Κυριακή , 22 Δεκέμβριος 2024
Bagels ολικής άλεσης

Bagels ολικής άλεσης

Αυθεντική συνταγή για πεντανόστιμα bagels

Υλικά για 4-6 άτομα

  • 720 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά αλάτι
  • 1  ½ φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό
  • 3 κουταλιές του γλυκού ακατέργαστη καστανή ζάχαρη
  • 1 ½ φακελάκι μαγιά ξερή
  • 2 κουταλιές της σούπας παπαρουνόσπορο για το πασπάλισμα
  • λαδόκολλα για το ψήσιμο

Για το σερβίρισμα

  • Τυρί κρέμα
  • Φιλέτο σολομό

Εκτέλεση

  1. Ρίχνετε σε ένα μπολ ή σε μια μικρή λεκάνη το αλεύρι μαζί με 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι.
  2. Με τα χέρια σας ανοίγετε μια λακκούβα στη μέση και βάζετε  1  ½ φλιτζάνι τσαγιού νερό, 3 κουταλιές γλυκού ακατέργαστη ζάχαρη και  1 ½ φακελάκι μαγιά ξερή.
  3. Ανακατεύετε ελαφρά. Παίρνετε σιγά- σιγά το αλεύρι και με περιστροφικές κινήσεις αρχίζετε να πλάθετε τη ζύμη.
  4. Συνεχίζετε να πλάθετε μέχρι να δημιουργηθεί μια ελαστική ζύμη, η οποία θα ξεκολλάει από τα χέρια σας. Αν διαπιστώσετε ότι είναι πολύ σφιχτή θα προσθέσετε ελάχιστο νερό ακόμα.
  5. Στη συνέχεια σκεπάζετε το μπολ ή τη λεκάνη με καπάκι και με πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη στην άκρη για λίγη ώρα, τυλίγοντας την με μια πετσέτα κουζίνας ώστε να φουσκώσει.
  6. Υπολογίζετε 30 λεπτά, αφαιρείτε το καπάκι και ξεσκεπάζετε το μπολ ή τη λεκάνη, πατάτε για να φύγει ο αέρας και ξανασκεπάζετε για 60 λεπτά ακόμα.
  7. Μετά από αυτό το χρόνο αρχίζετε να χωρίζετε τη ζύμη σε μικρές μπάλες οι οποίες θα αποτελέσουν τα bagels. Με αυτά τα υλικά θα βγουν περίπου 15 ατομικά ψωμάκια.
  8. Με τα χέρια σας δημιουργείτε μια τρύπα στη μέση κάθε ψωμιού. Στρώνετε λαδόκολλα στην επιφάνεια της λαμαρίνας στην οποία θα τα ψήσετε και τα τοποθετείτε επάνω.
  9. Τα σκεπάζετε με μια πετσέτα και τα αφήνετε στη λαμαρίνα για 20 λεπτά περίπου. Στη διάρκεια του χρόνου αυτού βάζετε νερό σε μια κατσαρόλα μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη.
  10. Ρυθμίζετε τη φωτιά στο δυνατό και περιμένετε να αρχίσει να βράζει.
  11. Μόλις αρχίσει να βράζει, βάζετε μέσα τα bagels και χαμηλώνετε τη φωτιά από τη μέγιστη ένταση που είναι το εννιά στο εφτά.
  12. Τα bagels πρέπει να βράσουν ένα λεπτό από κάθε πλευρά. Γεμίζετεμια πιατέλα με σουσάμι.
  13. Βγάζοντας τα ψωμάκια από την κατσαρόλα, τα βάζετε μέσα στην πιατέλα με τον παπαρουνόσπορο, ώστε να καλυφθεί η επιφάνειά τους.
  14. Προθερμαίνετε το φούρνο. Μεταφέρετε τα bagels στη λαμαρίνα.
  15. Τα βάζετε να ψηθούν στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά. Σερβίρετε τα bagels με τυρί κρέμα και φιλέτο σολομό.