίνο, Λος Κάμπος… O Κώστας Σπηλιάδης, ιδρυτής του εστιατορίου Milos, ταξιδεύει την ελληνική κουζίνα της Μεσογείου σε όλο τον κόσμο. Στο εστιατόριο που βρίσκεται στην καρδιά του ξενοδοχείου Milos στο Σύνταγμα, τα πιάτα βασίζονται κυρίως στα ψάρια και στα θαλασσινά, πλαισιωμένα με αγνά ελληνικά προϊόντα από προσεκτικά επιλεγμένους μικρούς παραγωγούς.
To πρωτοχρονιάτικο μενού του εστιατορίου Milos:
- Για αρχή: Κακαβιά
- Ορεκτικό: Αστακοσαλάτα: αστακός, εντίβ, ραντίτσιο, μάραθος και brandy Metaxa
- Ορεκτικό: Σολομός ταρτάρ: χαβιάρι Royal Gold, γιαούρτι και σχοινόπρασο
- 2ο Ορεκτικό: Ριζότο Γάμπαρης
- Κυρίως πιάτο: Γουρουνόπουλο γάλακτος σιγομαγειρεμένο στον ξυλόφουρνο με baby πατάτες
- Επιδόρπιο: Περφέτα Fabrizio: Τάρτα πικρής σοκολάτας με σπιτική κρέμα
Τιμή: €180 το άτομο
Info: estiatoriomilos.com | Κολοκοτρώνη 3-5, Αθήνα, τηλ.: 2166003320
Natu
Η λέξη Natura δίνει όχι μόνο το όνομα αλλά και τη φιλοσοφία του εστιατορίου Natu στον κήπο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στην Κηφισιά. Ο executive chef Δημήτρης Σκαρμούτσος δημιουργεί εδώ μεσογειακά πιάτα, σε έναν υπέροχο χώρο που έχει σχεδιάσει η αρχιτέκτονας Αφροδίτη Μπονάτσου.
To πρωτοχρονιάτικο μενού του εστιατορίου Natu:
- Welcome drinks: Rudolf’s Mimosa, ξηρός αφρώδης οίνος ενισχυμένος με σερμπέτι πορτοκαλιού και αρωματισμένος με bitters από θυμάρι ή Amarato to Midnight, Amarato Montenegro εκχειλισμένο με φρέσκο ρόδι, γλυκά μπαχαρικά και τζίντζερ, σερβιρισμένο με τόνικ από άνθη κερασιάς
- Α’ πιάτο: Σούπα με αγκινάρα Ιερουσαλήμ, ψητή καραβίδα και καραμελωμένο πράσο
- Β΄ πιάτο: Ψητός αστακός, με ζωμό από όστρακα, πουρέ από φινόκιο με μοσχολέμονο και καπνιστά σπαράγγια
- Γ’ πιάτο: Κροστίνι με Wagyu Picanha, yuka και μαρμελάδα πράσινης τομάτας
- Δ’ πιάτο: Μοσχαρίσιο φιλέτο black Angus, με ψητά βασιλομανίταρα, πουρέ σελινόριζας, σάλτσα με φρέσκια τρούφα και chutney από πράσινο μήλο
- Επιδόρπιο: Mousse βανίλια με compote cassis σε μαλακό biscuit φουντουκιού
Τιμή: €90 το άτομο
Ιnfo: natu.gr | Λεβίδου 13, Κηφισιά, τηλ.: 2107546097
Hytra
Ο μόλις 28 ετών σεφ Γιώργος Φελεμέγκας, με μεγάλη εμπειρία στο εξωτερικό, δίπλα σε διάσημους σεφ όπως ο Quique Dacosta, ο Alain Passarard και ο Marc Fosh, πήρε τη σκυτάλη στη Hytra, δημιουργώντας ένα ευρηματικό και νόστιμο μενού που βασίζεται στην καινοτομία αλλά και στις εξαιρετικές πρώτες ύλες από όλη την Ελλάδα. Με καταγωγή από μια αγροτική οικογένεια στα Καλάβρυτα, ο ταλαντούχος σεφ ταξιδεύει στα πιο απόμερα χωριά αναζητώντας γευστικούς θησαυρούς που θα απογειώσουν πιάτα που μοιάζουν με βρώσιμα γλυπτά.
To πρωτοχρονιάτικο μενού του εστιατορίου Hytra:
- Κονσομέ: μανιτάρι, κουφοξυλιά
- Τάρτα: πατάτα, μανιτάρι, κρεμμύδι
- Τομάτα-πέστροφα: fermented φράουλα πιπερίτσα Πέλλας
- Καραβίδα: καρότα σαβόρο, μυρωδικά, bottarga
- Μπακαλιάρος: λαγόχορτο, κολλαγόνο, κουρκούτι
- Ψωμί
- Πέτο χοιρινό: παπάδα, χέλι, γλάσο πεύκου
- Φραγκόκοτα: κρεμμύδια, στιφάδο σταφίδα «σουλτανίνα»
- Χιόνι: γιαούρτι Καλαβρύτων, τσάπουρνα
- Μήλο: βανίλια ελάτης, καρύδια, τόνκα
- Mignardise
Τιμή: €120 το άτομο
Infο: hytra.gr | Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 107-109, Αθήνα, τηλ.: 2103316767
Soil
Ο σπουδαίος σεφ Τάσος Μαντής, με το Soil restaurant που άνοιξε σε ένα νεοκλασικό κτίριο-κόσμημα σε μια ήσυχη γειτονιά του Παγκρατίου, πίσω από το Παναθηναϊκό Στάδιο, δημιουργεί ένα degustation μενού που υπακούει στη φιλοσοφία του Farm-to-Table. Παίρνοντας βότανα και λουλούδια από το κτήμα του πατέρα του στο Αλεποχώρι, παίζει δημιουργικά σε μια ανοιχτή κουζίνα που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.
To πρωτοχρονιάτικο μενού του εστιατορίου Soil:
- Γαρίδα: πορτοκάλι, μύδια, κατιφές
- Πράσινη σαλάτα: στρείδι, άγουρη φράουλα, σταφύλι
- Καλαμάρι: κόκκινο τσίλι, ζωμός θαλασσινών, λεμόνι confit
- Σαλάχι: κουμκουάτ kosho, λεβιστικό, καπουτσίνο
- Χτένι: μοσχολέμονο, grapefruit, αυγά ρέγγας
- Καραβίδα: αστακός, αγκινάρα Ιερουσαλήμ, φουντούκι
- Ψωμί: φρέσκο βούτυρο, σμύρνιο, σαμπούκο
- Φραγκόκοτα: άγριο σκόρδο, άγριο μανιτάρι, σιτάρι
- Ελάφι: κυνόροδο, παντζάρι, κράνα
- Κάστανο: καραμέλα, πραλίνα πεκάν μελάσα, ακατέργαστη ζάχαρη, κότζι
- Macaron: λευκή σοκολάτα, ταχίνι
- Pâte de fruit: σιδερίτης, μοσχολέμονο
- Σοκολάτα: μέλι, λεμονοθύμαρο
Τιμή: €150 το άτομο
Sommelier’s pairing: 80€
Info: soilrestaurant.gr | Φερεκύδου 5, Αθήνα, τηλ.: 2107513505
Botrini’s
Ο Ιταλοκερκυραίος σταρ της γαστρονομίας Έκτορας Μποτρίνι, στο εστιατόριό του στο Χαλάνδρι δημιουργεί μοντέρνα πιάτα που παίζουν δημιουργικά με τις παραδόσεις της μεσογειακής κουζίνας, πάντα με σεβασμό στην αγνή πρώτη ύλη, στην εντοπιότητα αλλά και στην εποχικότητα. Η κουζίνα του Μποτρίνι καταφέρνει, έτσι, αν και απολύτως σύγχρονη, να είναι διαχρονική.
To πρωτοχρονιάτικο μενού του εστιατορίου Botrini’s:
- Καβούρι με τουρσί καρότο και κουφοξυλιά
- Battuta από μοσχάρι Nάξου καπνιστό με πράσο κονφί
- Carbonara Corfiota
– Ρέγγα, ταξίδι γύρω από τον χρόνο - Παλαμίδα «a la puttanesca»
- Kαραβίδα με γλυκόριζα, αναφορά στον χειμώνα
- Verticale από χτένια με βούτυρο noisette και περγαμόντο
- Γλυκάδια με νύξεις μπαχαρικών και βασιλομανίταρα
- Κόκορας βιολογικής εκτροφής à la royale
- Tα δικά μας ροδάκινα του καλοκαιριού με λευκή σοκολάτα και γιασεμί
- Σοκολάτα γάλακτος με μύρτιλο και παντζάρι
- Λωτός με ελαιόλαδο και τζίντζερ
Τιμή: €180 το άτομο
Info: botrinis.com | Βασιλέως Γεωργίου ΙΙ 24, Χαλάνδρι, τηλ.: 2106857323
Varoulko Seaside
Ο Λευτέρης Λαζάρου είναι ένας σεφ-πυλώνας για την ελληνική γαστρονομία. Παίρνοντας την καρδιά της ελληνικής μεσογειακής κουζίνας: την ελιά, το αμπέλι, το ψαροκάικο και την ποίηση, ο Λαζάρου, στο εστιατόριό Varoulko Seaside στο Μικρολίμανο, δημιουργεί εξαιρετικά πιάτα για να προσφέρει στον επισκέπτη μια θαλασσινή, γευστική μυσταγωγία. Δεν είναι τυχαίο που έχει φανατικό κοινό που τον ακολουθεί πιστά.
To πρωτοχρονιάτικο μενού του εστιατορίου Varoulko Seaside:
- Γκοφρέτα με μελάνι σουπιάς, αυγοτάραχο Μεσολογγίου, κρέμα ξινομυζήθρας
- Σούπα κάστανο με μανιτάρια κανθαρέλες, ταρτάρ καραβίδας
- Γκιόζα με γέμιση σφυρίδας, λαχανικά, σάλτσα lime
- Ριζότο με κρέμα παντζάρι, κίτρινης κολοκύθας, γαρίδα
- Καρέ αρνιού γαλλικής κοπής, ξινό τραχανά, χούμους
- Επιδόρπιο: «Σοκολάτα», Mousse bitter σοκολάτας, vermicelli κάστανο-gianduja, παγωτό μελομακάρονο
Τιμή: €135 το άτομο
Ιnfo: varoulko.gr | Ακτή Κουμουνδούρου 54, Πειραιάς, τηλ.: 2105228400
Fuga
Μέσα στον υπέροχο κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το Fuga Restaurant προσφέρει μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία που σκύβει με σεβασμό στις διαφορετικές κουλτούρες, δημιουργώντας πιάτα που παντρεύουν γεύσεις, μυστικά και θησαυρούς από την Ασία, τη Λατινική Αμερική και τη Μεσόγειο.
To πρωτοχρονιάτικο μενού του εστιατορίου Fuga:
- Χτένι: Γάλα καρύδας, τζίντζερ, Kaffir lime
- Ψωμί: Μοσχαρίσιο ταρτάρ, βούτυρο νουαζέτ
- Καραβίδα: Κίτρινο κάρυ, bisque, βασιλικός Ταϊλάνδης
- Μπακαλιάρος: Άγρια μανιτάρια, baby σπανάκι, ασιατικός ζωμός
- Φραγκόκοτα: Κάρυ μάσαμαν, πουρές κουνουπίδι, φραγκοστάφυλο
- Μοσχολέμονο: Τσάι γιασεμί, μέλι
- Κάστανο: Βανίλια, βύσσινο
- Γλυκά κεράσματα
Τιμή: €90 το άτομο
Info: fugarestaurant.gr | Πέτρου Κόκκαλη 1, Αθήνα, τηλ.: 2107242979
Malabar, The Margi Hotel
Ο δημιουργικός και ταλαντούχος σεφ Παναγιώτης Γιακαλής, στο εστιατόριο του ξενοδοχείου The Margi στη Βουλιαγμένη, δημιουργεί πιάτα που παντρεύουν τις παραδόσεις της μεσογειακής κουζίνας με τις μεγαλύτερες τάσεις της διεθνούς γαστρονομίας. Το ίδιο κάνει και στο γιορτινό μενού για το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν.
To πρωτοχρονιάτικο μενού του εστιατορίου Malabar:
- Carpaccio από ιαπωνικό Wagyu Kagoshima και σαλάτα μυρωδικών
- Mousse από πατάτα και κάστανο με φρέσκια τρούφα εποχής
- Σφυρίδα με γλασέ λαχανικά, οστρακοειδή και σάλτσα από τον ζωμό τους
- Short – Rib Wellington με πουρέ πατάτας και Périgueux sauce
- Σοκολάτα και πραλίνα σε πολλαπλές υφές
Τιμή: €195 το άτομο
Info: themargi.gr | Λητούς 11, Βουλιαγμένη, τηλ.: 2108929160
Cookoovaya
Το αγαπημένο εστιατόριο δίπλα στο Hilton απογειώνει την ελληνική κουζίνα με δημιουργικά πιάτα υψηλής γαστρονομίας που προσφέρουν γευστικές συγκινήσεις. Ο σεφ Περικλής Κοσκινάς με ένα αφαιρετικό στυλ ξέρει να δημιουργεί γαστρονομική μαγεία μέσα στην καρδιά της απλότητας, ποντάροντας στην αρμονία, στην καλή πρώτη ύλη και στον πλούτο της μεσογειακής ζωής.
To πρωτοχρονιάτικο μενού του εστιατορίου Cookoovaya:
1ο πιάτο (ατομικό):
Κονσομέ από άγρια μανιτάρια και φρέσκια τρούφα
2ο πιάτο (Family Style):
- Βοδινό Carpaccio με Καπνιστό Χέλι και Μαγιονέζα Άνηθο
- Χτένια στα Κάρβουνα, Πουρές Καπνιστής Μελιτζάνας και Νούμπουλο Κερκύρας
- Σαλάτα με Γαρίδες, Φινόκιο, Αντίβ και Βινεγκρέτ Πορτοκάλι-Αμύγδαλο
3ο πιάτο (επιλογή):
- Wellington με Πουρέ Τρούφας και Σάλτσα Πόρτο
- Στήθος Πάπιας, Πουρέ Κολοκύθας και Σάλτσα Κυδώνι-Αμύγδαλο
- Σφυρίδα Αχνιστή με Ντομάτα, Βασιλικό, Πατάτες και Καρότα
4ο πιάτο (Family Style)
- Προφιτερόλ με Ζεστή Σοκολάτα και Παγωτό Βανίλια
- Μαρέγκες Σοκολάτας, Μους Λευκής Σοκολάτας, Cremeux Γάλακτος, Crumble Σοκολάτας, Anglaise Σοκολάτας
Τιμή: €100 το άτομο
Info: cookoovaya.gr | Χατζηγιάννη Μέξη 2a, Αθήνα, τηλ.: 2107235005
Βυζαντινό
Το νέο εστιατόριο στο γήπεδο της ΑΕΚ -OPAP ARENA Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού- ξεκινά τη λειτουργία του με ένα πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν με την υπογραφή του ομίλου nice n easy group. Με συνταγές από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία, δημιουργικά δοσμένες, το Βυζαντινό φιλοδοξεί να προσφέρει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία στους επισκέπτες σε έναν μεγάλο χώρο 1,000 τ.μ., χωρητικότητας 400 ατόμων, με πανοραμική θέα στον αγωνιστικό χώρο.
To πρωτοχρονιάτικο μενού του εστιατορίου Βυζαντινό:
- Welcome drink: Santa’s Hat, cocktail vodka, cranberry, peppermint snaps
- Ζεστό καλωσόρισμα: Μοναστηριακό κονσομέ χταποδιού με λαχανικά και κριθαράκι
Μεζέδες για το κέντρο του τραπεζιού:
- Λακέρδα Παλαμίδας τατάκι με κρουστά ψωμιού, πέστο μυρωδικών, ταρτάρ τομάτας με λουίζα
- Καπνιστός σολομός με φάβα, κονφί τοματίνια και τηγανητό κρεμμύδι
- Σαλάτα καβούρι με ρεμούλαντ σελινόριζα, ταμπουλέ κινόα και ραπανάκια
- Λαχανοντολμάδες κιτρολέμονο
- Κιουνεφέ σε φύλλο κανταΐφι γεμιστό με μοτσαρέλα με μέλι τρούφας και σουσάμι
- Γαρίδες στον ταβά
- Σαλάτα τραγανών πράσινων σαλατικών με ρόδι ,κατσικίσιο τυρί, φιλέτα πορτοκάλι και λαδόξιδο σαμπάνιας
Επιλογή κυρίως πιάτου (ένα από τα παρακάτω):
- Φιλέτο φρέσκια σφυρίδα / σάλτσα Ασύρτικο / kale φρικασέ / μανιτάρια πορτσίνι
- Rib eye black Angus, κροκέτα χιουνγκιάρ μπεγεντί, νεαρά λαχανικά, σάλτσα Porto
- Μουσακάς vegeterian με μπεσαμέλ τοματοκεφτέ
Επιδόρπια:
- Κορμός σοκολάτα με κάστανο και παγωτό ντοντουρμά
- Καφές στη χόβολη, λουκούμια και φοινίκια
Τιμή: €130 το άτομο
Info: Φωκών 11, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ.: 210 2510850 – 6944626306
Πηγή