Κυριακή , 22 Δεκέμβριος 2024
Μπιφτέκι θαλασσινών

Μπιφτέκι θαλασσινών

Σερβίρετε με λαχανικά σχάρας και σαλάτα από όσπρια

Υλικά για 4 άτομα:

Για τους κεφτέδες θαλασσινών:
– 1 πλοκάμι χταποδιού (περίπου 90 γρ)
– 2 καλαμάρια (περίπου 120 γρ)
– 4 γαρίδες (περίπου 120 γρ)
– 1 σαργός (περίπου 280 γρ)
-8 καβουροδαγκάνες
– 4 αυγά
– 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
– 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
– 1 πράσο, ψιλοκομμένο
– 10 ml ούζο
– 8 κόκκους πιπεριού
– 8 κόκκους μπαχάρι
– 2 φύλλα δάφνης
– Χοντρό αλάτι
– 5 γρ αλάτι
– 3 γρ. πιπέρι
– Ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Για τη σαλάτα με φακές
– 150 γρ φακές
– 1 ματσάκια άνηθο, ψιλοκομμένο
– 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
– 1 ντομάτα, σε καρέ
– 50 ml ελαιόλαδο
– Χυμό ενός λεμονιού
– 2 φύλλα δάφνης
– 2 γρ. αλάτι
– 1 γρ. πιπέρι λευκό

Για τη σάλτσα ταραμά
– 90 γρ. ταραμά
– 70 γρ. μέλι
– 10 ml ούζο
– Χυμό ενός λεμονιού
– 10 γρ. άνηθο, ψιλοκομμένο

Για τα ψητά λαχανικά:
– 2 κολοκυθάκια (140 γρ), σε φέτες
– 2 μελιτζάνες (120 γρ), σε φέτες
– Για τη σάλτσα των ψητών λαχανικών:
– 90 ml ελαιόλαδο
– 2 σκελίδες σκόρδο
– 1 κλωναράκι φρέσκια ρίγανη
– 4 γρ αλάτι
– 2 γρ. πιπέρι λευκό

 

Τρόπος παρασκευής – Εκτέλεση συνταγής
1. Αρχικά ετοιμάζετε τα μπιφτέκια θαλασσινών: Βάλτε σε μία κατσαρόλα με νερό, λίγο αλάτι, τους κόκκους πιπεριού, το μπαχάρι, τη δάφνη, τις γαρίδες, το καλαμάρι, το χταπόδι, το σαργό, τις καβουροδαγκάνες και βράζετε για 30 λεπτά.

2. Στη συνέχεια καθαρίζετε όλα τα υλικά από τα κόκκαλα και ψιλοκόβετε την ψίχα τους. Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε την ψίχα στο μούλτι για να αλεστεί.

3. Βάλτε την ψιλοκομμένη ψίχα θαλασσινών σε μπολ και προσθέστε τα αυγά, αλάτι, πιπέρι, το μισό από τον άνηθο, την τριμμένη φρυγανιά, το πράσο και το μισό από το ούζο. Ανακατέψτε καλά, ώστε να ενωθούν. Σκεπάστε το μπολ και αφήστε τα υλικά στο ψυγείο για 1 ώρα.

4. Εν τω μεταξύ σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τις φακές, το φύλλο δάφνης και βράζετε για περίπου 40 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν οι φακές. Στραγγίστε τις φακές, ξεπλύντε τες και βάλτε τες σε ένα μπολ.
Προσθέστε στο μπολ με τις φακές το μισό από τον υπόλοιπο άνηθο, τα κρεμμυδάκια, τη ντομάτα, το μισό από το λάδι, το μισό από το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.

5. Τέλος ετοιμάζετε την σάλτσα ταραμά: βάλτε στο μούλτι τον ταραμά, το μέλι και τα χτυπάτε ώστε να ενωθούν σε κρέμα. Προσθέστε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ούζο, άνηθο και με το μούλτι σε λειτουργία, προσθέστε σιγά σιγά το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μέχρι η σάλτσα να γίνει κρεμώδης.

6. Πλάστε τα μπιφτέκια θαλασσινών και τηγανίστε σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να χρυσίσουν.
Ψήστε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες σε καυτό τηγάνι γκριλ.

7. Χτυπήστε στο μούλτι τα υλικά για τη σάλτσα των λαχανικών και σερβίρετε προαιρετικά γαρνίροντας με ψημένο κανταΐφι.

 

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση