Μια από τις αγαπημένες συνήθειες στο σινεμά είναι τα σνακ που κουβαλάμε μαζί μας στην αίθουσα.
Τώρα όμως που διανύουμε τη δεύτερη καραντίνα και τα σινεμά είναι κλειστά τι γίνεται όταν θέλουμε να απολαύσουμε μια ταινία στο σπίτι και λαχταράμε γλυκά και αλμυρά σνακ για τσιμπολόγημά;
Ιδού 5+2, εύκολες μα πάνω απ’ όλα γρήγορες συνταγές για σνακ.
Ποπ κορν καραμελωμένα
Υλικά
- 2 πακέτα (100γρ) καραμέλες βουτύρου
- 250γρ. καλαμπόκι για ποπ κόρν
- 1 κουταλιά βούτυρο
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
- Βάζουμε ένα βαθύ αντικολλητικό ταψί να ζεσταθεί και προσθέτουμε τις καραμέλες βουτύρου και το βούτυρο. Αφήνουμε να λιώσουν καλά
- Προσθέτουμε το καλαμπόκι, φροντίζοντας να το πασπαλίσουμε όσο γίνεται σε όλη την επιφάνεια του σκεύους. Ρίχνουμε και μια πρέζα αλάτι
- Με γρήγορες κινήσεις, παίρνουμε ένα πυρίμαχο βαθύ μπολ και σκεπάζουμε με αυτό το τηγάνι, ώστε να σκάσουν τα ποπ κορν.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά έπειτα από μισό περίπου λεπτά και αφού δούμε πως έχουν σκάσει τα καλαμπόκια.
Εύκολη πίτσα σε τορτίγια
Υλικά
- 2 μεγάλες τορτίγιες
- 2 κ.σ. συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
- 6 τομάτες πομοντόρο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. ξηρά μυρωδικά (βασιλικό, θυμάρι ή ρίγανη)
- 50 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
- 200 γρ. μανιτάρια κομμένα σε χοντρά κομμάτια
- 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
- Φρέσκα φύλλα μαϊντανό και βασιλικό
Εκτέλεση
- Βάζουμε τις τορτίγιες σε ένα μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Σε νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τις τομάτες, αφού τις χαράξουμε με έναν σταυρό και αφήνουμε για 20 δευτερόλεπτα. Αφαιρούμε κα2 κ.σ. συμπυκωμένο χυμό τομάτας 6 ντομάτες πομοντόρο 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο 1/2 κ.γ. ξηρά μυρωδικά (βασιλικό, θυμάρι ή ρίγανη) 50 γρ. Τριμμένη μοτσαρέλα ι ξεφλουδίζουμε. Κόψουμε τις τομάτες σε χοντρά κομμάτια.
- Αναμειγνύουμε το χυμό τομάτας, τα μυρωδικά, το ελαιόλαδο, το καυτερό πιπέρι και το σκόρδο και απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στις τορτίγιες αφήνοντας ένα περιθώρια περιμετρικά.
- Προσθέτουμε τις τομάτες, τα μανιτάρια και τη μοτσαρέλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 7-8 λεπτά. Η πίτσα είναι έτοιμη όταν πάρει χρώμα η τορτίγια στις άκρες.
- Σερβίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρέσκα φύλλα βασιλικού.
Κρέπες γλυκιές
Υλικά
- 250 γρ αλεύρι
- 50 γρ βούτυρο
- 1/2 λίτρο γάλα
- 100 ml νερό
- 4 μεγάλα αυγά
- 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
- Σε μια μπασίνα βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα και το νερό σταδιακά, ανακατεύοντας διαρκώς με ένα σύρμα
- Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο και ένα, ένα τα αυγά
- Αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για τουλάχιστον 30’ λεπτά στο ψυγείο
- Βουτυρώνουμε ένα ρηχό και φαρδύ ταψί με ένα κομμάτι βούτυρο στο μέγεθος φουντουκιού και προσθέτουμε αφού ζεσταθεί μια κουταλιά από τη ζύμη. Απλώνουμε γρήγορα με κυκλικές κινήσεις
- Αφήνουμε να ψηθεί για 2 λεπτά περίπου και γυρίζουμε από την άλλη πλευρά
Για απλή γέμιση επιλέξτε ζάχαρη και κανέλα ενώ αν έχετε όρεξη για κάτι πιο γλυκό μπορείτε φυσικά να προσθέσετε πραλίνα φουντουκιού, μπανάνα και μπισκότο.
Veggie τσιπς
Υλικά
- Καρότα
- Παντζάρια ή ό,τι άλλο σας αρέσει.
Εκτέλεση
- Κόψτε τα σε πολύ λεπτές φέτες τα λαχανικά.
- Αραδιάστε τα σε ένα ταψάκι φούρνου με λάδι και μπαχαρικά της αρεσκείας σας.
- Ψήστε στους 230 βαθμούς C για 10 – 15 λεπτα
Σπιτικά πατατάκια
Υλικά
- 3-4 πατάτες κανονικού μεγέθους
- Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι (κατά προτίμηση χοντρό)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 230 βαθμούς C.
- Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες και τις βάζετε σε ένα μπολ με το ελαιόλαδο και το αλάτι και τις ανακατεύετε.
- Στρώνετε τη σχάρα του φούρνου με λαδόχαρτο και τοποθετείτε πάνω του τις κομμένες πατάτες, κοντά τη μια δίπλα στην άλλη.
- Βάζετε τη σχάρα στον καλά προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε για 10-15 λεπτά.
- Σερβίρετε με κάποια σος γιαουρτιού, ή μπάρμπεκιου, ή απλώς με λίγη ρίγανη.
Οnion rings
- 2 μεγάλα λευκά κρεμμύδια
- 125 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 40 γρ νισεστέ
- ½ κουταλάκι baking powder
- Μια πρέζα καυτερό πιπέρι καγιέν
- 1 κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη
- Μια πρέζα αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 κουτάκι ανθρακούχο νερό
- 220 γρ τριμμένο ψωμί/φρυγανιά
- Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Κόβετε τα κρεμμύδια κάθετα (από την ρίζα ως την πάνω άκρη) σε φέτες μισού εκατοστού περίπου. Χωρίζετε τις ροδέλες
- Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, τον νισεστέ, το baking powder, το καυτερό πιπέρι καγιέν, το σκόρδο σε σκόνη, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε σταδιακά ανθρακούχο νερό, ανακατεύοντας ώστε να πάρουμε έναν ομοιογενή χυλό.
- Σε άλλο μπολ βάλτε την τριμμένη φρυγανιά ή το ψωμί
- Βουτάτε τα δαχτυλίδια του κρεμμυδιού στον χυλό και στη συνέχεια βουτάτε στη φρυγανιά. Επαναλαμβάνετε με όλα τα κρεμμύδια
- Ζεσταίνετε το ηλιέλαιο σε κατσαρολάκι.
- Τηγανίζετε τα κρεμμύδια για 1 με 2 λεπτά να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανά. Μεταφέρετε σε χαρτί κουζίνα να στραγγίξουν και σερβίρετε ζεστά.
Τάπας με προσούτο και ντομάτα
Υλικά
- 6 λεπτές φέτες ψωμιού (κατά προτίμηση από μπαγκέτα)
- 1 μέτρια ντομάτα
- 2 – 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 3 φέτες χαμόν ή προσούτο της αρεσκείας μας
- αλάτι
Εκτέλεση
- Ψήστε τις φέτες ψωμιού για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν σχετικά τραγανές.
- Σε ένα μικρό μπολ τρίψτε τη ντομάτα.
- Απλώστε την ντομάτα στο ψωμί, πασπαλίστε με αλάτι και περιχύστε με το ελαιόλαδο.
- Κόψτε στη μέση το προσούτο, βάλτε από ένα κομμάτι σε κάθε φέτα, πάνω από την ντομάτα και σερβίρετε.
Φωτογραφίες: Shutterstock
Πηγή